Klatring på Kalymnos

Googler du ordet "klatring", vil du snart sidde og læse om den græske ø Kalymnos. Blandt sportsklatrere har øen samme status, som Michelin-restauranter har for foodies. Hvorfor? Vi har forsøgt at finde svaret og har mødt en ekspert, som selv har hængt i en tynd line under de overhængende klipper.

Kalymnos har enestående forudsætninger for sportsklatring. Klipperne er høje og stejle – ofte helt lodrette eller overhængende. Klakstenene former gevækster, som agerer naturlige greb til hænderne og trin til fødderne. Men kalkstensgrebene er ikke nok. For at man kan klatre her, må bjergene gøres fremkommelige gennem en masse manuelt arbejde. Det betyder, at man skaber klatrestier ved at montere bolte og nagler på alle de nødvendige steder.

Rejs med TUI til Kalymnos
Klatring: En kamp mellem dig og bjerget.

Flere tusind klatrestier

På et punkt er Kalymnos helt unik. En gruppe klatreentusiaster fra Grækenland og Italien har bosat sig på øen og blotret led efter led op i forskellige sværhedsgrader. Og du behøver ikke betale så meget som en krone for at nyde godt af deres store arbejde. Takket være disse ildsjæle har Kalymnos i skrivende stund 61 forskellige klatresektioner med totalt 3 300 klatrestier. Og antallet vokser stadig.

Du kan vælge mellem sværhedsgrad 3 til 8, hvilket betyder at både nybegyndere og gamle klatreræve kan finde passende udfordringer.

”Jeg blev helt solgt på Kalymnos”

Martin Collsiöö arbejde på TUIs hovedkontor, hvor han arbejder med brugervenligheden af hjemmesiden. Men han har også været indædt sportsklatre i mere end 20 år. I oktober 2018 rejste han for første gang til Kalymnos.

– Jeg har prøvet at klatre mange steder i verden, fortæller Martin. – Men det her sted forandrede hele min indstilling til sporten.

Klatring er ekstremt lettilgængeligt og dramatisk med mange lange stier, gode overgange og en enorm variation. På Kalymnos findes der udfordringer til alle niveauer.

Rejs med TUI til Kalymnos
Et uventet møde mellem menneske og ged på bjergsiden.

Flere spørgsmål til Martin

Hvor boede I på Kalymnos?
– På et lille lejlighedshotel i byen Massouri. Der boede næsten alle; både solsultne turister og klatrere. Langs hovedgaden ligger mange hyggelige tavernaer og barer – og næsten lige så mange sportsbutikker med klatreudstyr.

Hvordan er vejret i oktober?
– Helt perfekt! Sol hver dag og omkring 22 graders varme.

Hvad var det bedste, du fik at spise?
– Grillspyd af lam.

Hvordan så et dagsprogram ud?
– Morgenmad på Café Sofranos ved havet. Der kan man også få gode og mættende piroger, som vi købte med til picnic-frokost. Sammen med en masse vand selvfølgelig. Derefter behøver man sjældent at vandre mere end en halv time for at komme til den klatresektion, man har udvalgt for dagen.

Under klatringen går man sammen i par med nogen på samme niveau – når den ene klatrer, holder den anden sikkerhedslinen. Niveauet af mælkesyre og eufori stiger helt automatisk.

Og så slutter dagen vel tideligt?
– Ja, danseskoene fik vi aldrig brug for. Men efter aftensmad er det hyggeligt at hvile benene. Prale lidt med de klipper man har overvundet, se på kort for morgendagens tur og se videoer man har optaget på klipperne igennem. Derefter sover man som et barn.

Mere om Martin Collsiöö

Alder: 35 år
Bopæl: Hunddinge, syd for Stockholm
Arbejde: UX Lead på TUI’s hovedkontor i Stockholm
Familie: Kone og to børn på tre og fem år
Bedste rejsemål: Overalt hvor der findes bjerge, jeg kan klatre på – Tonsai i Thailand er en mulighed, hvis man vil klatre og samtidigt lave ting ved stranden.

