Mallorca rundt - i kajak

I løbet af to uger, padlede TUIs egen eventyrsøgende Caroline Bengtsson hele vejen rundt om Mallorca. En strækning på 350 km, som gav hende ømme muskler og vabler på hænderne. Samtidigt gav det en ubeskrivelig lykkefølelse at være i nærkontakt med naturen og bølgerne. Læs om hvordan et usandsynligt projekt blev til virkelighed.
Mallorca rundt i kajak

Forestil dig at stå på en øde strand, hvor ingen veje leder hen. Din kajak er pakket med telt, sovepose, køkkengrej, vand, tørt tøj og førsthjælpsudstyr. Nu drager du fra land, tager de første tag af mange, inden du har mulighed for at hvile igen.

Naturens majestæt

Horisonten er udbrudt, nogle måger flyver over dit hoved og små bølger rammer kajakkens spids. Du ser dog, at bølgerne allerede er betydeligt større ude ved klipperne, som du skal passere. Civilisationen er fjern. Du og din følgesvend i kajakken bagved er alene med naturens majestæt, som nogle gange byder på medvind og magiske solopgange, men lige så ofte på hårdere kræfter i form af blæst og bølger, som går direkte imod det du ønsker.

Mallorca rundt i kajak, TUI

Don't try this yourself

Sådan så hverdagen ud 14 dage i juli 2017 for Caroline Bengtsson, 35 år, en eventyrlysten og multisportsudøver, som til dagligt arbejder som controller på TUIs hovedkontor i Stockholm. Inden vi fortæller videre, vil vi bare sige, at vi ikke anbefaler, at man forsøger at gøre Caroline kunsten efter, medmindre man har lavet grundige forberedelser og taget førstehjælpskursus. Rejsen er ingen normal ferie, men en hård udfordring, som kan byde på betydelige risici.

Omhyggelig planlægning

Allerede flere måneder i forvejen, havde Caroline udvalgt hver delstrækning, hvileplads samt sovested på kortet. Resultatet kan ses nedenfor. Tidsplanen holdte overraskende godt, med kun et par undtagelser, når vind og vejr tog til.

- Det vigtigste er at finde trygge bugter, fortæller Caroline, både til at hvile midt på dagen, men også til nætternes overnatninger. På mange strækninger består kysten blot af stejle klipper, som går direkte ned i havet, og gør det umuligt at gå i land. I forhold til denne del af planlægningen fik jeg god hjælp af en kajakinstruktør fra Mallorca, et søkort samt en app med meget deltaljerede kortoplysninger.

kort over havne mallorca

To etaper om dagen

Som oftest stod Caroline og hendes medrejsende op omkring klokken 5 om morgenen. De spiste frokost på stranden, og satte sig i kajakkerne halv syv - lige inden solopgang. Dagens første etape plejede at strække sig til ellevetiden - hvor det begyndte at blive for varmt, og vinden ofte tog til. Efter et hvil, frokost, bad og i bedste fald opfyldning af madforrådet, fortsatte de med anden paddlingsetape i aftenens køligere timer fra klokken 16 til 20.

- Visse steder kunne vi købe lidt ind i små byer, siger Caroline - andre gange måtte vi leve på dåse- og frysetørret mad, som vi havde i kajakkerne. Det allervigtigste er at få fat i drikkevand, eftersom det ikke er muligt at have så meget med i kajakkerne. Det ville veje for meget.

Vild med Mallorca

Mallorca har altid haft en helt speciel plads i Caroline Bengtssons hjerte. Hun rejste hertil på sin første rejse udenlands med sin morfar i 1993. Femten år senere arbejdede hun to sæsoner på øen som guide for TUI. Siden da blev hun på øen, og studerede spansk, eftersom hun var blevet forelsket i øens natur, mad og mennesker.

kajak mallorca

Sådan begyndte det

Eventyr og sport har ikke altid været en del af Carolines liv, men da hun begyndte at udsætte sig selv for hårde fysiske udfordringer, blev hun fanget af det. Under en ferie til Mallorca i 2016 tog hun et kursus i kajak, og spurgte den erfarene leder Pep, om det var muligt at padle hele øen rundt. Her blev ideen, som skulle blive gennemført året efter, født.

Uddannelse for eventyrsøgende

Caroline lykkedes at komme ind på uddannelsen Adventure Academy, hvor 20 elever optages hvert år. Et af kravene for optagelse er, at man inden etår skal planlægge, gennemføre og dokumentere et avanceret drømmeventyr. At paddle hele Mallorca rundt i kajak blev hendes personlige mission.

