Sådan arbejder TUI med bæredygtighed på rejsen

2019-01-04
Stine Sørensen
Det er ingen hemmelighed, at transport generelt og fly i særdeleshed er en belastning for vores planet. Men rejserne er også en gode, som de færreste af os er klar til at undvære. Så hvordan sikrer vi, at vores rejser i dag ikke ødelægger den verden, vi skal opleve i morgen? Her kan du læse mere om, hvad TUI gør for at sikre en mere bæredygtig turisme, samt hvad du selv kan gøre for at mindske dit aftryk under ferien.

Du er måske allerede ferm inden for affaldssortering. Du sørger for at vaske tøj på blæsende dage, så det kan tørre ude i det fri og ikke i tørretumbleren. Måske har du indført en kød-fri dag i aftensmadsplanen. Eller til og med skiftet benzinbilen ud med en hybrid. Men hvad med weekendturen til Paris, sommerferien på Rhodos eller nytårsaften, der skal fejres i Thailand?

Turismen er en voksende branche, der skaber udvikling og jobs over hele verden. FN anslår af hvert 10. job på verdensplan bliver skabt som følge af turisme. Samtidigt skaber det øgede forbrug også udfordringer for miljøet, og her er det især transporten, som vejer tungt på klimavægten.

De fandens, fantastiske fly

Omkring 80 % af den samlede CO2-belastning under ferien stammer fra flyrejsen. Derfor har netop flyvene et særlig fokus i TUI Gruppen. TUI Group råder i dag over Europas største flåde af Boeing 787 Dreamlinere. Dreamlineren, der denne vinter flyver passagerer direkte fra København til Mexico, Mauritius og Vietnam, bruger godt 20 % mindre brandstof end fly i samme klasse.

Der er faktisk måder, hvorpå du kan kompensere for den klimabelastning, miljøet udsættes for, når du rejser. Atmosfair er en tysk, non-profit organisation, der hjælper dig med at beregne din klimabelastning for den enkelte flyvning. Samtidigt kan du give en donation svarende til belastningen, som Atmosfair bruger på projekter, der udvikler grøn energi fra blandt andet vind, sol og biogas, i lande, hvor den grønne omstilling endnu knap eksisterer.

Vidste du at...

Ifølge Atmosfair vil det koste dig cirka kr. 140,- at kompensere for en charterflyvning tur/retur fra København til Rhodos med en Boeing 737-800.

Bæredygtighedscertificerede hoteller

Det er ikke kun på flyrejsen, vi kan gøre en forskel. Cirka 7 % af rejsens samlede belastning kommer fra hoteller til opvarmning af pools, air-condition og almen drift. Derfor stiller vi også krav om, at alle hoteller, der samarbejder med TUI, skal respektere menneskerettighederne og arbejde med en mere bæredygtig produktion. Desuden opfordrer vi alle hoteller til at blive Travelife-certificeret, eller en anden form for certificering, som er godkendt af Global Sustainable Tourism Council (GSTC). TUI arbejder løbende for, at flere og flere hoteller bliver certificeret.

Travelife er et certificeringssystem, hvor hoteller forpligter sig til at engagere sig i arbejdet med miljø og klima, ligesom de skal værne om menneskerettigheder, herunder beskyttelse af børn og arbejdsforhold. Certifikatet blev udviklet af en række interesseorganisationer for mere end et årti siden, og det styres i dag af Association of British Travel Agents (ABTA). Godt og vel halvdelen af TUI’s nordiske gæster bor på et hotel, som bærer et bæredygtighedscertifikat.

Rejs med TUI Fly og TUI Airways
TUI Group har investeret i nye, mere moderne og mere effektive fly.

Små ændringer med en stor effekt

Fly direkte
Som sagt stammer omkring 80 % af dit klimaaftryk under ferien fra flyrejsen. Heraf bruges op mod 25 % af brandstofmængden under starten. Derfor er det vigtigt, at du så vidt muligt vælger direkte flyvninger.

Genbrug håndklæder
De fleste hoteller har på badeværelset et skilt, hvor der står, at et håndklæde på gulvet skal til vask, mens et hængende håndklæde kan bruges igen. På den måde kan du bruge håndklædet flere gange. ”Forstyr ikke”-skiltet kan også bruges til at signalere, at rengøring kan springes over og dermed spare på både vand og kemikalier.

Nej tak til sugerør
Hotelkæden RIU arbejder med at skifte alle plastiksugerør ud med et genanvendeligt alternativ. Når du bestiller drinken i baren, kan du ligeledes frabede dig sugerør og servietter. Flere hoteller er dog allerede begyndt at gøre det til kutyme, at servietter og sugerør kun gives ud, hvis gæsten beder om det. Husk også at genbruge plastikkopper og glas.

Når du udforsker rejsemålet
Lokale busser, tog eller arrangerede udflugter bidrager til en mere miljøvenlig transport, når du skal opleve rejsemålet. Selvom lejebilen er bekvem, så er den offentlige transport ofte meget velfungerende især i de større byer. Fordelen ved en arrangeret udflugt er også, at du har en guide med, som kan fortælle dig en masse om området og seværdighederne.

Lange middage med mange serveringer
En af de helt store fordele ved all inklusive-buffeten er, at du må gå op og hente mad, så mange gange du vil. Udnyt det og anret dig en lille ret af gangen. På den måde undgår du overfyldte tallerkner, som du aldrig når igennem, fordi du ganske enkelt bliver for mæt. Desuden finder du nemt de rigtigt gode retter og kan tage en ekstra gang af dem i stedet – hvis bukserne tillader det.

Lignende indlæg

Klimakompenserede familiehoteller – kun hos TUI

TUI Family Life hedder hotellerne til familiens bedste ferie. Der finder du alt fra store pools til børneklubber, fitnesstræning, sund mad og meget andet. Men ikke nok med det. TUI er desuden det eneste selskab i rejsebranchen, der klimakompenserer sine førende hotelkoncepter for familier. Og det gælder i øvrigt også alle vores andre koncepthoteller.
Anja Jensen Anja Jensen 2019-05-06

Er du klar til take-off?

Har du alle de rigtige vacciner til næste rejse? Dækker din forsikring en tur på skadestuen? Og hvordan er det nu lige med væsker i håndbagagen? Der er mange ting, du skal have styr på inden rejsen, og at finde rundt i alle regler og anbefalinger kan næsten være lidt så udfordrende som at finde rundt i den travleste lufthavn. TUI har samlet en lille tjekliste, så du kan få styr på de vigtigste ting inden rejsen.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2018-10-03

LET THE KIDS RULE! Børnejuryen vælger mad på flyet

TUI's flyselskab tager sine yngste gæster alvorligt. Så meget at man i år har taget skridtet til at lade børnene selv bestemme, hvilken mad der skal serveres om bord. Læs om hvordan det gik, og mød det charmerende testpanel.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2018-06-14

Når barnevognen skal med på ferie

Vi får ofte spørgsmål om, hvad man skal tænke på, når man skal have barnevognen med om bord på flyet. Her har vi samlet vores svar, personlige tips og nogle ting, som er gode at huske på, når man tager barnevognen med på ferie.
Laura Laura 2018-06-07