2019-07-11

Her finder du Kap Verdes skildpadder

Fem ud af verdens syv havskildpaddearter findes i havet og på strandene ved Kap Verde. Det velkendte lille væsen er relativt ukendt for mange mennesker. Normalt ses de kun på stranden på vej mod deres reder for at lægge æg. Men hvad, de laver resten af livet, er lidt et mysterium for mange – men også det, der gør dette dyr så interessant.

Læderskildpadden, den ægte og den uægte karette skildpadde, den olivenfarvet ridleyskildpadde og den grønne havskildpadde lever alle omkring Kap Verdes øer. Alle arterne er truede eller udrydningstruede. Den hårdfine grænse mellem nok se men ikke røre har sjældent været så aktuel som nu i menneskers relation til skildpadderne.

Havskildpaddernes udseende og adfærd

Disse oldgamle væsner kommer i forskellige former, store som små. Elegant glider de gennem vandet. Nogle svømmer 12 000 kilometer for at lægge æg, andre har hoveder så lange som skolelinealer, og andre igen vejer det samme som en gennemsnitlig sumo-bryder.

En ting alle arterne har til fælles er, at hunnerne altid finder hjem. Med jordens magnetfelter til hjælp navigerer de tilbage til præcis samme strand på Kap Verde, hvorfra de engang selv udklækkede. Forud for første æglægning har de brugt 20-30 år til havs.

Rejs med TUI til Kap Verde
Havskildpadderne glider frem mellem korallerne.

Hvor findes skildpadderne på Kap Verde?

Du kan se havskildpadder på alle de kapverdianske øer. Der findes særligt mange udklækningssteder på Boavista, Sal og Maio. Dine bedste chancer for at se skildpadderne er, når de lægger deres æg mellem juni og november. Efter cirka 60 dage klækker æggene og med lidt held kan du se de mange skildpaddeunger finde vej til havet.

Rejs med TUI til Kap Verde
Den grønne havskildpadde græsser på havbunden.

Bedste hotel, hvis du vil se havskildpadderne

Udover at se skildpadderne på egen hånd kan du tage med på nogle af øernes mange naturbevaringsarbejdere, som arrangerer udflugter. Hver nat leder de efter æg langs med strandene, som de tager til et sikkert klækkested. På All Inklusive-hotellet RIU Funana, som ligger direkte på stranden i Santa Maria, arbejder man dagligt for at redde havskildpadderne.

Naturbevaringsarbejderne kan fortælle en masse om deres arbejde så tøv ikke med at stille spørgsmål. De taler passioneret og udførligt om, hvordan de redder æggene fra at blive knust eller andre fare for små havskildpadder ofte møder. Husk at det er en populær udflugt for Kap Verdes mange besøgende, så bestil i god tid. Du kan være sikker på at få en uforglemmelig oplevelse.

Rejs med TUI til Kap Verde
Skildpadderne kan fornemme jordens magnetiske felter, hvilket gør dem i stand til at navigere tilbage til samme strand, hvor de selv blev udklækket.

Sådan kan du hjælp skildpadderne

Hjælp med at holde strandene rene og tag dit affald med dig. Plastikposer kan være livsfarlige for havskildpadderne eftersom de kan forveksle poserne med vandmænd, som er en del af deres naturlige føde. Du kan også give et bidrag til TUI Care Foundation – klik her for mere information.

Undgå at ophold dig på stranden om natten og tænd aldrig ild på stranden.

Lad skildpadderne, deres reder og unger være i fred. De er beskyttet af både national og international lovgivning, hvilket indebærer at du hverken må ”hjælpe” ungerne ned til havkanten eller røre de udstyr, som beskytter æggene og ungerne. Hold god afstand, så du ikke stresser dyrene.

Rejs med TUI til Kap Verde
Naturbevaringsarbejder måler en havskildpadde æggelægningen på Kap Verde.

Lignende indlæg

Svært ved at vælge? Her skal du bo på Mallorca!

Hos TUI kan du vælge mellem mere end 100 hoteller på Mallorca. Men de mange valgmuligheder kan gøre ferieplanlægning helt uoverskuelig. For hvor skal du bo, og hvilket hotel passer bedst til din ferie? Vi hjælper dig her med at vælge det helt rigtige område og hotel til netop dine behov og ønsker.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-17

Kombinationsrejse i Thailand – få det maksimale ud af feriedagene

Drømmer du om små thailandske paradisøer med hvide strande og hængekøjer i skyggen? Eller er det farvestærke markeder, stort udbud af restauranter, barer og luksushoteller du længes efter? Føles det som en umulig opgave at vælge? Tag det roligt – det behøver du slet ikke. Du kan få både afslappende strandliv, roligt thailandsk hverdagsliv og pulserende byliv på en og samme rejse.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-17

Sådan mindsker vi forbruget af plastik – skridt for skridt

Den skræmmende stigning af plastikaffald, særligt i verdenshavene, er en af de største og mest alvorlige miljøtrusler. Kun omkring 15 procent plastik bliver i dag genanvendt (OECD), og hvert år ender omkring otte millioner tons plastikaffald i havene (UNEP). Det svarer omtrent til til en fuld skaldebil i minuttet ifølge World Economic Forum. Hos TUI mindsker vi derfor forbruget af engangsplast på vores egne hoteller.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-15

Bæredygtig luksus på Blue Star Euphoria

Blue Star Euphoria Resort er et nyt 5-stjernet hotel i den maleriske fiskerby Kolimbari. Det ligger på et 60 000 kvadratmeter stort strandområde omgivet af smuk natur og krystalklart vand. Euphoria Resort ligger ikke bare nær Chania (23 kilometer), og det er det perfekte udgangspunkt til alle de strande, du bare må besøge på Kreta; såsom smukke Falassaerne og Elafonissi samt den fantastiske lagune Balos. Her kan ud læse mere om hotellet i et interview med Marietta Mathioulaki, ejer af Blue Star Euphoria.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-01