Inspiration
Derfor får du “rosinfingre” når du bader

Derfor får du “rosinfingre” når du bader

2017-08-07

Mange teorier forsøger at forklare fænomenet rosinfingre med at huden suger vandet, og derfor svulmer op, men hvad skal der egentligt?

Flere forskere har undersøgt hvorfor vi får rynkede fingre, når vi befinder os i vand – også kaldet rosinfingre. I lang tid har man troet, at huden har fungeret som en svamp og suget vandet til sig. Forskerne har dog fundet ud af, at det snarere bygger på signaler fra hjernen.

Mange antager, at rynkerne skyldes, at vandet passerer gennem det ydre hudlag og derved skaber en hævelse.

Forskere har siden 1930’erne været informeret om, at personer med nerveskader ikke får rynkede fingre, når de befinder sig i vand. Dette peger på, at det er en ufrivillig reaktion fra kroppens nervesystem. Det autonome system, som også styrer vejrtrækning, puls og sved. Forskere påpeger derfor, at rynkerne er et resultat af blodkar, som strækker sig under huden.

Amerikanske forskere slog i 2011 fast, at den aktive proces, som skaber rynkerne, må have en evolutionær funktion. De påviste herudover også, at rynkerne danner en dræningsfunktion, som skaber et bedre greb.

Den nyeste forskning forsøgte gennem tests at påvise, at man med rynkede fingre holder bedre fast på glatte objekter. Forsøgene blev lavet af en evolutionær biolog fra Newcastle Universitet i Storbritannien. I forsøgene skulle deltagerne tage våde objekter, herunder marmor, i forskellige størrelser op med både normale og rynkede fingre. Deltagerne var hurtigere til at tage vådt marmor op med rynkede end med normale fingre. Rynkede fingre gav dog ingen forskel i hvor hurtigt man kunne tage tøre objekter op.

Vores forfædre havde altså glæde af dette, når de skulle finde og samle mad i våde områder eller ved vandløb. Rynkerne viser sig ligeledes på vores fødder. Dette har hjulpet vores forfædre til at stå bedre fast når det har regnet.

Når du er på ferie, hjælper dine rykede fingre dig derfor til bedre at kunne holde fast i kanten, og komme op af swimmingpoolen. Derudover hjælper dine rynkede fødder dig til at stå bedre fast rundt poolområdet, hvor der ofte er vådt. Med glatte fødder ville det derfor være lettere at glide.

Får du løst til at hoppe i poolen eller havet og få rosinfingre? Tag på badeferie!