Inspiration
10 ting du skal opleve på Yucatánhalvøen i Mexico

10 ting du skal opleve på Yucatánhalvøen i Mexico

2018-11-10

Tacos med varme krydderier, guacamole og frisk tomatsalsa. Historiske templer med mystiske hemmeligheder. Hvide sandstrande og caribisk stemning. Det er ikke uden grund, at Mexico fortsat er et populært rejsemål om vinteren. Her keder du dig aldrig, og bor du i Playa del Carmen eller Cancun, har du uendeligt mange oplevelser lige inden for rækkevidde.

Umiddelbart indbyder Mexicos lange, smukke strande til solferie og afslapning, men Maxico er meget mere end afslappende hængekøjer, der vejer i vinden. Her er både action, kultur- og naturoplevelser. Så børst sandet af og følg med os på opdagelse rundt på Yucatanhalvøen.

1. Chichén Itzá – et af verdens syv vidundere

Vi starter med det mest åbenlyse must see: Chichén Itzá, som også er en af verdens syv nye vidundere. Hele området består flere ruiner, og hver og en fortæller sin historie om livet i denne antikke maya-by. Ved pok-ta-pok-banen kan du høre om mayaernes glæde for spil og spænding. Cenoten vidner om de tragiske ofringer. Templerne fortæller historier om gudetilbedelse og tro og markedspladserne om dagligdagen i den forhistoriske by.

Det store højdepunkt er Kukulkans Pyramide, der imponerer både i udformning, størrelse og detaljer. Er du vild med matematik og fysik, vil du helt sikkert blive blød i knæene, når du bliver præsenteret for opbygningen af pyramiden. Pyramiden er nemlig bygget efter mayaernes kalender, og du kan ikke undgå at blive imponeret over, hvordan hvert et trin, hver en terrasse og hver en side på pyramiden repræsenterer dele af kalenderen.

Akustikken på pladsen betyder, at lyden fra for eksempel et klap giver genlyd over hele pladsen. Du vil med garanti blive både imponeret og forundret, når du høre om mayaernes fantastiske formåen.

Kukulkanpyramiden i Chichén Itza - et af verdens nye syv vidundere.

2. Cenoter – mystiske ferskvandsbrønde

Hele Yacatánhalvøens undergrund er som en hullet ost. Overalt på halvøen finder du nemlig de naturskabte ferskvandshuller, cenoter. De naturlige brønde, som samler regnvandet, har været essentielle for indianernes overlevelse.

Der findes både åbne og lukkede cenoter. De åbne er som laguner, og flere af dem er hjem for farverige fisk. De lukkede finder du ofte inde i lavjunglen, og selvom det ikke vrimler med liv her, er det spændende at snorkle rundt og udforske de magiske formationer. Visse cenoter er så dybe, at ferskvandet skifter til saltvand. Vil du opleve at svømme gennem denne sky, hvor de to vandmasser mødes, skal du have dykkerflaske på ryggen.

Cenoter nær Playa del Carmen

Dos Ojos består af to cenoter med en diameter på 70 meter. De to er forbundet af en 400 meter lang passage.

Cenote Azul har krystalklart vand fyldt med liv midt i junglen. Der findes desuden klipper, du kan springe fra.

Snorkel i en af de underjordiske cenoter.

3. Tequila

Den klare væske, der drikkes med salt og citron, er et af Mexicos varemærker. Men det kan godt være, du kigger en ekstra gang, hvis du bestiller tequila på en bar i Mexico. Her er tequila nemlig ikke klar men gylden i farven, med mindre du bestiller den billige variant. Spiritussen bliver lavet på agave kaktussen, og hvis du er interesseret i at smage de forskellige varianter, er det flere steder muligt at se plantagen samt høre mere om produktionen og selvfølgelig smage på de færdige varer.

4. Tulum – arkæologisk område med udsigt

Tulum er især kendt for sin helt mageløse strand og fuldstændig klare vand. Det er måske også den fantastiske strand og hertil hørende udsigt, der i sin tid har trukket indianerne til område.t Tulum er nemlig hjem for det uden tvivl smukkeste arkæologiske område på Yucatánhalvøen. Modsat Coba og Chichén Itza finder du ingen pyramider her. Men der er fortsat templer og afbildninger af guder, du kan studere. Tulum vender stik øst, og kommer du rigtigt tidligt, er det muligt at købe entré til området og se solopgangen herfra.

Ved siden af det arkæologiske område ligger en fredet strand, hvor de store havskildpadder kommer og ligger deres æg.

I Tulum finder du nogle af de mest velbevarede og bedst beliggende maya-ruiner.

