Riad i Marrakech

Gaderne i Marrakech vrimler med sælgere, gademusikanter, knallerter og æsler læsset med tæpper og tekstiler. Åbner du porten til en riad, Marokkos svar på et bed & breakfast, bliver du mødt af et fredfyldt, stille og nærmest magisk sted bare få meter fra den myldrende medina. At bo på en riad i Marokko er ikke bare beroligende for sjælen, men også en drøm for dig, som interesser sig for indretning.

Riad er en boligform, som er meget almindelig i Marokko. I kendte indretningsmagasiner verden over hyldes disse bed & breakfast, der er indrettet som små paladser fra 1700- og 1800-tallet. Og det er ikke så underligt, at de får så meget anerkendelse, for hvem vil ikke bo som i en scene fra Tusind og en Nat? At mosaikbeklædte hvælvinger, håndmalede døre og appelsintræer i krukker fungerer særdeles godt på billeder, gør selvfølgelig ikke hypen mindre.

Ingen riad er magen til en anden

Næsten alle riader i Marrakech ligger inde i medinaen, den gamle bydel. De kan variere i størrelse og standard, men de fleste har et sted mellem tre til tyve værelser. Husene kan se meget lidt indbydende ud udefra, men når du smutter ind igennem døren, åbner der sig en oase med en klinkebesat gårdhave med små springvand, eksotiske planter og fuglekvidder.

Riad Slitine ligger bare et stenkast fra torvet Djemaa el-Fna i Marrakech.

Mosaik, lamper og kelimmønster

På jordplan kan du koble af under åben himmel i bløde sofaer og et hav af farverige pudder. Selve værelset, som ligger en etage oppe og har balkon ud mod gårdhaven, er et helt kapitel for sig. Her bliver din indretningssans med garanti overvældet af de mange detaljer på de finurlige lamper, kelimtæpperne og kliker i traditionelt mønster. Længst oppe i huset finder du ofte en tagterrasse med en skyggende pergola. Visse riader har pool på taget, andre serverer morgenmaden heroppe med udsigt over hustage og minareter. Særligt personligt bliver det på de riader, hvor ejerne serverer mynte-te og giver tips til oplevelser i byen.

TUI, Marrakech
Riad Catalina ligger midt i den gamle bydel i Marrakech.

Traditionen sidder i væggene

Historien bag dem går 100-300 år tilbage i tiden, da velhavende købmænd og adelsfamilier boede i de paladslignende huse. Mange af bygningerne er dog forfaldet gennem årene. Trenden om at forvandle dem begyndte i 1960’erne, og nu er mange riader blevet til boutiquehoteller og charmende små pensionater. Ofte er indretningsstilen traditionelt marokkansk men ind imellem blandes det med minimalistiske detaljer.

TUI; Marrakech
Fra Riad El Az har du udsigt over Mamounia Palace Gardens.

Tips til riad i Marrakech

I Marrakech findes der tusindvis af riader, og blandt dem finder du Riad Catalina, Riad Dar Sbihi, Riad Slitine, Riad El Az og Riad Angsana. Ude på gaden fra din charmerende indkvartering har du den lyserøde by, Marrakech, for dine fødder med shopping, sightseeing samt det spændende fransk-arabiske køkken.

TUI; Marrakech
På Riad Angsana kan du spise traditionelle marokkanske retter.