Påsketraditoner fra hele verden

Påske er en af årets vigtigste helligdage, og den fejres med forskellige traditioner i forskellige lande. Vi har samlet påsketraditioner fra fem forskellige lande, som du kan blive lidt klogere på her.

Vandkrig i Polen

I Polen fejres anden påskedag med traditionen Śmigus-dyngus, der betyder ”våd mandag” på polsk. Begivenheden kan spores flere århundreder tilbage i tiden, og traditionen handler om at fejre foråret. Traditionelt var det unge piger og kvinder, der stod for skud for denne unikke påsketradition, men i dag er den målrettet alle uanset alder og køn.

Fejringen består i at kaste vand - i alle afskygninger – på hinanden. Folk kaster derfor med vandballoner, skyder med vandpistoler og smider spande med vand efter hinanden. Så hvis du skal til Krakow i påskeferien, er det med at holde godt fast på hat og briller – og alt det, du har i lommerne

Påskeklokker i Frankrig

I Frankrig forbinder man ikke påsken på samme måde med kyllinger og kaniner, som vi gør det i Danmark. Til gengæld er kirkeklokker påskens vartegn i Frankrig. Kirkeklokkerne vil falde på langfredag, når de, ifølge historien, flyver til Vatikanet for at blive velsignet af Paven. Klokkerne vender tilbage påskedag, hvor de er fyldt med chokoladeæg og andre påskelækkerier til alle landets børn. Og hertil begynder kirkeklokkerne at ringe igen efter påsken.

Optog i Spanien

I det catalonske Spanien er hele påskeugen hellig, og den fejres i stor stil. Den hellige uge Semana Santa begynder palmesøndag med en helt særlig, katolsk hyldest til Jesus. Så her kan du opleve optog gennem gaderne i de fleste byer, hvor folk er kutteklædte eller iført særlige kapper, som du kan se på billedet herunder.

Semana Santa optog i det sydlige Spanien
Semana Santa optog i det sydlige Spanien

Påskespektakler i Firenze

I Firenze fejres påsken med folketraditionen Scoppio del Carro, som betyder ”sprængning af vognen”. Påskesøndag sprænger man altså en stor vogn fyldt med fyrværkeri, hvilket skaber et historisk spektakel i byens gader.

Denne påsketradition går mere end 350 år tilbage i tiden, og det menes, at hvis alt fyrværkeriet sprænger i luften, vil det bringe held for det kommende år.

Røde æg i Grækenland

I Grækenland har påsken stor betydning, og den planlægges altid i god tid. Der er bl.a. koncerter og arrangementer i byen, og mange butikker har små festligheder for at fejre påsken. På byens restauranter står menuerne på særlige påskeretter, som man kun kan få i påsken. Det kan bl.a. være fisk og skaldyr med sæsonens friske grøntsager – og grillet lam som et symbol på, at fasten ender.

Og så er der traditionen med de røde æg. For i Grækenland maler man æg røde i løbet af påsken som et symbol på liv – en tradition der stammer helt tilbage fra oldtiden. Ligesom vi i Danmark har tradition for at hænge malede æg op, så bruger man de røde æg i Grækenland til noget lidt andet. For her tager to personer et rødt æg hver og slår dem mod hinanden. Den, hvis æg går i stykker i sammenstødet har tabt.