2018-09-19

Tag på efterårsgetaway og besøg disse hjemsøgte byer

Mange byer får en helt anden stemning, når efteråret melder sin ankomst. Berlin om sommeren og Berlin om efteråret, er to helt forskellige byer. Det er måske ikke så mærkeligt, at efteråret kan få uhyggelige historier til at bliver lidt værre. Her har vi samlet syv hjemsøgte byer, hvor du kan gøre en almindelig efterårsweekend til en Halloweekend!

Jeg har altid fortrukket et mere moderat niveau at skræk og gys, fremfor blodige gyserfilm. Her er mine tips på syv byer, som hjemsøges af alt fra hvide damer og sorte katte til genopståede personer - og et eller flere spøgelsestog.

1.Dublin

Hvis du var en person med mange penge og god stil i 1700-tallet, var du med stor sandsynlighed medlem af klubben Hellfire, som havde en del underlige traditioner. På deres pokeraftener fandtes der altid en ledig stol, som var reserveret til djævlen. I dag ligger klubhuset i ruiner på Montpelier Hill i Dublin, som passer perfekt til en dagsudflugt. Når mørket falder på, er ruinerne hjemsøgt af en sort kat - stor som en dalmatiner og med et menneskeansigt. Absolut ikke et væsen jeg har lyst til at møde en mørk aften!

2. Paris

Pariserne har brugt katakomberne under byen til det meste; fra begravelsescermonier til mødeplads for den franske modstandsbevægelse. I dag er katakomberne i Paris en turistattraktion, og ifølge katakomberentusiasterne er alle som går i de underjordiske gange, beskyttet af Philibert Aspairt, som forsvandt netop her, da han søgte skjul under revolutionen. Det siges, at Philiberts spøgelse vandrer gennem katakomberne hvert år den 3. november for at sikre sig, at ingen lider samme skæbne som han gjorde.

Katakomberne, Paris, TUI
Ved en af indgangene til katakomberne står der skrevet: Stop! Dette er de dødes rige!"

3. London

Hvem ved ikke hvem Jack the Ripper er? Lige så kendt er Spring-heeled Jack, som hjemsøgte de viktorianske gader når mørket faldt på dog ikke. Det siges, at denne Jack havde jernkløer og kunne hoppe fra gader til hustage og spy blå ild og gnister. Om denne Sping-heeled Jack var en dæmon eller en person med alt for meget fritid vides ikke, men jeg ville i hvert fald kigge mig en ekstra gang over skulderen, hvis jeg gik gennem Londons gader en sen aften.
En mere moderne gyserhistorie er om vampyren ved Highgate Cemetery. I 70'erne begyndte der at dukke gentagne historier op, fra hundeejere og folk, som gik ude når det var mørkt, om en mørk skikkelse med røde øjne som hjemsøgte pladsen. Mediedækningen blev så stor, at folk delte sig op i grupper for at gå på jagt efter vampyren, men ingen lykkedes at finde blodsugeren. Om det betyder at vampyren stadig findes der i dag, vil jeg ikke kunne afgøre...

4. Berlin

Hvad er en hjemsøgt herregård sammenlignet med en forladt forlystelsespark? I løbet af den seneste tid, specielt med filmen It, har monsterklovnen gjort comeback, og på Spreepark føles det virkeligt som om en morderisk klovn lurer bag den rustne karrusel. Forlystelsesparken Spreepark ved Berlin havde sine gyldne dage i 70'erne og 80'erne, men står i dag øde hen. Svanebådene, plasticdinosaurerne og pariserhjulet står der stadigt, og forfalder, mens naturen langsomt tager over. De, som har besøgt parken fortæller, at de hørte barneskrig fra de tomme bygninger. For mig er tanken om vinden, der får det gamle pariserhjul til at knirke nok til at gøre mig forskrækket.

5. Manchester

Hvad har Sherlock Holms Baskervilles hund og Harry Potter-bøgerne tilfælles? Jo, begge har hentet inspiration fra historierne om sorte hunde, som er et velkendt fænomen i britiske folkesagn. Den sorte hund, som siges at hjemsøge Manchesters katedral, kaldes for Old Shuck. Hvis du hører en hylen fra en hund uden for katedralen, skal du skynde dig at lukke øjnene, fordi at se Old Shuck siges at give uheld.
Måske et lidt mindre frygtindgydende figur i Manchester er byens hvide dame, som bor på herregården Ordsall. Hun siges at have været kammerpige for Elizabeth I. Efter at have fået knust sit hjerte, går hun stadig til den dag i dag fra værelse til værelse på slottet. Er du nysgerrig efter at se hendes spøgelse, kan du gøre dette via Ordsall Halls webkameraer, som streamer live om natten.

