Inspiration
Halkidiki – En græsk ø med meget mere end bare oliven

Halkidiki – En græsk ø med meget mere end bare oliven

2017-02-20

Mange har allerede besøgt det græske øhav - Kreta, Rhodos, Kos. Sågar har nogle muligvis taget både til nogle af de mindste øperler i Middelhavet. Med alle disse skønne øer, kan fastlandet let blive glemt, men selvom du føler dig træt af oliven, er der meget mere at opleve i Halkidiki.

Halkidiki

Halkidiki har et mildt klima med varme somre. Her findes 300 soldage om året. Rundt om halvøen findes mange vandre- og cykelruter. Tilmed findes der mange uberørte og smukke pladser at udforske.

Store strande, små badebugter og skøn natur
Man behøver ikke være millionær for at få sin egen plads i solen. Halkidikis kyst er fyldt med skjulte badebugte, hvor man kan nyde en stille stund. Er man mere til de større strande, med tavernaer og vandsport, findes disse også. Hvad end man foretrækker, er vandet krystalklart, og man kan, på stranden, nyde de mørkegrønne fyrreskove i baggrunden. I byen Vourvourou findes Livarialagunen, som ligger i et naturskønt område. Der findes tilmed den uberørte ø Diaporos, som man kan tage til med båd eller padle til i kano.

Universitetsbyen Thessaloniki
Inden for bymurerne finder man museer, kunst og både luksuriøs og billig shopping. Man kan gå langs strandpromenaden fra Aristotelestorget til koncerthuset. Her passeres det hvide tårn, som er et kulurmuseum med udstillinger fra det Byzantiske rige. I den historiske bydel, Ladadika, findes et sprudlende natteliv og hyggelige tavernaer, som serverer ouzo og meze.

Gastronomi – mere end bare oliven
Forskelligt fra det sydlige Grækenland, tilhørte Halkidiki det Osmanniske rige i længere tid. Dette har specielt sat sit præg på det lokale køkken, hvor krydderier anvendes mere end i den sydlige del af landet. Den bedste mad finder man på de enkelte tavernaer, som serverer lokale specialiteter samt i de små byer. Drager man lidt ind i landet, findes der flere små vingårde, som er værd at besøge.

Vidste du at......

  • Halkidiki er en halvø, som har tre tilhørende mindre halvøer - Kassandra, Sithonia og Athos.

  • Athos tilhører klosteret hvor der bor ca. 1.400 munke. Her lever munkene på stort set samme måde som under den Byzantiske tid.

  • Ioannis Stathoris fik Halkidikis i Guiness rekordbog ved at lave verdens største gedeost på 939 kg.

  • Det var her filosoffen Aristoteles blev født, og det siges, at vinen fra byen Stageira på Halkidiki er fra vinstokkene, han plantede.

  • Der findes over 6.500 biavlere i Halkidiki.

  • Området Sani er fantastisk, hvis man er glad for natur og fugle. 200 fuglearter har nemlig sit hjem her.

  • Naturen indbyder til afslapning i form af termiske bade fyldt med mineralholdigt vand.

  • I maj holdes gourmetfestival i Sani.