2019-07-12

Citronhajer på Kap Verde

De krogede tænder og den skarpe lugtesans gør citronhajen til en af havets mest effektive kødædere. Solo-jægeren har fået sit navn efter sin gule farve. Mens dens syn svigter, finder de bytte gennem ampuller, der registrer elektriske felter. Mennesket syn er som bekendt godt i dagslys – i hvert fald så godt at du nemt kan få øje på disse fantastiske skabninger i det krystalklare vand, der omgiver Kap Verde øerne.

Citronhajen er godt til at finde føde både i sandbunden og frit svømmende i vandet. Den foretrækker lette, forsvarsløse bytter, men der har også været angreb på mennesker fra de store hajer.

Hvor findes hajerne på Kap Verde

Ingen grund til panik! Deres evne til at navigere i lavt vand, kan vendes til en fordel for os. Citronhajen er en af de hajer, du nemt kan se i dens naturlige habitat, for eksempel omkring øen Sals subtropiske vand. Det er også derfor vi har relativt meget viden og forskning om netop denne art.

Oven for Kite Beach på Sals østkyst ligger Shark Bay. Følg med en marinebiolog, som viser dig, hvordan hajernes finner skærer gennem vandet, mens de vrider og vender sig i jagten på småfisk. Du kan også gå ud i vandet til knæene og stå stille i nogle minutter. Små citronhajer vil vrimle om dine fødder, og der er ingen grund til at være bange. De små hajer er ganske ufarlige for mennesker.

Rejs med TUI til Kap Verde
Citronhaj svævende over havbunden ved Kap Verde.

Hvordan ser citronhajen ud, og hvordan jager de?

Navnet kommer fra artens gullige skin, en perfekt forklædning mod den gule sandbund i jagten på bytte. Til trods for det klare vand, er synet ikke hajens bedste redskab i dens søgen efter mad. Som mange andre hvirveldyr er den visuelle skarphed god, men lysfølsomheden er ikke særlig god.

Deres mest pålidelige værktøj er deres lugtesans og det elektromagniske syn. De gelfyldte punkter i hovedet, lorenzian ampuller, finregistrer magnetiske felter. Når det potentielle byttes muskler og nerver arbejder, generer de elektriske felter. Det kan blive de små fisks Akilleshæl i citronhajens selskab.

Rejs med TUI til Kap Verde
Synsansen er ikke citronhajens bedste våben i jagten på føde. De bruger frem for alt ampuller i hovedet til at skanne det magnetiske felt.

Kan man svømme med hajerne?

Det er muligt at dykke sammen med hajerne ved Kap Verde. I udgangspunktet holder de sig til rev og dybere vand. De findes også ved mangroveområder ved Nord- og Sydamerika. Som sagt er citronhajen en mester i at navigere på lavt vand, og de kan til og med svømme mod strømmen i floder. Dog har de tendens til at blive ved udmundingen i stedet. Når det er sagt bør menneskelig interaktion med dem begrænses til blot at observere dem i deres naturlige habitat og undgå at fodre dem.

Rejs med TUI til Kap Verde

Godt at vide

På IUCN’s røde liste lander citronhajen i kategorien ”næsten truet”. Menneskelig aktivitet fiskeri og forskning er de hovedsaglige grunde til nedgang i arten. De bliver fisket både til mad og på grund af deres skin.

En anden måde at hjælpe bestanden på, er ved at give et bidrag til TUI Care Foundation. Klik her for at læse mere.

5 Hurtige om citronhajen

Føde: Kødæder
Længde: 2,4-3,4 meter
Vægt: 85-100 kilo
Alder: Omkring 25 år
Gennemsnitsfart: 3 km/t

Lignende indlæg

Dreamliner. Længere rejser med mindre udslip

På TUIs oversøiske flyvninger benytter vi de mest energieffektive fly. En Dreamliner bruger op til 20 procent mindre brændstof end andre fly af samme størrelse, hvilket reducerer udslippet markant. Vi har set nærmere på flyet, der i vinter kan bringe dig til Thailand, Vietnam, Mexico og flere andre tropiske rejsemål.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-31

Kap Verde eller Kanarieøerne til vinter?

Kanarieøerne og Kap Verde – to af det østlige Atlanterhavs største øgrupper – har både ligheder og forskelle. Øgrupperne har samme geografiske udformning: I vest er øerne grønne og fyldt med bjerge, og den østlige del er mere lavtliggende og har fine sandstrande. Der er dog også mange ting, som gør øgrupperne forskellige. Her er en guide, som forhåbentligt kan gøre beslutningen om vinterferiens rejsemål lidt lettere.
Laura Laura 2019-10-27

Find den kanariske ø, som passer til dig

Er du til shopping, surfing eller naturoplevelser? Måske du vil blande forskellige aktiviteter. De Kanariske Øer har mange ting til fælles for eksempel den lune varme og de dejlige strande. Men der er også mange ting der adskiller dem; både natur, oplevelser og kultur. Her kan du læse, hvad der kendetegner den enkelte ø og finde netop den ø, der passer til din ferie.
Laura Laura 2019-09-21

Sådan mindsker vi forbruget af plastik – skridt for skridt

Den skræmmende stigning af plastikaffald, særligt i verdenshavene, er en af de største og mest alvorlige miljøtrusler. Kun omkring 15 procent plastik bliver i dag genanvendt (OECD), og hvert år ender omkring otte millioner tons plastikaffald i havene (UNEP). Det svarer omtrent til til en fuld skaldebil i minuttet ifølge World Economic Forum. Hos TUI mindsker vi derfor forbruget af engangsplast på vores egne hoteller.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-15