En bæredygtig fremtid for elefanterne i Asien

2019-08-03
Stine Sørensen
Elefantridning og –shows er enormt stressende for elefanter. Alligevel er der forsat mange turister, der deltager i udflugterne og besøger de mange shows. TUI Care Foundation og World Animal Protection er derfor gået sammen for at skabe en bedre tilværelse for cirka 1 500 asiatiske elefanter i fangeskab frem mod 2020. Det primære fokus er på Thailand, men projektet dækker også andre dele, hvor andelen af elefanter i fangeskab er stor som Laos, Kambodja, Nepal, Indien og Sri Lanka.

For at udvikle en bæredygtig forretningsmodel til at hjælpe elefanterne samarbejder TUI med dyreeksperter på lokalt niveau blandt andet ved at fremme projekter og turisme, som giver elefanterne en god tilværelse.

TUI Care Foundatoin
En elefantunge på vej gennem landskabet ved Hua Hun i Thailand.

Øget ressourcerne til eksisterende projekter

Vi mener, det er vigtigt at skabe opmærksomhed omkring alle dem, der allerede arbejder for at skabe en bedre tilværelse for elefanterne. Derfor består en del af vores arbejde i at støtte eksisterende elefantprojekter, for at de kan blive endnu bedre. Derudover samarbejder TUI Care Foundation og World Animal Protection med beslutningstagere for at sikrer gode leveforhold for elefanterne i turismen blandt andet med tydelige regler for indhegnede områder, hvor dyrene trives.

TUI Care Foundation
Et dejligt og afkølende dyp.

Højt ambitionsniveau og standard

I øjeblikket tester vi et nyt akkrediteringssystem for at opmuntrer og motivere de erhvervsdrivende til at arbejde for højere levestandard for elefanterne. Hvor de i øjeblikket holdes i fangeskab sættes der tydelige retningslinjer for at fremme viden og gode vaner hos dem, der passer dem. Det overordnede mål med retningslinjerne forbedres hele tiden og leder forhåbentligt til en bæredygtig elefantturisme.

TUI Care Foundation
Dybe diskussioner over stakittet.

Videndeling og forbilleder

En vigtig del af projektet er, at dele viden om, hvad elefanterne behøver for at trives og have et godt liv – og på den måde sætte en stopper for den vanrøgt, som desværre foregår flere steder i dag. Vores mål er at være forbilleder på rejsemålene og få flere virksomheder inden for turismen til at tilslutte sig en mere bæredygtig arbejdsgang. Mange har allerede gjort dette – i 2016 havde mere end 100 rejseselskaber underskrevet en aftale om ikke at tilbyde elefantridning eller –shows. TUI i Holland var de første i verden til at fjerne elefantridning og –shows fra deres program.

I dag lever omkring 4 000 thailandske elefanter i fangeskab, og omkring 2 000 – 3 000 lever i sit naturlige habitat. Antallet er faldet markant de seneste årtier, og derfor er de klassificeret som utrydningstruet hos IUCN (International for Conservation of Nature).

Lignende indlæg

Bæredygtig luksus på Blue Star Euphoria

Blue Star Euphoria Resort er et nyt 5-stjernet hotel i den maleriske fiskerby Kolimbari. Det ligger på et 60 000 kvadratmeter stort strandområde omgivet af smuk natur og krystalklart vand. Euphoria Resort ligger ikke bare nær Chania (23 kilometer), og det er det perfekte udgangspunkt til alle de strande, du bare må besøge på Kreta; såsom smukke Falassaerne og Elafonissi samt den fantastiske lagune Balos. Her kan ud læse mere om hotellet i et interview med Marietta Mathioulaki, ejer af Blue Star Euphoria.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-01

Thailand – det perfekte rejsemål med børn

Thailand er et af de mest børnevenlige lande at rejse i – og det er der mange grunde til. Mange rejser til Thailand med børnene år efter år, og der er altid noget at vende tilbage til og opleve endnu mere af smilets land.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-07-27

TUI hjælper gadehunde og –katte

Som dyreelsker vil man gerne hjælpe alle gadehunde og –katte, man møder på sin vej under ferien. At tage hånd om de dyr, der lever i nærheden af hotellerne og i ferieområderne, er også vigtigt for TUI. Derfor har vi lanceret TUI Stray Animal Award for at anerkende de af vores hoteller, som gør lidt ekstra for de firbenende venner.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-07-27

Citronhajer på Kap Verde

De krogede tænder og den skarpe lugtesans gør citronhajen til en af havets mest effektive kødædere. Solo-jægeren har fået sit navn efter sin gule farve. Mens dens syn svigter, finder de bytte gennem ampuller, der registrer elektriske felter. Mennesket syn er som bekendt godt i dagslys – i hvert fald så godt at du nemt kan få øje på disse fantastiske skabninger i det krystalklare vand, der omgiver Kap Verde øerne.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-07-12