Ordsall Hall, Manchester TUI
Nogenlunde et minut efter midnat, er der stadig ikke noget spøgelse at se.

6. Venedig

Romantiske Venedig har en mørk historie, som lurer under overfladen. Øen Poveglia ligger lidt udenfor Venedigs smukke kanaler, og var til at begynde med en af byens havne. I et par hundrede år var alt fryd og gammen på Poveglia. Indtil den dag, da et skib som bar sygdommen pest, lagde til i havnen. Øen blev afskærmet og alle, som bare nyste det mindste på fastlandet, blev fragtet ud til Poveglia, hvor de blev efterladt med tanke på at dø. Det siges, at du stadig til den dag i dag kan høre de ulykkelige ånders råb efter hjælp, men det er svært at bekræfte, da mange af de venetianske både nægter at færdes tæt på øen, lige meget hvor mange penge man betaler dem.

7. New York

Hvis du er tilstrækkeligt kendt, er det nok at bo et par måneder det samme sted, før du kan hjemsøge det. Det gælder i hvert fald på 85 West 3rd Street i New York, hvor Edgar Allan Poe boede i otte måneder. De jurastuderende der bor i området, påstår, at de flere gange har set den kendte forfatter lure ved gelænderet ved huset. I følge dem, er det New Yorks mest hjemsøgte trappe. Dog er det uklart hvilke andre hjemsøgte trapper der findes i New York.
På Grand Central kan man visse nætter høre en fløjten fra et tog omkring midnat til trods for, at der ingen afgange er på det pågældende tidspunkt. Hertil skal det nævnes at meget få moderne tog anvender denne fløjten. Man kan sige hvad man vil, men spøgelsestogene er i hvert fald punktlige.

Grand Central, New York TUI
De tidligste rapporter om spørgelsestoget er fra en nyhedsavis i 1903.

Du kan sandsynligvis finde spøgelseshistorier i de fleste byer. Her kan du finde flere storbyrejser, som passer perfekt til en Halloweekend (eller en helt almindelig efterårsweekend for den sags skyld). Eller tjek vores efterårsrejser ud her.
Happy Halloween!

Lignende indlæg

10 tips når du rejser på ferie med børn

Kan man købe bleer og solcreme på hotellet? Viser de film om bord på flyet? Og hvordan er det nu med den håndbagage? Uanset om det er første eller 20. gang, du skal på ferie med børn kan det være en stressende oplevelse for både forældre og børn. Men det behøver det bestemt ikke at være! TUI har samlet vores bedste råd til både pakning, flyet og hotellet, når du rejser sydpå med børn, så det bliver en god familieferie for alle.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-31

Tel Aviv – tips og perler

Man taler ofte om byerne omkring Middelhavet, der giver dig mulighed for at kombinere sol og bad med byens puls – blandt dem er Tel Aviv sammen med Barcelona, Palma og Athen. Uanset om du rejser til Tel Aviv for badferie, shopping eller kulinariske oplevelser, så har byen noget at tilbyde året rundt.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-15

Find den kanariske ø, som passer til dig

Er du til shopping, surfing eller naturoplevelser? Måske du vil blande forskellige aktiviteter. De Kanariske Øer har mange ting til fælles for eksempel den lune varme og de dejlige strande. Men der er også mange ting der adskiller dem; både natur, oplevelser og kultur. Her kan du læse, hvad der kendetegner den enkelte ø og finde netop den ø, der passer til din ferie.
Laura Laura 2019-09-21

Sommerens mest børnevenlige strande

Der findes mange forskellige slags strande. Nogle har sand andre sten. Nogle er lavvandede, på andre bliver vandet hurtigt dybt. Nogle har mange bølger andre få, og sådan adskiller de mange strande sig fra hinanden. Det kan være lidt af en jungle at finde ud af hvilken man skal vælge, hvis man rejser med børn. Derfor har vi samlet en liste med sommerens mest børnevenlige strande.
Laura Laura 2019-09-16