2017-06-12

Disse retter bør du smage på din rejse

Mange vil gerne opleve det lokale køkken, når de er ude og rejse. Menukortet er ikke altid lige forståeligt - derfor har vi samlet en liste med retter, man skal smage, når man besøger forskellige lande.

Cypern

Meze

Den græske form for tapas. Bestiller man meze, vil man få serveret et udvalg af mindre retter, man kan nippe til. Retterne man får serveret adskiller sig fra de spanske. Nogle klassikere vi være græske kødboller og Tiropitakia. Ofte bliver der også serveret en form for ost. Cyprioterne er især glad for halloumi-ost.

Souvlaki

Souvlaki betyder lille spid på græsk, hvillket afspejles i måden retten bliver serveret på. Stykker af marineret lamme-, svine- eller kyllingekød serveret på spyd. Retten serveres ofte med kartofler.

Grækenland

Moussaka

Den græske form for lasagne. Istedet for pastaplader anvendes skiftevis kartofler og aubergine. Traditionelt laves retten på hakket lammekød, men kan flere steder findes med hakket oksekød.

Gyros

Gyros er en græsk måde at tilberede kød på. Det minder lidt om den arabiske shawarma eller tyrkiske döner kebab. Ofte serveres køddet i et pitabrød med salat, tzatziki, agurk, tomat og pommes frites. Selvom det lyder lidt specielt med pommes frites i et pitabrød, smager det super godt.

Stifado

En græsk simreret, som består af brasineret oksekød i rødvin, nellikier, kanel og spidskommen. Retten serveres som oftest med kartoffelmos eller ris.

Italien

Pasta

Det siges ofte, at maden smager bedst i det land den stammer fra. Rejser man til Italien, skal man ikke snyde sig selv for en god omgang pasta. Der findes et hav af forskellige retter og mange pastasorter. Et simpel ret, som mange elsker er Spaghetti al pomodoro; spaghetti med tomatsauce. En anden klassiker man ikke kan gå galt i byen med er Spaghetti alla cabonara.

Pizza

Den moderne pizza stammer fra Napoli, og er siden blevet en kendt spise verden over. Pizzaerne bliver bagt i en stenovn og toppes med diverse ingredienser. Vil man prøve noget andet end den velkendte pizza med tomatsauce, kan man teste en af de såkaldte Pizza Bianco. Disse toppes ofte med kartoffel, svampe, rucola mv.

Kap Verde

Cachupa

En sammenkogt ret, som består af majs, bønner, søde kartofler samt fisk eller kød. Retten bliver ofte beskrevet som Kap Verdes nationalret, og hver ø har sin egen opskrift på retten.

Malaysia

Nasi Lamak

Retten betragtes af mange som Malaysias nationalret. Man får serveret retten lidt forskelligt afhængig af, om man køber den ved et gadekøkken eller på en restaurant. Ved gadekøkkenerne er ris, krydderier og kød rullet ind i palmeblade - derved er det let at tage med på farten. Spiser man derimod retten på en restaurant, får man en portion kogt ris i kokosmælk med stegt kylling, hakkede peanuts, et hårdkogt æg, ansjossovs og chillisovs.

Roti Cannai

Denne ret har rødder i Indien, og fås i mange forskellige udformninger. Roti er en slags fladbrød. Roti Cannai er fladbrød med kartoffel, karry og kød i. Det er en mættende snack, som fås på de fleste markeder i Malaysia.

Marokko

Couscous

I Nordafrika indeholder mange retter couscous. I Marokko spises det blandt andet traditionelt om fredagen, da retterne kan tage lidt tid at forberede. Ofte laves det i en kekas, som er en todelt gryde med dampindsats øverst og normal gryde nederst. Hvis man skal sammenligne couscous med noget vi kender lidt bedre kunne det være ris. Couscousen serveres med kød og grønsager.

Batbout

I Marokko spiser man næsten brød til enhver ret. Batbout er et fladbrød, som er stegt på panden. Hvis det serveres til en ret, er det ofte uden fyld, men spiser man det som en ret i sig selv, kan det findes med alle slags sandwich-fyld, koldt som varmt.

Mexico

Fajitas

Marineret kylling stegt med løg og peberfrugter. Retteren serveres med majstortillas.

Burritos

En stor hvedepandekage formet som en cylinder. I Mexico er fyldet ofte blot hakket kød og bønner. Spiser man burritos andre steder i verden eller på mere internationale restauranter i Mexico, er der ofte også salat, ris, salsa, guacamole og creme fraiche i.

Guacamole

Når man nævner landet Mexico, er der mange, som med det samme tænker på nachos og guacamole, og så sandt som det er tænkt, er guacamolen her fantastisk. Den er lavet på moste avocadoer og indeholder tomater, hvidløg, chili, koriander og lime. Dertil smages den til med salt og peber.

