2019-07-11

Her finder du Kap Verdes skildpadder

Fem ud af verdens syv havskildpaddearter findes i havet og på strandene ved Kap Verde. Det velkendte lille væsen er relativt ukendt for mange mennesker. Normalt ses de kun på stranden på vej mod deres reder for at lægge æg. Men hvad, de laver resten af livet, er lidt et mysterium for mange – men også det, der gør dette dyr så interessant.

Læderskildpadden, den ægte og den uægte karette skildpadde, den olivenfarvet ridleyskildpadde og den grønne havskildpadde lever alle omkring Kap Verdes øer. Alle arterne er truede eller udrydningstruede. Den hårdfine grænse mellem nok se men ikke røre har sjældent været så aktuel som nu i menneskers relation til skildpadderne.

Havskildpaddernes udseende og adfærd

Disse oldgamle væsner kommer i forskellige former, store som små. Elegant glider de gennem vandet. Nogle svømmer 12 000 kilometer for at lægge æg, andre har hoveder så lange som skolelinealer, og andre igen vejer det samme som en gennemsnitlig sumo-bryder.

En ting alle arterne har til fælles er, at hunnerne altid finder hjem. Med jordens magnetfelter til hjælp navigerer de tilbage til præcis samme strand på Kap Verde, hvorfra de engang selv udklækkede. Forud for første æglægning har de brugt 20-30 år til havs.

Havskildpadder svømmer i havet
Havskildpadderne glider frem mellem korallerne.

Hvor findes skildpadderne på Kap Verde?

Du kan se havskildpadder på alle de kapverdianske øer. Der findes særligt mange udklækningssteder på Boavista, Sal og Maio. Dine bedste chancer for at se skildpadderne er, når de lægger deres æg mellem juni og november. Efter cirka 60 dage klækker æggene og med lidt held kan du se de mange skildpaddeunger finde vej til havet.

Grøn havskildpadde græsser på havbunden.
Den grønne havskildpadde græsser på havbunden.

Bedste hotel, hvis du vil se havskildpadderne

Udover at se skildpadderne på egen hånd kan du tage med på nogle af øernes mange naturfredningsarbejdere, som arrangerer udflugter. Hver nat leder de efter æg langs med strandene, som de tager til et sikkert klækkested. På All Inclusive-hotellet RIU Funana, som ligger direkte på stranden i Santa Maria, arbejder man dagligt for at redde havskildpadderne.

Naturfredningsarbejderne kan fortælle en masse om deres arbejde, så tøv ikke med at stille spørgsmål. De taler passioneret og udførligt om, hvordan de redder æggene fra at blive knust eller andre fare for små havskildpadder ofte møder. Husk at det er en populær udflugt for Kap Verdes mange besøgende, så bestil i god tid. Du kan være sikker på at få en uforglemmelig oplevelse.

Rejs med TUI til Kap Verde
Skildpadderne kan fornemme jordens magnetiske felter, hvilket gør dem i stand til at navigere tilbage til samme strand, hvor de selv blev udklækket.

Sådan kan du hjælp skildpadderne

Hjælp med at holde strandene rene og tag dit affald med dig. Plastikposer kan være livsfarlige for havskildpadderne eftersom de kan forveksle poserne med vandmænd, som er en del af deres naturlige føde. Du kan også give et bidrag til TUI Care Foundation.

Undgå at ophold dig på stranden om natten og tænd aldrig ild på stranden.

Lad skildpadderne, deres reder og unger være i fred. De er beskyttet af både national og international lovgivning, hvilket indebærer at du hverken må ”hjælpe” ungerne ned til havkanten eller røre de udstyr, som beskytter æggene og ungerne. Hold god afstand, så du ikke stresser dyrene.

Skildpadde i sandet på Kap Verde
Dyreværnsarbejder måler en havskildpadde i gang med æggelægningen på Kap Verde.

Lignende indlæg

Dreamliner. Længere rejser med mindre udslip

På TUIs oversøiske flyvninger benytter vi de mest energieffektive fly. En Dreamliner bruger op til 20 procent mindre brændstof end andre fly af samme størrelse, hvilket reducerer udslippet markant. Vi har set nærmere på flyet, der i vinter kan bringe dig til Thailand, Vietnam, Mexico og flere andre tropiske rejsemål.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-31

Kap Verde eller Kanarieøerne til vinter?

Kanarieøerne og Kap Verde – to af det østlige Atlanterhavs største øgrupper – har både ligheder og forskelle. Øgrupperne har samme geografiske udformning: I vest er øerne grønne og fyldt med bjerge, og den østlige del er mere lavtliggende og har fine sandstrande. Der er dog også mange ting, som gør øgrupperne forskellige. Her er en guide, som forhåbentligt kan gøre beslutningen om vinterferiens rejsemål lidt lettere.
Laura Laura 2019-10-27

Miniguide til Seychellerne

Seychellerne står øverst på manges liste over drømmerejser. Her hjælper vi dig med at vælge ø, finde den fineste strand og fortælle, hvad mere du kan foretage dig i dette paradis.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-22

Sådan mindsker vi forbruget af plastik – skridt for skridt

Den skræmmende stigning af plastikaffald, særligt i verdenshavene, er en af de største og mest alvorlige miljøtrusler. Kun omkring 15 procent plastik bliver i dag genanvendt (OECD), og hvert år ender omkring otte millioner tons plastikaffald i havene (UNEP). Det svarer omtrent til til en fuld skaldebil i minuttet ifølge World Economic Forum. Hos TUI mindsker vi derfor forbruget af engangsplast på vores egne hoteller.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-15