Albanien er sommerens nyhed

2019-02-07
Stine Sørensen
Mellem Montenegro og Grækenland langs med Adriaterhavets kyst, ligger Albanien. I nord tårner høje alpetoppe sig mod himlen, og i syd finder du fine strande langs hele rivieraen. Her findes noget for enhver smag. Paradisstrande med azurblåt hav, vandrestier, naturoplevelser, historiske seværdigheder og velsmagende mad.

At rejse til Albanien

Vi lander på Korfu en solrig eftermiddag, og et par timer senere sidder vi på båden mod Albanien. Færgen sejler lige ind i solnedgangen, og himlen farves rosa bag bjergene. En halv time senere går vi i land i Saranda, som lokker med krystalklart vand, et stort udvalg af hoteller og lækker mad.

Det dufter af hav og nybagte crepês, palmerne vejer i vinden, og turisterne går rundt under de smukke bougainvilleatræer langs strandpromenaden. Restauranterne ligger på række, og i den lune aftenluft bæres skalddyrsrisottoer, grillede rejer og mættende salater ind på store fade til forventningsfulde gæster.

Rejs med TUI til Albanien
Albanien byder velkommen med et azurblåt hav og herlige strande.

Maden i Albanien

Albaniens mad er stærkt inspireret af nabolandene Grækenland, Tyrkiet og Italien. Fisk og skalddyr, som ankommer med fiskebådene, grilles og serveres sammen med salater lavet på ruccola, valnødder, granatæbler og lækker pasta og risotto.

Der findes både store restauranter, hvor mange turister kommer til, langs strandpromenaden i Saranda og helt små restaurationer med et enkelt bord eller to nogle gader væk. Her grilles majskolber, og bages pandekager med flydende chokolade fra madvogne. Den farverige gelato smager mindst lige så godt som i Italien.

Saranda, Albanien

Saranda vokser for hver dag, der går, og nye hoteller åbner på samlebånd. Alt fra store komplekser med pool og privat strand til mindre, familieejede perler. Albanien er fortsat et land, hvor du får meget for pengene.

På en restaurant i Saranda møder vi et svensk par, som er i Albanien for første gang. Vi spørger dem, hvad de synes: ”Vi har allerede bestilt en ny rejse næste sommer,” fortæller de. ”Her findes alt, hvad vi behøver, fra perfekte strande til spændende udflugter på egen hånd med bil. Vi elsker strandpromenaden her i Saranda, og at kunne spise og drikke hvor meget man vil uden at skulle bekymre sig om regningen.

Rejs med TUI til Albanien
Salaterne i Albanien er en smagssensation.

Besøg Ksamil i Albanien

Bare 20 minutter fra Sarandra ligger Ksamil, et rigtigt ferieparadis. Hertil kommer du enten med den lokale bus eller taxa. Små, grønne bakker midt i det joniske havs turkise vand, snyder dig til at tro, du er på en Stillehavsø snarere end Europa. Strandene er hvide, og små moler er bygget op ved vandet, hvorpå du kan leje en solstol og parasol for en dag.
Oven for stranden finder du uendeligt mange restauranter, som serverer mad for enhver smag. Her findes ingen store hoteller, men derimod børnevenlige strande og cyklebåde, som du kan leje.

Rejs med TUI til Albanien
Ksamil minder mere om en Stillehavsø end en strand i Europa.

Fire udflugter fra Saranda

 1. Syri i Kalter

  30 minutter fra Saranda ligger en kilde, som kaldes The Blue Eye. Vandet bobler op af den dybe kilde. Man ved ikke, præcis hvor dyb den er – dykkere har været nede på 50 meter. Vandtemperaturen ligger på 12 grader året rundt og er helt klart – et dyp heri er mildt sagt forfriskende.

  Der findes en restaurant, hvor du kan side på små pontoner, spise og se ud over det klare vand i blågrønne farver. Når solen skinner gennem løvtræerne, ser det ud som om, der ligger et instagramfilter på vandet. Kilden er udspringet for floden Bistrice, som er 25 km lang og løber ud i det Joniske hav syd for Saranda.

 2. Dhermi

  Dhermi er en lille by langs Albaniens kyst. Her valfarter de lokale til om sommeren på grund af det klare vand og stranden med hvide klippesten. Det tager 1 ½ time at køre hertil fra Saranda. Vejen derhen er en oplevelse i sig selv med høje bjerge, dybe dale, turkist vand og snoede hårnålesving.

  I sommermånederne finder du store udeserveringer og høj puls langs med stranden, men også små, hyggelige restauranter. Nær Dhermi ligger også Gjipe Beach, som siges at være Albaniens smukkeste.

 3. Himara

  I rolige Himara findes en gammel bydel med smukke stenbygninger og kirker på en bjergside. Langs med stranden er nye tavernaer dukket op med panoramaudsigt mod havet. Syd for Himara finder du Albaniens mest moderne beachclub, Hola Summer Club, hvor du betaler entré for en hel dag og herefter kan nyde den private strand, solstole, parasoller, servering og DJ’s. Du kommer nemmest hertil med lejebil. Kør mod nord langs med kysten, turen tager godt en time.

 4. Gjirokastrer

  På bjerget Mali ligger byen Gjirokaster, som er med på UNECOS’ verdensarvsliste. Smalle stræder og trapper klatrer op ad bjergsiden, og på toppen tårner et slot sig op med en mageløs udsigt over byen. Arkitekturen er i osmannisk stil med smukke stenhuse med tilhørende stentag, gader belagt med brosten og kirker. Her finder du også det etnografiske museum, som ligger i samme hus, som Albaniens diktator Enver Hoxha blev født.

  Tag en gåtur gennem de små gader, drik en kaffe på en af de hyggelige caféer med udsigt over folkevrimlet, spadser rundt i bazaren og glem ikke at prøve den lokale delikatesse oshaf, en fårmælkspudding med figner.

Her finder du alle TUIs rejser til Saranda i Albanien.

Lignende indlæg

TUI hjælper gadehunde og –katte

Som dyreelsker vil man gerne hjælpe alle gadehunde og –katte, man møder på sin vej under ferien. At tage hånd om de dyr, der lever i nærheden af hotellerne og i ferieområderne, er også vigtigt for TUI. Derfor har vi lanceret TUI Stray Animal Award for at anerkende de af vores hoteller, som gør lidt ekstra for de firbenende venner.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-07-27

Kap Verdes bedste strande

Kap Verdes bedste strande finder du på øerne Sal og Boavista. Glem alt om solstole, der står for tæt, hvor du får fornøjelsen af naboens spray-solcreme hver halve time, eller hvor alle liggestole er reserveret ved solopgang. På Kap Verde finder du ro, og du kan gå lange ture på stranden uden at møde en sjæl – her der er ingen risiko for trængsel.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-07-02

Udflugter på historiske Samos

Samos er en ø, der har noget for alle - afslappende byer, herlige strande og grønne skove. Øens rige historie gør, at den er fuldspækket med historiske spor. Øen har været knudepunkt mellem forskellige kulturer og religioner og mange afgørende hændelser gennem tiden. Det giver mulighed for nogle fantastiske oplevelser - du skal bare vide, hvor du finder dem. Vi hjælper gerne og lister her de bedste udflugter på Samos.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-06-13

Bulgariens bedste strande – 8 tips

En ferie i Bulgarien er lig med billige priser og fine strande – og her taler vi altså ikke kun om Sunny Beach. Duni, Nessebar og Golden Sands er tre strande, som alle har hver sin karakteristiske charme. Her giver vi tips til en strand for enhver smag.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-05-23