Sådan tager du de perfekte feriebilleder

Få flere likes på Facebook og Instagram. Her er ekspertens tips til, hvordan man tager bedre billeder på ferien - også selvom billederne tages med mobilen.

Den professionelle fotograf Christofer Dracke er en velberejst fotograf efter at have arbejdet i alle verdenshjørner med opgaver for rejseselskaber og modebureauer. I dag afslører han sine Top 9-tips, som du kan anvende på ferien - uanset om du er ude efter flere "likes" på Instagram og Facebook, eller vil skabe et minde i form af et fotoalbum. Tag mobilen frem og følg tipsene - det er enkelt og alle kan være med!

1. Vælg det rigtige lys

Min tommelfingerregel er, at det bedste lys findes, når din skygge er længere end dig selv - dvs. om morgenen og eftermiddagen. Det mest magiske lys findes blot nogle timer om morgenen og aftenen. I disse timer bliver næsten alt smukt. Midt på dagen er det stærke sollys for hård, så der bør man bevæge sig mod skyggen eller indendørs for at få bedre billeder.

Vælger du at fotografere i dagslyset, vælg da en plads i skyggen f.eks. under en smuk palme.

2. Brug blitzen med omhu

Når du tager billeder med mobilen, skal blitzen bruges så lidt som muligt, da det er svært at udnytte lyset på en god måde. Anvend hellere det lys, som findes f.eks. ved at flytte personerne tættere på vinduet, når du tager et portræt. Selv lys fra butiksfacader og gadelygter om natten plejer at være bedre end blitzen. Se på hvordan lyset falder på den person, du skal fotografere. Midt på dagen kan det dog være godt at bruge blitz, fordi så kan den opveje det stærke sollys. Prøv dig frem og se hvad der sker!

3. Tænk på baggrunden

Et portræt påvirkes meget, mere end hvad mange tror, af baggrunden. Sørg for, at der er en så ren baggrund som muligt, f.eks. en væg eller en tom strand. En masse parasoller, luftmadrasser eller palmer kan virke forstyrrende.

En enkel baggrund er essentiel for det perfekte billede. Nogle gange behøver man faktisk ikke mere.

4. Tør at gå tæt på

Gå tættere på dit motiv end hvad du plejer for at sætte fokus på detaljerne. Når du synes, at du er tilpas tæt på, tag et yderligere trin fremad. Bland dog ikke dette sammen med at anvende zoomen på mobilen. Det er noget helt andet - og den skal slet ike anvendes, synes jeg. Det går fint at beskære billedet bagefter, hvis der er behov for det.

Gå gerne tættere på motivet for at få en flot vinkel og et mere levende billede.

5. Fotografer lokalbefolkningen

På de fleste steder findes der spændende mennesker, som kan bidrage til følelsen af rejsemålet, når du kigger tilbage på billederne. Begynd med at snakke med folk, spørg derefter om du må tage et billede - gerne i form af et kompliment; "Jeg vil rigtig gerne tage et billede af dig, fordi lyset falder så fint på dit ansigt".

6. Led efter motiver

I det hele taget kan det være en god ide at gå en tur i området og se efter, hvad der er typisk for rejsemålet. Det behøver ikke være stranden eller poolen, men måske et lokale trafikskilt. Bland højt og lavt, nær- og fjernbilleder.

Et anderledes motiv kan fange feriefølelsen lidt bedre. Den formidler til og med måske budskabet for hele rejsen?

7. Vent med familieportrættet

Hvis du tager gruppebilleder med hele rejseselskabet, efter i har været på destinationen et par dage, vil i med sikkerhed se mere friske og mindre blege ud, end da i kom. Men vent heller ikke til den sidste dag - det ville jo være trist, hvis det regnede lige der.

8. Solnedgangen

Ja, det er meget tillokkende at forsøge at fange den fantastiske solnedgang med de magiske farver. Men det er svært. Hvis du vil gøre et forsøg så sørg for, at forgrunden af billedet er god. Derved findes der noget at kigge på i den nedre til af billedet. Mange gange er det bedste råd dog bare at nyde solnedgangen og lade være med at fotografere den.

9. Hjemme - pas på billederne

Du er helt sikkert opmærksom på det selv, men det fortjener at blive gentaget. Husk at tage backup af alle billeder. Læg dem over på en ekstern harddisk og sorter dem i mapper efter årstal, eller måske rejsemål. Mange gange er det nok at vide hvilket år billederne er taget, hvis du vil lede efter billederne senere hen. En god måde at få mere glæde af billederne på er at lave et fotoalbum ligesom før i tiden. Nu om dage er det dog meget lettere, da der findes smarte programmer og tjenester til at skabe det færdige album. Det er meget sjovere for både dig og dine venner at bladre i et album i stedet for at kigge på billederne på en skærm.

Lignende indlæg

Påskeweekend i Europa – 5 perfekte rejsemål

Hagl, sne og slud, fem minutters sol stærkt efterfulgt af regnbyger og piskende vind... Forlad aprilvejret og tag en weekendtur eller en miniferie til storby i påsken. Hvis du flyver bare et par timer sydpå, kan du nemlig tyvstarte foråret og opleve lokale påsketraditioner. Vi giver dig her 5 tips til vidunderlige weekendture og miniferier i påsken.
Freyja Freyja

Tenerife for hele familien

I de kolde og blæsende vintermåneder vælger mange danske familier at tanke op på D-vitaminkontoen med en tur til de kanariske øer. Tenerife er et populært valg – især på grund af den smukke grønne natur og ikke mindst den kæmpe vulkan, Teide, i centrum af øen. Udover de lune og milde dage byder øen på mange oplevelser for hele familien. Vi har samlet nogle af de allerbedste lige her.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Blue Star 2.0 – nyd, oplev & bidrag

Fra og med april 2020 står navnet Blue Star for noget nyt og endnu bedre. Vi udvikler nemlig de 50 favorithoteller, så du kan nyde ferien på en måde, der også mindsker belastningen af miljøet, klimaet og lokalsamfundet.
Astrid S Astrid S

Svært ved at vælge? Her skal du bo på Mallorca!

Hos TUI kan du vælge mellem mere end 100 hoteller på Mallorca. Men de mange valgmuligheder kan gøre ferieplanlægning helt uoverskuelig. For hvor skal du bo, og hvilket hotel passer bedst til din ferie? Vi hjælper dig her med at vælge det helt rigtige område og hotel til netop dine behov og ønsker.
Stine Sørensen Stine Sørensen