Valuta på ferien

Kort eller kontanter? Veksle hjemmefra eller på destinationen? Spørgsmålene kan være mange, når man snart skal ud og rejse – og svarerne er ikke altid ligetil. Her forsøger vi at give svar på de vigtigste spørgsmål omkring veksling af valuta.

Skal jeg veksle til kontanter før afrejse?

De fleste synes, det er trygt at have lidt af den lokale valuta med hjemmefra, hvis man har brug for pengene lige efter ankomst på destinationen. Men det anbefales, at man anskaffer det meste af sin valuta gennem hæveautomater på rejsemålet, eftersom kursen der ofte er bedre - til trods for visse afgifter.
Undgå så vidt muligt at veksle større beløb i hotelreceptionen eller på små lokale vekselkontorer, hvor valutakursen oftest er dårligere.

Vi anbefaler altid, at du opbevarer penge og andre værdisager i hotellets deponeringsboks. Ved evt. skade eller indbrud i hotellets deponeringsboks bærer TUI dog intet økonomisk ansvar. Vores servicekontorer på rejsemålene kan desværre ikke veksle valuta, og kan heller ikke modtage Dankort.
Hvis det ikke er muligt at veksle valuta hjemmefra, kan du normalt medbringe euro eller dollars, som veksles om til lokal valuta på rejsemålet.

Du kan altid se dagens valutakurs på nationalbanken.dk

Hvor meget koster det at hæve i en hæveautomat i udlandet?

Reglerne er komplicerede og afhænger af hvilken kortudsteder og korttype du har. De fleste kort har et gebyr ved valutaveksling, der ofte ligger på mellem en og to procent. Dertil kommer et valutakurstillæg, som dog på visse kort kan være 0 kr. i EU. Uden for EU skal du regne med ca. 20-40 kr. alt efter hvilket kort, du har. Normalt er dette et fast gebyr, uanset hvor meget du hæver. Det gør, at det bedre kan betale sig at hæve større beløb. Men på den anden side skal du dermed have flere kontanter på dig, så beslutningen skal baseres på, hvad der passer bedst til din situation.

Koster det ekstra at betale med kort på rejsen?

Ja, næsten altid, men igen afhænger det af vilkårene for dit kort. Det, du sjældent slipper for, er vekselafgiften på mellem et og to procent af beløbet du betaler. Kontroller vilkårene for netop dit kort og har du flere forskellige kort, kan det ske, at det ene er mere favorabelt at bruge end det andet.

Skal jeg vælge dansk eller lokal valuta ved kortbetaling?

Både i hæveautomater og ved betaling med kort får du ofte spørgsmålet om hvilken valuta du vil anvende. Tommelfingerreglen er at vælge landets egen valuta, eftersom en omregning til danske kroner normalt betyder, at dit køb bliver nogle få procent dyrere.

Hvad skal jeg være opmærksom på mht. sikkerheden på mit kort?

Hverken vi hos TUI eller nogen anden kan udstede garantier for kortsvindel. Præcis som hjemme skal du håndtere dit kort med forsigtighed og skærme for din kode. Du kan sagtens anvende kortet i store og veletablerede butikker og restauranter, du stoler på. Lad ikke nogen gå med dit kort, når der skal betales. Så snart du er i tvivl, er det mere sikkert at betale kontant.

Hvad gør jeg, hvis jeg mister mit kort?

Det vigtigste er at få kortet spærret hurtigst muligt. Gem bankens telefonnummer i mobiltelefonen, så du hurtigt kan ringe og spærre kortet. Hvis du tror, du har tabt kortet eller det er blevet stjålet, bør du hurtigst muligt anmelde tabet til det lokale politi.