Derfor får du "rosinfingre" når du bader

2017-08-07
Laura
Mange teorier forsøger at forklare fænomenet rosinfingre med at huden suger vandet, og derfor svulmer op, men hvad skal der egentligt?

Flere forskere har undersøgt hvorfor vi får rynkede fingre, når vi befinder os i vand - også kaldet rosinfingre. I lang tid har man troet, at huden har fungeret som en svamp og suget vandet til sig. Forskerne har dog fundet ud af, at det snarere bygger på signaler fra hjernen.

Mange antager, at rynkerne skyldes, at vandet passerer gennem det ydre hudlag og derved skaber en hævelse.

Forskere har siden 1930'erne været informeret om, at personer med nerveskader ikke får rynkede fingre, når de befinder sig i vand. Dette peger på, at det er en ufrivillig reaktion fra kroppens nervesystem. Det autonome system, som også styrer vejrtrækning, puls og sved. Forskere påpeger derfor, at rynkerne er et resultat af blodkar, som strækker sig under huden.

Amerikanske forskere slog i 2011 fast, at den aktive proces, som skaber rynkerne, må have en evolutionær funktion. De påviste herudover også, at rynkerne danner en dræningsfunktion, som skaber et bedre greb.

Den nyeste forskning forsøgte gennem tests at påvise, at man med rynkede fingre holder bedre fast på glatte objekter. Forsøgene blev lavet af en evolutionær biolog fra Newcastle Universitet i Storbritannien. I forsøgene skulle deltagerne tage våde objekter, herunder marmor, i forskellige størrelser op med både normale og rynkede fingre. Deltagerne var hurtigere til at tage vådt marmor op med rynkede end med normale fingre. Rynkede fingre gav dog ingen forskel i hvor hurtigt man kunne tage tøre objekter op.

Vores forfædre havde altså glæde af dette, når de skulle finde og samle mad i våde områder eller ved vandløb. Rynkerne viser sig ligeledes på vores fødder. Dette har hjulpet vores forfædre til at stå bedre fast når det har regnet.

Når du er på ferie, hjælper dine rykede fingre dig derfor til bedre at kunne holde fast i kanten, og komme op af swimmingpoolen. Derudover hjælper dine rynkede fødder dig til at stå bedre fast rundt poolområdet, hvor der ofte er vådt. Med glatte fødder ville det derfor være lettere at glide.

Får du løst til at hoppe i poolen eller havet og få rosinfingre? Tag på badeferie!

Lignende indlæg

Hoteller i Grækenland – med din egen pool

Drømmer du om en ferie til Grækenland, hvor du har din helt egen pool i tilslutning til værelset? Her har vi samlet syv tips til hoteller, hvor du kan bestille værelse med privat pool! Vælg blandt øer som Kreta, Rhodos, Samos, Korfu, Kos og Zakynthos. Fælles for nedenstående hoteller er, at de blandt alle deres værelsesalternativer også har værelser med privat pool. Læs videre for at få inspiration og forhåbentlig finde det perfekte hotel til din drømmeferie i Grækenland!
Anja Jensen Anja Jensen 2019-05-23

Hoteller på Cypern, hvor All Inclusive indgår

Oliven, halloumi, hummus, tzatziki, yoghurtdressing, brød, trækulsgrillet kød... Det cypriotiske køkken henter sin inspiration fra hele Middelhavet og fra Mellemøsten. Forestil dig at kunne fråse i disse lækkerier uden at skulle tænke på, hvad det koster. Her har vi udvalgt fem forskellige hoteller på Cypern, hvor All Inclusive indgår!
Sissi Sissi 2019-05-21

De bedste familiehoteller på Cypern

Familievenlige Cypern er et af Middelhavets mest solsikre steder. Øen har alle grundingredienser til den perfekte børneferie, med smagsoplevelser der tilfredsstiller selv de mindste og mest kræsne gæster. Her er blandt andet strande, slotte og seværdigheder fra antikken. Her er også parker, vandaktiviteter, museer, bådture og is i lange baner. Det er nok til at forkæle hvem som helst. Her kan du se nærmere på de mest familievenlige hoteller på Cypern!
Anja Jensen Anja Jensen 2019-05-14

Bestil din egen villa på Cypern

Har du overvejet at leje hus på Cypern? Med os kan du bestille hele pakken, både egen villa og fly. Vi har flere villaer at vælge mellem, nogle med fire soveværelser og plads til 8 personer! Du kan blandt andet vælge at bo i en villa med havudsigt eller med adgang til børneklub på et nærliggende hotel. Læs mere og få vores bedste tips!
Anja Jensen Anja Jensen 2019-05-12