Road trip i Montenegro

Kun få oplevelser giver en større følelse af frihed end at begive sig ud på en road trip. Landskabet langs Montenegros veje gør virkelig, at man får lyst til selv at kunne bestemme hvornår man skal holde et stop. Den historiske by Herceg Novi er et perfekt udflugtsmål til en dagstur.

Herceg Novi

Rejser man fra Budva tager det cirka 1,5 time at komme til Herceg Novi uden stop. Hver dog opmærksom på, at det montenegrinske landskab langs vejen lokker til en pause. Uanset om man vælger at følge kysten eller kører ud mod bjergene.

Med bil til Herceg Novi

Følger man kysten passeres byen Tivat. Her kan man tage et smut forbi havnen i Porto Montenegro. Havnen blev bygget af Tito, tidligere præsident i Jugoslavien, og var beregnet til militæret. Nu til dags er havnen forvandlet til en spændende havn med ekslusive butikker og caféer. Kører man videre til Lepetane, kan man tage færgen, som går over Kotorbugten til Kamenari.

Hvis man i stedet skærer vejen forbi Kotor, kan man besøge den gamle by og derefter køre rundt om bugten, som har været beboet siden antikken. Langs vejen passeres Gospa od Škrpjela. Det er en af to kunstige øer. Den er delvist formet af gamle skibe, som er gået på grund og sten, som sømænd kastede i havet, når de vendte hjem fra en vellykket rejse. For de, som er interesseret i kunst og historie er det værd at lave et stop og besøge øen.

Fremme i Herceg Novi

Nobelforfatteren Ivo Andric beskrev Herceg Novi som grøn, solrig og fuld af trapper. At der er grønt stemmer virkeligt. Herceg Novi ligger hvor bjerget rammer havet, og om sommeren blomstrer byen. Byfloraen med blandt andet mimosetræer og lavendel skiller sig ud fra de øvrige dele af landet. Planerne som findes her fulgte nemlig i land med sømændene når de kom hjem fra deres rejser rundt i verden.

Efter et par timer i bil findes der intet skønnere end at få strækket benene og hoppe i bølgen blå. Heldigvis findes der rig mulighed for at bade både her og i Herceg Novi. I byen findes flere hyggelige badepladser; fra strandafsnit med blødt grus til badebroer. Langs strandpromenaden findes caféer og restauranter med udeservering. Det er ofte dagens fangst, som serveres på restauranternes tallerkner.

I Herceg Novis gamle bykerne, Stari Grad, for man rigtig gang i benene - her findes nemlig en masse trapper. Når det bliver lidt for hårdt med de mange trapper, kan man tage et hvil på en af cafeerne, som serverer italiensk kaffe, is og nybagte søde sager. Her kan man samle energi til at tage op til fæstningen Kanli Kula, som bruges som en udendørs scene over sommeren. Herfra har man udsigt over byen og ud mod Kotorbugten.

For rigtigt at strække benene kan man vandre op ad bjerget og se lidt landligere miljø. Ovenfor Herceg Novi ligger klostret og vingåden Savina. Vingården er familieejet og her kan man på forhånd booke en guided tur med vinsmagning. Fortvivl ikke, hvis du skal køre hjem. Man kan altid købe en flaske som souvenir.

Er du klar til at opleve nye rejsemål på dine vilkår? Her kan du leje en bil!