Albanien er sommerens nyhed

Mellem Montenegro og Grækenland langs med Adriaterhavets kyst, ligger Albanien. I nord tårner høje alpetoppe sig mod himlen, og i syd finder du fine strande langs hele rivieraen. Her findes noget for enhver smag. Paradisstrande med azurblåt hav, vandrestier, naturoplevelser, historiske seværdigheder og velsmagende mad.

At rejse til Albanien

Vi lander på Korfu en solrig eftermiddag, og et par timer senere sidder vi på båden mod Albanien. Færgen sejler lige ind i solnedgangen, og himlen farves rosa bag bjergene. En halv time senere går vi i land i Saranda, som lokker med krystalklart vand, et stort udvalg af hoteller og lækker mad.

Det dufter af hav og nybagte crepês, palmerne vejer i vinden, og turisterne går rundt under de smukke bougainvilleatræer langs strandpromenaden. Restauranterne ligger på række, og i den lune aftenluft bæres skalddyrsrisottoer, grillede rejer og mættende salater ind på store fade til forventningsfulde gæster.

Rejs med TUI til Albanien
Albanien byder velkommen med et azurblåt hav og herlige strande.

Maden i Albanien

Albaniens mad er stærkt inspireret af nabolandene Grækenland, Tyrkiet og Italien. Fisk og skalddyr, som ankommer med fiskebådene, grilles og serveres sammen med salater lavet på ruccola, valnødder, granatæbler og lækker pasta og risotto.

Der findes både store restauranter, hvor mange turister kommer til, langs strandpromenaden i Saranda og helt små restaurationer med et enkelt bord eller to nogle gader væk. Her grilles majskolber, og bages pandekager med flydende chokolade fra madvogne. Den farverige gelato smager mindst lige så godt som i Italien.

Saranda, Albanien

Saranda vokser for hver dag, der går, og nye hoteller åbner på samlebånd. Alt fra store komplekser med pool og privat strand til mindre, familieejede perler. Albanien er fortsat et land, hvor du får meget for pengene.

På en restaurant i Saranda møder vi et svensk par, som er i Albanien for første gang. Vi spørger dem, hvad de synes: ”Vi har allerede bestilt en ny rejse næste sommer,” fortæller de. ”Her findes alt, hvad vi behøver, fra perfekte strande til spændende udflugter på egen hånd med bil. Vi elsker strandpromenaden her i Saranda, og at kunne spise og drikke hvor meget man vil uden at skulle bekymre sig om regningen.

Rejs med TUI til Albanien
Salaterne i Albanien er en smagssensation.

Besøg Ksamil i Albanien

Bare 20 minutter fra Sarandra ligger Ksamil, et rigtigt ferieparadis. Hertil kommer du enten med den lokale bus eller taxa. Små, grønne bakker midt i det joniske havs turkise vand, snyder dig til at tro, du er på en Stillehavsø snarere end Europa. Strandene er hvide, og små moler er bygget op ved vandet, hvorpå du kan leje en solstol og parasol for en dag.
Oven for stranden finder du uendeligt mange restauranter, som serverer mad for enhver smag. Her findes ingen store hoteller, men derimod børnevenlige strande og cyklebåde, som du kan leje.

Rejs med TUI til Albanien
Ksamil minder mere om en Stillehavsø end en strand i Europa.

Fire udflugter fra Saranda

 1. Syri i Kalter

  30 minutter fra Saranda ligger en kilde, som kaldes The Blue Eye. Vandet bobler op af den dybe kilde. Man ved ikke, præcis hvor dyb den er – dykkere har været nede på 50 meter. Vandtemperaturen ligger på 12 grader året rundt og er helt klart – et dyp heri er mildt sagt forfriskende.

  Der findes en restaurant, hvor du kan side på små pontoner, spise og se ud over det klare vand i blågrønne farver. Når solen skinner gennem løvtræerne, ser det ud som om, der ligger et instagramfilter på vandet. Kilden er udspringet for floden Bistrice, som er 25 km lang og løber ud i det Joniske hav syd for Saranda.

 2. Dhermi

  Dhermi er en lille by langs Albaniens kyst. Her valfarter de lokale til om sommeren på grund af det klare vand og stranden med hvide klippesten. Det tager 1 ½ time at køre hertil fra Saranda. Vejen derhen er en oplevelse i sig selv med høje bjerge, dybe dale, turkist vand og snoede hårnålesving.

  I sommermånederne finder du store udeserveringer og høj puls langs med stranden, men også små, hyggelige restauranter. Nær Dhermi ligger også Gjipe Beach, som siges at være Albaniens smukkeste.

 3. Himara

  I rolige Himara findes en gammel bydel med smukke stenbygninger og kirker på en bjergside. Langs med stranden er nye tavernaer dukket op med panoramaudsigt mod havet. Syd for Himara finder du Albaniens mest moderne beachclub, Hola Summer Club, hvor du betaler entré for en hel dag og herefter kan nyde den private strand, solstole, parasoller, servering og DJ’s. Du kommer nemmest hertil med lejebil. Kør mod nord langs med kysten, turen tager godt en time.

 4. Gjirokastrer

  På bjerget Mali ligger byen Gjirokaster, som er med på UNECOS’ verdensarvsliste. Smalle stræder og trapper klatrer op ad bjergsiden, og på toppen tårner et slot sig op med en mageløs udsigt over byen. Arkitekturen er i osmannisk stil med smukke stenhuse med tilhørende stentag, gader belagt med brosten og kirker. Her finder du også det etnografiske museum, som ligger i samme hus, som Albaniens diktator Enver Hoxha blev født.

  Tag en gåtur gennem de små gader, drik en kaffe på en af de hyggelige caféer med udsigt over folkevrimlet, spadser rundt i bazaren og glem ikke at prøve den lokale delikatesse oshaf, en fårmælkspudding med figner.

Her finder du alle TUIs rejser til Saranda i Albanien.

Lignende indlæg

Påskeferie med børn

Hvor skal påskeferien 2020 gå hen? Måske drømmer I om en solferie under varmere himmelstrøg, eller en badeferie med et spækket aktivitetsprogram for hele familien. En påskeferie med børn kan bestå af mange forskellige ting. Her har vi samlet 3 forslag til den perfekte påskeferie med børn.
Freyja Freyja

Tyrkiets bedste strande

Tyrkiets bedste strande finder du langs med Middelhavskysten i syd, men med nogle fremtrædende undtagelser på vestkysten. Mange af strandene i Tyrkiet er velkendte og trækker hvert år mange turister til, men det kan også lade sig gøre at finde nogle mere rolige. Disse strande er nogle af Tyrkiets allerbedste - men uden indbyrdes rangering, for smag og behag er som bekendt forskellig. I Tyrkiet er der strande for enhver smag.

13 af Kanarieøernes bedste strande

På Kanarieøerne findes der strande for enhver smag – fra Fuerteventuras gyldne sandstrande til Tenerifes dramatiske, sorte lavastrande. Her lister vi 13 tips til både kendte og ukendte strande på de fire mest populære kanariske øer.
Stine Sørensen Stine Sørensen

TUI Blue for all

TUI Blue er vores nye flagskib til dig, der ønsker at feriens indkvartering skal være en oplevelse i sig selv. Til dig der spørger kokken om opskriften, gerne låner en cykel for at udforske på egen hånd eller overtaler hele familien til at prøve yoga i solopgangen. På TUI Blue findes der tre forskellige typer af hoteller. Her fortæller vi mere om TUI Blue For All.