Her finder du Kap Verdes skildpadder

Fem ud af verdens syv havskildpaddearter findes i havet og på strandene ved Kap Verde. Det velkendte lille væsen er relativt ukendt for mange mennesker. Normalt ses de kun på stranden på vej mod deres reder for at lægge æg. Men hvad, de laver resten af livet, er lidt et mysterium for mange – men også det, der gør dette dyr så interessant.

Læderskildpadden, den ægte og den uægte karette skildpadde, den olivenfarvede ridleyskildpadde og den grønne havskildpadde lever alle omkring Kap Verdes øer. Alle arterne er truede eller udrydningstruede. Den hårfine grænse mellem nok se men ikke røre har sjældent været så aktuel som nu i menneskers relation til skildpadderne.

Havskildpaddernes udseende og adfærd

Disse oldgamle væsner kommer i forskellige former, store som små. Elegant glider de gennem vandet. Nogle svømmer 12.000 kilometer for at lægge æg, andre har hoveder så lange som skolelinealer, og andre vejer det samme som en gennemsnitlig sumo-bryder.

En ting alle arterne har til fælles er, at hunnerne altid finder hjem. Med jordens magnetfelter til hjælp navigerer de tilbage til præcis samme strand på Kap Verde, hvorfra de engang selv udklækkede. Forud for første æglægning har de brugt 20-30 år til havs.

Havskildpadder svømmer i havet
Havskildpadderne glider frem mellem korallerne.

Hvor findes skildpadderne på Kap Verde?

Du kan se havskildpadder på alle de kapverdianske øer. Der findes særligt mange udklækningssteder på Boavista, Sal og Maio. Dine bedste chancer for at se skildpadderne er, når de lægger deres æg mellem juni og november. Efter cirka 60 dage klækker æggene og med lidt held kan du se de mange skildpaddeunger finde vej til havet.

Grøn havskildpadde græsser på havbunden.
Den grønne havskildpadde græsser på havbunden.

Bedste hotel, hvis du vil se havskildpadderne

Udover at se skildpadderne på egen hånd kan du tage med nogle af øernes mange naturfredningsarbejdere, som arrangerer udflugter. Hver nat leder de efter æg langs med strandene, som de tager til et sikkert klækkested. På All Inclusive-hotellet RIU Funana, som ligger direkte på stranden i Santa Maria, arbejder man dagligt for at redde havskildpadderne.

Naturfredningsarbejderne kan fortælle en masse om deres arbejde, så tøv ikke med at stille spørgsmål. De taler passioneret og udførligt om, hvordan de redder æggene fra at blive knust eller andre farer, små havskildpadder ofte møder. Husk at det er en populær udflugt for Kap Verdes mange besøgende, så bestil i god tid. Du kan være sikker på at få en uforglemmelig oplevelse.

Rejs med TUI til Kap Verde
Skildpadderne kan fornemme jordens magnetiske felter, hvilket gør dem i stand til at navigere tilbage til samme strand, hvor de selv blev udklækket.

Sådan kan du hjælp skildpadderne

Hjælp med at holde strandene rene og tag dit affald med dig. Plastikposer kan være livsfarlige for havskildpadderne eftersom de kan forveksle poserne med vandmænd, som er en del af deres naturlige føde. Du kan også give et bidrag til TUI Care Foundation.

Undgå at ophold dig på stranden om natten og tænd aldrig ild på stranden.

Lad skildpadderne, deres reder og unger være i fred. De er beskyttet af både national og international lovgivning, hvilket indebærer at du hverken må ”hjælpe” ungerne ned til havkanten eller røre de udstyr, som beskytter æggene og ungerne. Hold god afstand, så du ikke stresser dyrene.

Skildpadde i sandet på Kap Verde
Dyreværnsarbejder måler en havskildpadde i gang med æggelægningen på Kap Verde.

Lignende indlæg

Europas 10 mest instavenlige strande

Intet er så populært som at lægge strandbilleder op på Instagram i løbet af ferien. Gerne med parasoller, der står på række, fødder i sandet og et turkist hav.
Sissi F.N Sissi F.N

TUI er Danmarks mest bæredygtige rejseselskab

TUI er Danmarks mest bæredygtige rejseselskab i kategorien ”Rejser” ifølge danske forbrugere. Det fremgår af årets Sustainable Brand Index. Sustainable Brand Index er Europas største uafhængige varemærkestudie med fokus på bæredygtighed. Selv i Sverige ligger TUI i toppen af listen.
Sissi F.N Sissi F.N

Påskeweekend i Europa – 5 perfekte rejsemål

Hagl, sne og slud, fem minutters sol stærkt efterfulgt af regnbyger og piskende vind... Forlad aprilvejret og tag en weekendtur eller en miniferie til storby i påsken. Hvis du flyver bare et par timer sydpå, kan du nemlig tyvstarte foråret og opleve lokale påsketraditioner. Vi giver dig her 5 tips til vidunderlige weekendture og miniferier i påsken.
Freyja Freyja

Tenerife for hele familien

I de kolde og blæsende vintermåneder vælger mange danske familier at tanke op på D-vitaminkontoen med en tur til de kanariske øer. Tenerife er et populært valg – især på grund af den smukke grønne natur og ikke mindst den kæmpe vulkan, Teide, i centrum af øen. Udover de lune og milde dage byder øen på mange oplevelser for hele familien. Vi har samlet nogle af de allerbedste lige her.
Stine Sørensen Stine Sørensen