Hvordan kommer jeg selv i gang med at klatre?
– Sporten vokser hurtigt, og efterhånden findes der kurser i alle større byer. De fleste begynder i en indendørs klatrehal. Her er første step at tage det grønne kort, som indebærer, at man lærer sig det mest grundlæggende om sikkerhed – knob og sikring.

Er det en dyr sport?
– Det er ikke så galt. Det nødvendige basis-udstyr, du skal skaffe, er: Lange klatrereb, sele, klatresko og quickdraws (en slags kabinehægter, som man sikrer sig med). Jeg vil gætte på at en god startpakke ligger på omkring kr. 4-5 000,-. Og med det kan man klatre længe.

Bliver det ikke kedeligt efter 20 år?
– Tværtimod! Passionen vokser stadig. Det fede ved sporten er, at man hele tiden kan konkurrere mod sig selv og ”stige i graderne”; helt bogstaveligt. En enkelt stigning fra niveau 5+-stier til 6a kræver mange timers træning og meget sved.

Hvornår skal man klatre på Kalymnos?
– Starten og slutningen af sæsonen er bedst – midt på sommeren er det alt for varmt.

skal du tilbage til Kalymnos?
– Selvfølgelig. Næste rejse er allerede bestilt. Vi rejser her i foråret.

Hurtigt om klatring på Kalymnos

• Kalymnos er med på de fleste lister over Europas bedste klatredestinationer sammen med Frankenjura i Tyskland, Alicantekysten i Spanien, øen Portland i Storbritannien, Fontainbleu i Frankrig og svenske Västervik.

• De 61 klatresektioner på Kalymnos har fantasifulde navne som Profeten Elias, Jurrasic Park, Belgian Chocolate og Je t’aime.

• Sværhedsgraderne i sportsklatring følger en skala fra 1-10 med bogstaver og pulstegn. Spændet for avancerede stier går f.eks. fra 6b+ – 6c – 6c+ - 7a – 7a+.

• Vil du vide mere om Kalymnos’ klatrestier, findes der detaljerede beskrivelser på klatresiden 27 Crags.

Sådan kommer du til Kalymnos

Fra midten af maj til slutningen af september har TUI pakkerejser med charterfly. Eftersom Kalymnos ikke har en international lufthavn, lander du på Kos, hvorfra du fortsætter med båd.

Det betyder, at du også har mulighed for at lave en kombinationsrejse med en uge på Kalymnos og en uge på Kos.

Galleri med billeder fra Massouri på Kalymnos

Her kan du læse mere om TUIs rejser til Kalymnos.

Lignende indlæg

Stor guide – Kanarieøerne for to

På Kanarieøerne finder du alle ingredienserne til en vellykket ferie på tomandshånd. Uanset om du rejser med din partner, din søster eller din tennistræner, og hvad end I er på udkig efter småluksuriøs afslapning, nye indtryk, kulinariske oplevelser eller aktive eventyr. Her er den store guide, der hjælper dig med at vælge den det rigtige rejsemål og unikke oplevelser til netop jer.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Find den kanariske ø, som passer til dig

Er du til shopping, surfing eller naturoplevelser? Måske du vil blande forskellige aktiviteter. De Kanariske Øer har mange ting til fælles for eksempel den lune varme og de dejlige strande. Men der er også mange ting der adskiller dem; både natur, oplevelser og kultur. Her kan du læse, hvad der kendetegner den enkelte ø og finde netop den ø, der passer til din ferie.
Laura Laura

Hoteller i Grækenland hvor All Inclusive indgår

Det, at man ikke skal spekulere over om lommepengene slår til, giver en virkelig skøn følelse i ferien. Sådan er det, når du bestiller ferie på et All Inclusive-hotel, hvor både mad og drikke indgår. Her har vi samlet nogle af vores bedste hoteller i det græske øhav, hvor All Inclusive indgår. Vælg mellem Kos, Rhodos, Zakynthos, Samos, Kreta eller Korfu.
Anja Jensen Anja Jensen

Dykkerparadiset ved Det Røde Hav

Flyveturen til det solsikre Egypten er forholdsvis kort, men mulighederne i det tropiske dykkerparadis er næsten uendelige. Ved Det Røde Hav venter den varme sol, gyldne sandstrande og en fortryllende og farverig verden under overfladen.
Stine Sørensen Stine Sørensen