Stewardesse - en arbejdsdag over skyerne

Erhvervet blev fra begyndelsen fulgt af myter og fordomme - flere af disse hænger ved selv i dag. En del tror, at de bare er flyvende servitricer, som fester nonstop. Andre spekulerer på, om stewardesserne kan nå at sole mellem flyene. Læs videre og få svarene på hvad, som faktisk er sandt og hvad, som bare er myter.

Alle tre; Louise, Cathrine og Angelica - arbejder eller har arbejdet som stewardesser. Mellem dem har de halvandet til 20 års erfaring i jobbet. De har forskellige erfaringer, men en ting de deler, er arbejdsglæden.

Feriefølelse mens man arbejder

Et af de mest typiske spørgsmål hun får er "Hvordan orker du?" fortæller Angelica. Mange synes, at det virker som et hårdt arbejde. Jovist kræver det en del, men.....

"Der sker ting hele tiden, og alle er så glade. Man møder forskellige mennesker hele tiden"
"Gæsterne giver utroligt meget tilbage. Er man en person, som elsker service, så får man instant satisfation, kan man sige", fortæller Louise.

Cathrine, som tidligere også har arbejdet på rutefly siger, at der er en stor forskel herimellem.

"Det her er ferien, som alle har længtes efter. Der er en feststemning allerede klokken syv om morgenen. Alle par og familier er glade og spændte - det gør, at man bliver revet lidt med af stemningen."

Alle tre er enige om, at det ikke føles som om, at man skal arbejde, men at man selv er på vej ud at flyve. Man har en rolle, som forbindes med glæde og ferie.

Mad ombord på fly, TUI

Det sidder i uniformen

Det er en stor fordel at arbejde i uniform. Med uniformen følger en autoritet. Det er tydeligt hvem man er og hvilke regler, som gælder. Når uniformen tages af, tager man samtidigt arbejdet af. Præcis som på alle andre job findes der kedelige dage, men det kan man let lægge bag sig.

"Uniformen repræsenterer, at du er TUI. Selvom nogle er sure, er det ikke mig personligt de er sure på, men uniformen", siger Louise.

Stewardesse er ikke et arbejde, hvor man behøver tage noget med hjem eller stresse over ubesvarede mails. Man arbejder når man arbejder, og har fri når man har fri.

Ikke flyvende servitricer

Forestillingen om at stewardesser bare er flyvende servitricer, er så langt fra sandheden, som man kan komme. Deres ypperste opgave er at sikre, at flyvningen forløber så sikkert som muligt. Den gode service er en behagelig bonus.
Selvom de kender alle flyene ud og ind, bliver de hvert år trænet i førstehjælp. Alt fra hjerte- lungeredning til hvordan man anvender en defibrillator. Hvert tredje år har de en brandøvelse, hvor der indgår røgdykning med en maske i en simulator. Alt i alt er der både praktiske og teoretiske prøver for at sikre, at alle skal have alt i frisk erindring.
I besætningen findes der et tydligt hieraki - det er klart og tydligt hvem, som bestemmer. Nogle føler måske, at det er forældet med hieraki på arbejdspladsen, men ombord er det alfa og omega. I en nødsituation skal man vide hvem, som bestemmer for at alt forløber som planlagt.
Herudover giver det et godt sammenhold i besætningen. Hos TUI kender alle næsten hinanden, og der findes et nærmest unikt kollegaforhold ombord. Det er ikke kun en selv, som er på vej - det er hele besætningen, som er på vej på en rejse.

Ja, de bliver og soler (men fester ikke 24/7)

Det at arbejde som stewardesse kræver fleksibilitet. Det er det planlagte skema som gælder. Man har lidt underlige arbejdstider, og det sker, at man skal holde juleaften i luften, men fordelen er, at man har fri når andre arbejder.
En arbejdsdag, som starter langt tidligere, end når du og jeg først stiller os i kø for at gå ombord, begynder med et møde, hvor man gennemgår flyveplanen, service, f.eks. hvad alle skal spise, og sikkerheden.
Under selve arbejdsdagen, som i blandt er op til 12-13 timer, findes der ingen mulighed for at hvile. Der er fuld fart på hele tiden. Derefter behøver man virkeligt at hvile sig, specielt når der er tidsforskelle. I vinterhalvåret er der ofte en eller flere nætter på destinationerne.
Selvom de har tid til at sole, bliver der ingen tid til fest. Pointen med hviledage er, at man skal slappe af, og lade op til næste flyvning. Og præcis som med hvile, er der tydlige regler omkring alkohol.

Thomson Dreamliner, TUI
Tag plads på stewardessernes arbejdsplads.

Det kræver lidt "sceneerfaring"

På lange flyvninger sker der ikke så meget, og som stewardesse havner man tit i centrum. Det kan være lidt irriterende i begyndelsen, men efter et stykke tid lægger man ikke mærke til det.
Men som Angelica udtrykker det; man kan ikke have sceneskræk.

"En af mine første somre, dengang havde vi manuel demonstration af sikkerhedsforanstaltningerne, stod jeg lige foran en drengegruppe, som skulle til Kos. De var omkring 15 personer, som kiggede og begyndte at grine, da jeg viste, hvordan man tog masken på", fortæller Louise.

+ Stewardesser kan desuden alt om solbeskyttelse - for ikke at nævne parfume og makeup -

så det er bare at stille spørgsmål om hvilken solcreme, som er bedst, næste gang du er ude at flyve.

Så er du ikke bange for at være i centrum, og gerne vil prøve nye udfordringer, kunne et job over skyerne være noget for dig. Hvis du blot har lyst til at rejse, kan du smutte forbi vores udbud af sommerrejser.

Lignende indlæg

Blue Star 2.0 – nyd, oplev & bidrag

Fra og med april 2020 står navnet Blue Star for noget nyt og endnu bedre. Vi udvikler nemlig de 50 favorithoteller, så du kan nyde ferien på en måde, der også mindsker belastningen af miljøet, klimaet og lokalsamfundet.
Astrid S Astrid S

10 tips når du rejser på ferie med børn

Kan man købe bleer og solcreme på hotellet? Viser de film om bord på flyet? Og hvordan er det nu med den håndbagage? Uanset om det er første eller 20. gang, du skal på ferie med børn kan det være en stressende oplevelse for både forældre og børn. Men det behøver det bestemt ikke at være! TUI har samlet vores bedste råd til både pakning, flyet og hotellet, når du rejser sydpå med børn, så det bliver en god familieferie for alle.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Dreamliner. Længere rejser med mindre udslip

På TUIs oversøiske flyvninger benytter vi de mest energieffektive fly. En Dreamliner bruger op til 20 procent mindre brændstof end andre fly af samme størrelse, hvilket reducerer udslippet markant. Vi har set nærmere på flyet, der i vinter kan bringe dig til Thailand, Vietnam, Mexico og flere andre tropiske rejsemål.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Sådan mindsker vi forbruget af plastik – skridt for skridt

Den skræmmende stigning af plastikaffald, særligt i verdenshavene, er en af de største og mest alvorlige miljøtrusler. Kun omkring 15 procent plastik bliver i dag genanvendt (OECD), og hvert år ender omkring otte millioner tons plastikaffald i havene (UNEP). Det svarer omtrent til til en fuld skaldebil i minuttet ifølge World Economic Forum. Hos TUI mindsker vi derfor forbruget af engangsplast på vores egne hoteller.
Stine Sørensen Stine Sørensen