2018-06-15

Det græske køkken – en lyn-guide

Vil du føle dig som en del af lokalbefolkningen, når du besøger den lille taverna på Grækenlandsrejsen til sommer? Her får du hurtigt tjek på almindelige græske madretter, så du kan bestille mad, som var du en lokal.

Det græske køkken kan umiddelbart godt virke almindelig kendt, men for dig, der er en smule nysgerrig og tør bestille noget nyt, er der stadig meget at opdage.

Mezé – græske småretter

At have et par forskellige slags dip på bordet til at dyppe brødet i, eller anvende som sauce til kødet, er en græsk vane, der er værd at efterligne. Melizanosaláta er en puré af grillet aubergine, olivenolie og urter. Den bedste måde at prøve nye retter og specialiteter fra det græske køkken er at bestille mezé. Et antal små fiske- eller kødretter, dip, salater og oste som alle ved bordet spiser af. Det er en meget hyggelig og enkel måde at spise sammen på.

For mange grækere er aftensmaden familiens daglige samlingspunkt. Som den græske filostof Plutarchos (år 45-120 e.Kr.) udtrykte det: "Vi sætter os ikke til bords for at at blive mætte... Men for at spise sammen". Et mantra, der stadig er gældende i dag. Grækerne sidder ofte flere timer om bordet, mens mørket falder på.

Choriátika– græsk salat

Mange kender sikkert den græske salat – den er nemlig et populært frokostalternativ i det meste af verden. Salaten indeholder ikke – som navnet ellers antyder – salat, men består af en bund på grofthakkede tomater, agurker, rødløg, oliven og selvfølgelig den ultimative græske klassiker: Feta! Græsk salat serveres oftest med brød og jomfru olivenolie med krydderurter som oregano, dild, rosmarin eller mynte.

Det græske navn choriátiki betyder faktisk bondesalat. Salaten har sine rødder hos de græske hyrder tilbage i 1800-tallet. Hyrderne medbragte fetaosten hjemmefra og plukkede selv tomater og løg på deres vej i bjergene. Til frokost kunne de så nyde den medbragte ost og bide direkte af både de store, solmodne blommetomater og hertil en saftig bid løg. I dag behøver vi ikke bide direkte af løget, men salatens rustikke look har grækerne holdt fast i.

Saganaki
Gå ikke glip af den græske klassiker sagánaki.

Lokale specialiteter du ikke må misse

FETA!

Et uundgåeligt bekendtskab når du rejser i Grækenland. Feta laves traditionelt på en blanding af fåre- og gedemælk og serveres oftest i store skriver med olivenolie. Det er ikke uden grund, den bløde ost i saltlage har sat Grækenland på det kulinariske verdenskort.

Oliven og olivenolie

Den olivenolie, som overhældes den græske salat, stammer som regel også fra de græske olivenlunde. Den græske jomfru olivenolie betragtes nemlig som én af verdens bedste. Oliven er rig på de sunde omega 3 og omega 6 fedtstoffer, så du behøver ikke have dårlig samvittighed, når du hælder lidt ekstra olie over salaten eller bruger det som dyppelse til brødet.

Honning

På en køretur gennem de græske bjerglandsbyer vil du ofte støde på små boder, hvor indbyggerne sælger deres lokale produkter. Her er det ofte honning, du kan købe. Floraen varierer meget så hver egns honning, har sin helt egen smag. Nyd den i din græske yoghurt til morgenmad sammen med frisk frugt eller oven på grillet halloumi-ost som forret. Halloumi-osten stammer i øvrigt også fra den græske del af Cypern.

Ouzo

På mange tavernaer vil du sikkert bliver tilbudt en lille aperitif efter maden. Det er et glas likør, som, man mener, sætter gang i fordøjelsen. Særligt kendt er ouzo, en stærk spiritus med en smag af anis. Den serveres iskold i et højt, smalt glas. Yamas!

Græske retter

Saganáki Friturestegt ost, der serveres med en citronskive. Bestiller du en saganáki med muslinger, får du en ret bestående af fetaostegratineret skaldyr i en mild tomatsauce

Bouréki Ovnbagt tærte squash, kartofler og flødeost

Choriátiki Græsk salat med grofthakkede tomater, agurk, fåreost, løg og oliven

Dolmádes Vinbladsdolmer med risblanding, nogle gange serveret med sauce Gyros Kødskiver der er stegt på spyd, kan bestå af svinekød, kalv eller lam (kebab)

Jemistá Ovnbagte, fyldte grøntsager, oftest tomater og paprika

Keftedes Græske kødboller

Kolokithákia Skiveskåret friturestegte squash, salte!

Loukánika Krydrede landpølser, dryp lidt citron på

Moussaka Grækenlands nationalret – kødfars, auberginer, kartofler og béchamelsauce

Ochtapódi Blæksprutte, grillet eller kogt i sauce

Souvláki Grillspyd med svine- eller lammekød

Stifádo Krydret gryderet med løg

Taramosaláta Torskerogn blandet med kartofler, æggeblommer, citronsaft og olivenolie

Tzatzíki Dip af yoghurt, strimlede agurker, olie og hvidløg

Velbekomme! – eller "kali orexi," som man siger i Grækenland.

Er du blevet sulten?

Så se vores liste over alle de retter, du bør smage på rejsen, sorteret efter vores favoritrejsemål lige her!

Lignende indlæg

Hoteller på Kanarieøerne, hvor All Inklusive indgår

Vil du vide præcis, hvad ferien kommer til at koste og være sikker på, at der altid er noget mad, der falder i hele familiens smag? Så kan det være en god idé at bestille et hotel, hvor All Inklusive indgår i prisen. Her har vi listet alle de hoteller på De Kanariske Øer, hvor du får All Inklusive med i prisen.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-13

Durres Riviera – solferie med et twist

Det kan føles, som om du kunne være ethvert andet sted ved Middelhavet – når du strækker dig i solstolen, bestiller et glas bobler i strandbaren eller tramper rundt på en cykelbåd. Men Durres Riviera byder på helt unikke oplevelser inden for mad, kultur og byliv. Læs videre og få det bedste af to verdner.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-24

Bæredygtig luksus på Blue Star Euphoria

Blue Star Euphoria Resort er et nyt 5-stjernet hotel i den maleriske fiskerby Kolimbari. Det ligger på et 60 000 kvadratmeter stort strandområde omgivet af smuk natur og krystalklart vand. Euphoria Resort ligger ikke bare nær Chania (23 kilometer), og det er det perfekte udgangspunkt til alle de strande, du bare må besøge på Kreta; såsom smukke Falassaerne og Elafonissi samt den fantastiske lagune Balos. Her kan ud læse mere om hotellet i et interview med Marietta Mathioulaki, ejer af Blue Star Euphoria.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-01

10 tips til seværdigheder i Athen

Athen er et af de hotteste weekend-rejsemål lige nu. Her er listen med alt, hvad du skal lave på din tur til Grækenlands hovedstad og lidt til. Læs vores tips til byen, og hvad du ikke må misse på din rejse.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-07-13