Fra grønlændervending til Musikhjälpen

I løbet af årets forberedelser har Caroline klatret, cyklet, svømmet, styrketrænet og løbet - både med Adventure Academy og hendes sportshold Forsätt Adventure Team. Samtidigt var hun medlem af to kajakklubber og lærte blandt andet at lave en grønlændervending - det vil sige, at komme på rette køl igen, hvis kajakken vælter, og du lander omvendt i vandet. I december var hun med i en padlinsstafet gennem Mälaren og Hjälmaren. Et event, som indsamler penge til Musikhälpen, som samler penge ind til godtgørende formål. Her klarede Caroline på to dage strækningen mellem Stockholm og Västerås. I uddannelsen indgår der også teoretiske indslag som at planlægge evenyr, beregne risici, udgive indlæg på sociale medier samt skaffe sponsorer.

bo i telt

Glædeståre ved målfeltet

Vejen omkring Mallorca gik mod uret, med start og slut i den charmerende lille badeby Puerto Pollensa på nordkysten af øen. Selvfølgeligt havde forskellige kropslige smerter vist sig undervejs, og fingrene var godt brugte til sidst. To ugers klemmen på pagajen gjorde, at det til sidst var svært at åbne og lukke hænderne. Dette var medvirkende til, at det blev en følelsesladt begivenhed, da slutmålet var inden for rækkevidde.
- Den sidste del af strækningen var kort og let, fortæller Caroline. Alligevel løb tårene ned af mine kinder. Jeg tror, det skyldes forløsningen på to ugers lagret træthed og lykken over at have gennemført eventyret, som jeg havde planlagt det sidste år.

At danse med bølgerne

Samlet siger Caroline, at hendes eventyr rundt om Mallorca hjalp hende med at lære sig selv at kende endnu bedre, både styrker og begrænsninger. Samtidigt har hun fået muligheden for at se mange forskellige - og ofte helt nye - sider af Mallorca, langt fra turisfælderne. Det ser hun som et fantastisk privilegium.
Det vigtigte hun tager med sig omhandler dog den nærkontakt, hun fik med omgivelserne, som omgav hende.
- Minderne om modvind og muskelsmerter forsvinder hurtigt, siger Caroline. Det jeg tænker tilbage på nu, er først og fremmest naturen. Strandene vi sov på, solopgangene og ikke mindst forholdet til bølgerne efter de mange timer man har padlet. Det bliver som en meditativ dans - følger man rigtigt med, bliver man belønnet med en følelse af total nærvær og lykke.

Kajak mallorca

Caroline Bengtssons eventyr kort fortalt

Hun tilbagelagde 350 km på 14 dagsetaper.

Effektiv paddlingstid: 66 timer

Gennemsnitlig dagsetape: 25-30 km (korteste delstrækning var 6 km og den længste 40 km)

Skønneste pause: Ligge ved poolen efterfulgt af middagsbuffet med vin og dessert på TUIs Robinsonhotel i Cala d'Or, da to tredjedele af udfordringen var tilbagelagt.

Værste uheld: Tabte sin pung på tredjedagen, maveonde dag 12, forsvunden pagaj dag 13, ødelagt mobil dag 15.

Vigtigste læring: Tjek vejrudsigten inden din mobildækning forsvinder, og tag sikkerhedskopier af dine billeder så ofte det er muligt.

Flotteste opdagelse: Den uberørte strand Coll Baix syv kilometer fra Alcudia.

Følelsen ved målstregen: Glæde og lettet.

Fejring: Tapas & cava plus et besøg i Aqualand i Palma inden hjemrejse.

Solnedgang TUI

Du kan finde flere tips og fantastiske billeder fra Caroline på Instagram under #tuisverige og #paddelturenruntmallorca

Alle fotos i reportagen er taget af Allan Everum.

Her kan du læse mere om alle TUI's rejsemål og hoteller på Mallorca.

Lignende indlæg

Påskeweekend i Europa – 5 perfekte rejsemål

Hagl, sne og slud, fem minutters sol stærkt efterfulgt af regnbyger og piskende vind... Forlad aprilvejret og tag en weekendtur eller en miniferie til storby i påsken. Hvis du flyver bare et par timer sydpå, kan du nemlig tyvstarte foråret og opleve lokale påsketraditioner. Vi giver dig her 5 tips til vidunderlige weekendture og miniferier i påsken.
Freyja Freyja

Tenerife for hele familien

I de kolde og blæsende vintermåneder vælger mange danske familier at tanke op på D-vitaminkontoen med en tur til de kanariske øer. Tenerife er et populært valg – især på grund af den smukke grønne natur og ikke mindst den kæmpe vulkan, Teide, i centrum af øen. Udover de lune og milde dage byder øen på mange oplevelser for hele familien. Vi har samlet nogle af de allerbedste lige her.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Svært ved at vælge? Her skal du bo på Mallorca!

Hos TUI kan du vælge mellem mere end 100 hoteller på Mallorca. Men de mange valgmuligheder kan gøre ferieplanlægning helt uoverskuelig. For hvor skal du bo, og hvilket hotel passer bedst til din ferie? Vi hjælper dig her med at vælge det helt rigtige område og hotel til netop dine behov og ønsker.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Dykkerparadiset ved Det Røde Hav

Flyveturen til det solsikre Egypten er forholdsvis kort, men mulighederne i det tropiske dykkerparadis er næsten uendelige. Ved Det Røde Hav venter den varme sol, gyldne sandstrande og en fortryllende og farverig verden under overfladen.
Stine Sørensen Stine Sørensen