2018-05-20

Sejlads i det græske øhav

I 2012 sejlede de for første gang fra Sverige til det græske øhav. Siden da har den 38 fod store sejlbåd ved navn SallyRuth ikke forladt middelhavet. Mød sejlentusiasterne Lisa Lampert og Jan Olof Reimerson der mener, at sejllads i Grækenland er noget af det bedste, livet har at byde på.

Morgensolen glitrer i det turkisblå hav, og en ny dag er præcist begyndt i det græske ørige. I en uforstyrret bugt ligger sejlbåden SallyRuth for anker. Kun de monotone lyde fra vandets skvulp mod bådens skrog høres, og duften af nybygget kaffe breder sig i kabyssen. Efter en forfriskende tur i det blå dyb er Lisa og Jan ved at dække bord til morgenmaden uden soltaget bagerst på båden. Ligesom så mange andre morgner står menuen på græsk yoghurt med honning og frisk frugt, nybagt brød og dampende varm kaffe.

Båden SallyRuth er Lisa og Jans hjem, når de sejler i Grækenland

Faste morgenrutiner

”Vi plejer at sejle i Grækenland to gange om året; først i løbet af maj og juni og så igen til september og oktober. Næsten alle morgner starter med et forfriskende dyb og en lang morgenmad,” fortæller Lisa.

Efter morgenmaden plejer parret at enten at sejle mod nye rejsemål eller lægger til for at udforske omgivelserne til fods. Aftensmaden spiser de som oftest også om bord på sejlbåden og går derefter ud for en øl eller en kop kaffe på en hyggelig taverna.
Lisa og Jan har sejlet siden 2012. Den venlige lokalbefolkning, Grækenlands historie, den lange sommersæson og de uendeligt mange paradisøer og -bugter gør, at parret vender tilbage år efter år.

”At sejle i Grækenland er noget af det bedste, vi ved. Der findes så utroligt mange øer og bugter at vælge imellem, hvilket gør, at man aldrig bliver færdig med at sejle her. Der er dybt vand næsten overalt, så det er let at navigere,” siger Lisa.

En jolle, cykler og løbesko

Helt unikt for Grækenland så er det tilladt at kaste anker ved stort set alle bugter og øer. Med en lille jolle er det derfor let at komme i land på øerne.

”Vi har sammenklaplige cykler og løbesko med om bord, som vi plejer at tage med os, når vi går i land. Ofte er vejene på øerne i dårlig stand, og så er cyklerne praktiske. Man ser virkelig, hvordan lokalbefolkningen lever og bor på de cykelture,” siger Jan.

Takket være Lisa og Jans aktive livsstil mellem sejladserne har de lært det rigtige Grækenland at kende – både hvad angår madkulturen og menneskerne.

”Hvor end vi kommer, spørger vi altid efter lokale råvarer som olivenolie, honning, fåreost, oliven, yoghurt og Retsina. Grækerne er virkelig oprigtigt gæstfrie. Det er før sket, at havnekaptajnen har givet os strøm og vand samt repareret vores cykler, mod at vi i bytte spiste middag på hans søns restaurant,” fortæller Jan.

Rejs med TUI til Grækenland
Lisa og Jan på en af deres sejladser i Grækenland

Tips fra Lisa og Jan

Bestil gennem et seriøst firma
Hvis du ikke selv har sejlet før, er det en god idé at leje en sejlbåd med en kaptajn første gang. Foretrækker du at sejle selv, skal du kunne fremvise duelighedsbevis eller kørekort til motorbåd. Forsikrer dig om, at båden er udstyret med redningsveste, sejlkort, GPS (eller app til telefonen), soltag, fungerende lanterne og motor, anker med elektrisk spil og en lang kæde samt en robust jolle med fungerende motor.

Pak rigtigt
Gennemtænk hvad du behøver at have med dig. Det er særligt vigtigt at have rigeligt med vand og mad, ligesom badetøj, kontanter og solcreme er uundværligt.

Gå langsomt ud
Læg en rute, der er let at navigere i og med kort afstand mellem stoppene. Læs gerne i sejlbådens gæstebog for inspiration eller søg på nettet efter populære ruter. Et tip til uvante sejlere er, at det Ioniske hav ofte er betydeligt mere roligt end det Ægæiske hav. Sejllads i juli og august kan være en større udfordring, da Meltemi-vinden kan skabe store bølger på kort tid.

Udforsk til fods
Grækenland tilbyder uendeligt mange øer og bugter. Benyt enhver chance til at sætte anker i bugterne, gå i land og udforske omgivelserne. Brug gerne satellitbilleder for at undersøge hvilke veje og stier der findes. Måske finder du en skjult perle på din opdagelsesfærd.

Lignende indlæg

Bangkoks bedste streetfood

Bangkoks gadekøkken anses for at være et af verdens bedste, og det er ikke svært at forstå hvorfor. På hvert hjørne står en madvogn, det oser og ryger og en duft af fiskesauce, citrongræs og chili slår imod dig. Læs mere her, hvis du vil vide, hvor du finder Bangkoks absolut bedste streetfood til dit næste besøg.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-13

Durres Riviera – solferie med et twist

Det kan føles, som om du kunne være ethvert andet sted ved Middelhavet – når du strækker dig i solstolen, bestiller et glas bobler i strandbaren eller tramper rundt på en cykelbåd. Men Durres Riviera byder på helt unikke oplevelser inden for mad, kultur og byliv. Læs videre og få det bedste af to verdner.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-24

Rejser til regnbuefarver

Vil du være med til at fejre kærligheden og LGBT-personers rettigheder over hele verden? Der er masser af skønne rejsemål, hvor du kan planlægge ferien, så du ud over storby, kultur og kulinariske oplevelser, samtidig kan være med til at fejre priden med parader, musik, fester og inspirerende arrangementer.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-13

Bæredygtig luksus på Blue Star Euphoria

Blue Star Euphoria Resort er et nyt 5-stjernet hotel i den maleriske fiskerby Kolimbari. Det ligger på et 60 000 kvadratmeter stort strandområde omgivet af smuk natur og krystalklart vand. Euphoria Resort ligger ikke bare nær Chania (23 kilometer), og det er det perfekte udgangspunkt til alle de strande, du bare må besøge på Kreta; såsom smukke Falassaerne og Elafonissi samt den fantastiske lagune Balos. Her kan ud læse mere om hotellet i et interview med Marietta Mathioulaki, ejer af Blue Star Euphoria.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-01