Montenegro

Det montenegrinske køkken består af en blanding af det mediterranske og kontinentale køkken. Man kan både få frisk grillet fisk og lam stegt på spid. Priserne i landet er meget fordelagtige, så det kan anbefales at prøve flere retter fra menukortet.

Portugal

Bacalhau à brás

En af de mest populære fiskeretter i Portugal er Bacalhau à Brás. Retten består primært af saltet klipfisk, kartofler og æg. Der findes et hav af forskellige opskrifter på retten.

Cozido à portuguesa

En traditionel gryderet, som indeholder både kylling, okse- og svinekød samt forskellige former for pølse. Retten indeholder også gulerødder, bønner og kål. Vandet, som retten koges i bruges ofte til at tilberede de tilhørende ris.

Spanien

Paella

Det spanske køkken er bl.a. kendt for sin risret Paella. Retten indeholder udover ris kød, fisk eller skalddyr og krydres med safran. Det er næsten sikkert, at enhver spansk restaurant vil have paella på sit menukort. Ofte får man den mest autentiske mad på mindre restauranter lidt væk fra turiststræderne.

Tapas

Små mundrette anretninger er det de i Spanien kalder tapas. Her kan man få alt fra albondigas, som er kødboller i tomatsauce til den spanske tortilla, hvilket er en kartoffelomelet. Dadler svøbt i bacon er en anden og meget velsmagende tapas. Mange restauranter vil have et stort udvalg af forskellige små tapas, og man kan ofte se dem inden man bestiller.

Thailand

Phad Thai

En meget populær og enkel nuddelret, som serveres på både restauranter og hos de lokale gadekøkkener. Retten indeholder udover hovedingrediensen, nudler, en masse grønsager, og kan både laves med fisk, kød eller tofu. Retten anrettes med lime, peanuts og bønnespirrer på toppen.

Som Tam ส้มตำ

Er man ikke den bedste til thai kan jeg afsløre, at dette betyder grøn papayasalat, og er en meget udbredt spise i Thailand. Retten stammer fra det nordlige af Thailand, på grænsen til Laos. Nu om dage, kan man få retten i hele Thailand - både på restauranter og ved gadekøkkener.

Tyrkiet

Döner kebab

Mange kender helt sikkert denne spise. I Tyrkiet er smagen lidt anderledes end herhjemme, og retten serveres ofte i et lidt tykkere brød. Prisen er meget fordelagtig, og man kan købe den på hvert gadehjørne.

Gözleme

En tyndrullet dej med forskelligt fyld bagt på en speciallavet plade over åben ild. Bevæger man sig lidt væk fra turisternes mekka og op i bjergene eller langs vejene, vil man kunne se kvinder sidde og sælge disse.

Vietnam

Pho

Dette er en populær ret ved mange gadekøkkener. Pho er en nuddelsuppe, som indeholder kød og forskellige urter. Sødmen, nuddelsort og valg af urter varierer efter hvor i landet man spiser den.

Gỏi cuốn

Bag dette flotte navn gemmer sig friske forårsruller. Rullerne er lavet af rispapir og indeholder traditionelt kød, rejer og grønsager. Til retten serveres ofte forskellige dip; sur/sød-sauce, peanutsauce eller hoisinsauce.

Lignende indlæg

Sommerens mest børnevenlige strande

Der findes mange forskellige slags strande. Nogle har sand andre sten. Nogle er lavvandede, på andre bliver vandet hurtigt dybt. Nogle har mange bølger andre få, og sådan adskiller de mange strande sig fra hinanden. Det kan være lidt af en jungle at finde ud af hvilken man skal vælge, hvis man rejser med børn. Derfor har vi samlet en liste med sommerens mest børnevenlige strande.
Laura Laura 2019-09-16

Bangkoks bedste streetfood

Bangkoks gadekøkken anses for at være et af verdens bedste, og det er ikke svært at forstå hvorfor. På hvert hjørne står en madvogn, det oser og ryger og en duft af fiskesauce, citrongræs og chili slår imod dig. Læs mere her, hvis du vil vide, hvor du finder Bangkoks absolut bedste streetfood til dit næste besøg.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-09-13

Durres Riviera – solferie med et twist

Det kan føles, som om du kunne være ethvert andet sted ved Middelhavet – når du strækker dig i solstolen, bestiller et glas bobler i strandbaren eller tramper rundt på en cykelbåd. Men Durres Riviera byder på helt unikke oplevelser inden for mad, kultur og byliv. Læs videre og få det bedste af to verdner.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-24

Rejser til regnbuefarver

Vil du være med til at fejre kærligheden og LGBT-personers rettigheder over hele verden? Der er masser af skønne rejsemål, hvor du kan planlægge ferien, så du ud over storby, kultur og kulinariske oplevelser, samtidig kan være med til at fejre priden med parader, musik, fester og inspirerende arrangementer.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-13