5. Skildpadder i Akumal

Skildpadderne i Tulum bringer os til næste oplevelse: Snorkling med skildpadder. De store havskildpadder græsser nemlig ud fra stranden ved Akumal lidt nord for Tulum. Herfra kan du støde på de store skildpadder, når du snorkler direkte fra stranden. Skildpadderne bevæger sig overraskende elegant under vandet, og de ser helt upåvirket ud af de turister, der studerer dem fra oven. Det er selvfølgelig vigtigt, at du ikke forstyrrer de ædende skildpadder, men giver dem plads og ro til at nyde maden.

Svøm med de store havskildpadder i deres naturlige element ved Akumal.

6. Cozumel – snorkling i verdensklasse

Er du dykker, så har du måske allerede hørt om Cozumel. Øen ud for Playa del Carmens kyst er nemlig kendt for at have en af verdens bedste sigtbarheder. Men du behøver ikke være certificeret dykker for at opleve livet under vand. Revet omkring øen er utroligt rigt på fisk og koraler, og du kan leje snorkeludstyr flere steder langs kysten på øen. Der går daglige færgeafgange fra Playa del Carmens havn til Cozumel. I Cozumel havn kan du leje scootere og køre øen rundt – du farer med garanti ikke vild– der er nemlig kun én vej.

7. Paradisøer

Mexico er billedskønt med det azurblå hav mod den frodige lavjungle. Ud fra Cancuns kyst finder du flere paradisøer, som du kan besøge på en dagsudflugt eller måske gøre stop for et par dage.

På Isla Mujeres kan du komme helt tæt på det lille øsamfund og samtidigt opleve smuk natur. Nordligst ligger Isla de Holbox, hvor du er helt fri for trafikstøj og larm. Det eneste køretøj du finder her, er nemlig golfbiler og cykler. Derimod er der masser af reggae-stemning og -rytmer i øens lille centrum.

Endnu mere isoleret er Isla Contoy. Foruden to biologer er øen nemlig ubeboet, og du kan derfor kun besøge øen på en dagsudflugt. Her finder du laguner med krokodiller, palmer i massevis og nogle af de mest fantastiske strande du nogensinde har oplevet.

Fra udkigsposten har man en fantastisk udsigt over Isla Contoy og det omkringliggende hav.

8. Tacos fra et gadehjørne

Det mexicanske køkken er kendt i hele verden – i Danmark forbinder de fleste det med tex-mex versionen, som dog i virkeligheden stammer fra grænsestaterne mod USA. I Playa del Carmen og andre storbyer vil du finde små tacoboder på hvert et gadehjørne, især hvis du bevæger dig en smule væk fra stranden. Mexikanerne er vilde med mad to go, og udover taco kan du få frisk frugt, yoghurt, juice og meget mere.  Kig efter de restauranter, hvor de lokale selv sidder og spiser – det plejer at være garant for høj kvalitet.

Du kan læse mere om det mexicanske køkken og prøve kræfter med hjemmelavede tacos her.

Bedste tacos i Playa del Carmen

El Fogon her finder du ofte mange lokale. Menuen byder udelukkende på mexicanske specialiteter som burritos, tacos og fajitas.

El Ray taco-vogn, der normalt holder til ved parkeringspladsen ved MEGA supermarked. Selvom placeringen ikke lyder særlig eksotisk, serverer de Playas bedste tacos, hvorfor der tit er kø.

9. Temazcal – mexicansk svedhytte

En temazcal er en mexicansk svedhytte. Det er et ældgammelt maya-ritual, hvor du sidder i en lav, lukket hytte. Hvis du lyder af klaustrofobi, er det nok ikke noget for dig, da man sidder i den mørke, varme hytte, med sveden haglende ned af kroppen og eukalyptus i næsen.

Det er en ceremoniel handling, og ritualet ledes af en shaman, der beder guderne om velsignelse. Temazcalen repræsenterer et sted mellem underverdenen og himlen, og når døren endelig åbnes, og du forlader den tunge varme, og mærker dine lunger fyldes med frisk luft, bliver du ifølge mayaerne født på ny.

10. Coba– bestig pyramiden i junglen

Selvom Chichén Itza nok er det mest berørmte ækeologiske område på Yucatánhalvøen (hvis ikke i hele Mexico), så er Coba faktisk både større og ældre. Byen ligger inde midt i junglen og er ikke blevet gravet frem på samme måde som Chichen Itza. Du kan derfor føle dig som Indiana Jones, når du bevæger dig rundt i byen og opdager templer og markedspladser, som var du det første menneske her nogensinde.

Desuden er den 42 meter høje pyramide i Coba, den eneste maya-ruin du fortsat på bestige til fods. Fra toppen af pyramiden har du en fantastisk udsigt over hele den lavjungle, der gemmer på den antikke by.