Sådan får du de bedste madbilleder

Hvordan får du egentligt de bedste madbilleder på ferien? Undgå stræk sol, leg med kompositionen og tænk på detaljerne. Mad er et af vores absolutte favoritmotiver, når vi tager billeder med telefonen og lægger op på sociale medier. Fotografen, Monika Lundholm, der knipser billeder af alt fra mad, indretning og livsstil, giver os her sine bedste råd til det perfekte madbillede.

Vinklen

Tænk over, hvordan maden er præsenteret. Fra hvilken vinkel tager retten sig bedst og flottest ud? Er det fra oven eller fra siden? De fleste madretter ser lækrest ud fra oven. På den måde får du fokus på maden, slipper for forstyrrende detaljer i baggrunden, og du får på den måde ”ryddet op” i baggrunden. Bliver maden serveret i en skål, er det især flot at fotografere fra oven. Er der derimod lidt højde på maden, som for eksempel hamburgere, højtbelagt smørbrød, kager og andet bagværk, så er det bedre at tage billedet fra siden.

Rejs med TUI
Første billede af din tortellini
Rejs med TUI
Din tortellini efter lidt let redigering af billedet

Lyset

Undgå at fotografere i stræk sol, eftersom hårde og skarpe kontraster og skygger kan fjerne fokus fra maden. Flyt hellere maden ind i skyggen fra en markise eller en parasol. Men undgå markiser og parasoller i kraftige farver, da farven kan afspejle sig på billedet. Har du ingen parasol eller markise, kan du stille dig, så din egen skygge dækker maden. Det bedste lys til fotografering er det bløde morgen- eller aftenlys, hvor de hårde skygger er væk. Sidder du indendørs eller havner på en restaurant med lysstofrør, så gælder samme råd som ved stærkt sollys: Brug din egen skygge til at dække maden for at undgå refleksioner i maden og porcelænet.

Mønstre

Se om du kan spotte nogle mønstre eller grafiske figurer, inden du tager dit billede. Måske bliver det mere interessant, hvis billedet tages i en anden vinkel. Lokale markeder, hvor frugter og grøntsager ligger smukt arrangeret, er ofte et mekka for fotografer, som leder efter et fint mønster og grafiske kompositioner. Leg, vær nysgerrig og test gerne flere forskellige vinkler, når du fotograferer.

Rejs med TUI
Før og efter billede af din italienske is

Detaljerne

Se dig omkring på bordet og fjern forstyrrende elementer som farverige servietter, papir med logo, bestik og glas. Forsøg at vælg nogle rolige farver og enkle detaljer omkring maden. Hvis du rykker lidt rundt, inden du tager billedet, får du mere fokus på maden og et renere billede. Med færre forstyrrende elementer bliver maden endnu skarpere. Nogle gange kan bordet dog være så propfyldt, at det ikke er muligt – eller dit selskab ikke har tålmodighed til at vente på, du bliver færdig med at anrette. I de tilfælde kan du i stedet tage et større udsnit, hvor du bevidst udvælger en del af bordet og nogle af gæsterne som motiv i stedet. Det kan også blive fint!

Rejs med TUI
Morgenbordet inden redigering
Rejs med TUI
Morgenbordet efter redigeringen – klar til instagram

Modellerne

Mad smager bedst i godt selskab, og det er jo gæsterne, er det vigtigste omkring bordet. Brug derfor gerne resten af selskabet som modeller på dine madbilleder. Eller spørg kokken eller tjeneren fra den charmende restaurant om at holde maden op for dig, så de også kommer med på billedet. På markederne kan du bede en sælger om at holde den specielle frugt eller de smukke grøntsager, som du gerne vil forevige, op for dig. Det kan blive et særligt fint rejseminde at se tilbage på.

Rejs med TUI
Din desserrt i en rodet baggrund
Rejs med TUI
Din dessert i en mørk baggrund uden støj

Monotome farver

Leg med farveskalaerne og tænk monotomt – det vil sige, du skal gå efter lignende farver i forskellig skala. Stil den hvide tallerken på en hvid dug mod et sterinlys i baggrunden eller den mørke tallerken på et mørkt bord mod en mørkbaggrund. Det giver ikke kun en god effekt, men de monotome farver skaber også mere fokus på maden fremfor porcelænet og omgivelserne.

Rejs med TUI
Din pasta på et rodet middagsbord
Rejs med TUI
Din pasta i mere instagram-venlige omgivelser

Glem ikke at følge TUI Danmark på instagram for daglig rejseinspiration!

Lignende indlæg

Hoteller på Mallorca, hvor All Inclusive indgår

At lede efter en restaurant på tom mave er aldrig sjovt. At gå fra det ene sted til det andet og bare vide, at der ikke er noget for alle i familien. Energien daler og humæret gør lige så. Vælg istedet et hotel, hvor All Inclusive indgår i prisen, og gå til et allerede dækket bord til både morgenmad, frokost og aftensmad.
Freyja Freyja

Svært ved at vælge? Her skal du bo på Mallorca!

Hos TUI kan du vælge mellem mere end 100 hoteller på Mallorca. Men de mange valgmuligheder kan gøre ferieplanlægning helt uoverskuelig. For hvor skal du bo, og hvilket hotel passer bedst til din ferie? Vi hjælper dig her med at vælge det helt rigtige område og hotel til netop dine behov og ønsker.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Durres Riviera – solferie med et twist

Det kan føles, som om du kunne være ethvert andet sted ved Middelhavet – når du strækker dig i solstolen, bestiller et glas bobler i strandbaren eller tramper rundt på en cykelbåd. Men Durres Riviera byder på helt unikke oplevelser inden for mad, kultur og byliv. Læs videre og få det bedste af to verdner.
Stine Sørensen Stine Sørensen

RIU-hotellerne bruger miljøvenlige sugerør

Siden 1. juni 2018 har RIU Hotels & Resorts tilbudt genanvendelige sugerør på sine hoteller i Spanien og Portugal. En måned senere gjaldt det samme på Kap Verde-øerne, og RIU håber ligeledes på at kunne indføre dette på alle sine hoteller i Mexico og Caribien fra og med år 2019.
Stine Sørensen Stine Sørensen