Sådan undgår du jetlag

2017-08-04
Laura
Når man rejser mod fjerne destinationer, og krydser tidszoner vil de fleste mennesker få jetlag - kroppens måde at signalere om en forstyrret døgnrytme. Her har vi samlet de bedste råd til, hvordan du mindsker jetlag-symptomerne.

Hvorfor opstår jetlag?

Når vi bevæger os store afstande på kort tid mod øst eller vest, ankommer vi til nye tidszoner. Dette kan være en udfordring for kroppen, som er har en indstillet døgnrytme for, hvornår vi skal sove og være vågen. Jetlag er et tegn på, at vores indre ur ikke kan følge med tidsændringen, som findes i den nye tidszonen vi har bevæget os ind i. Man kan udover almen utilpashed blandt andet opleve ekstrem træthed, fordøjelsesbesvær, hukommelsesproblemer og dårligere koncentrationsevne.

Er det værre at rejse mod øst eller vest?

Går rejsen mod øst taber vi timer, og fremskynder derved det tidspunkt hvorpå vi skal sove. Dette er en af grundene til, at mange oplever mest jetlag ved rejser mod øst. Rejserne vestpå opleves oftere lettere i forhold til jetlag. Dette skyldes, at kroppen har lettere ved at forlænge sin døgnrytme, når vi rejser i samme retning som sollyset.

Hvor lang tid varer jetlag?

Først er fremmest er det vigtigt at understrege, at det er forskelligt fra person til person, hvor lang tid det tager at tilpasse sig den nye døgnrytme. En god tommelfingerregel er dog, at jetlag typisk varer 1 dag per tidszone man krydser. Det kan derfor i værste fald tage flere uger for kroppen at vende sig helt til en ny døgnrytme.
Jetlag er ofte værst for A-mennesker, dette skyldes, at de har en kortere døgnrytme i forvejen. B-mennesker, har grundet deres lidt længere døgnrytme, lettere ved at forlænge døgnet og holde sig vågen. Herudover er der mange, som oplever at jetlag bliver værre med alderen.

8 gode råd til at undgå jetlag

For at overvinde symptomerne ved jetlag så hurtigt som muligt, er der nogle tiltag man kan gøre sig.
  1. Indstil dit ur til den lokale tidszone du rejser til, allerede når du går ombord på flyet. Dette hjælper dig med at tilpasse dig den nye døgnrytme hutigst muligt. Forsøg allerede at begynde på den nye døgnrytme ombord på flyet - sov når klokken er til det på den destination, du rejser til.

  2. Sørg for at få masser af væske, da et underskud kan forværre jetlag-symptomerne. Hvis du ankommer sent på aftenen til din destination, er det en god ide at afholde sig fra koffein de sidste timer af flyturen. Grunden hertil er, at koffein er medvirkende til dehydrering, og kan gøre det sværere at falde i søvn.

  3. Medbring ørepropper og bind til øjnene - derved bliver dit søvnbehov ikke unødigt forstyrret af hverken lyd eller lys.

  4. Når du er ankommet til din destination, er det vigtigt at opholde sig i dagslys så meget som muligt. Skiftet mellem lyset og mørket har en stærk indvirkning på kroppen. Det anbefales derfor også at trække gardinerne for om natten, så du er sikker på, at der er mørkt når du sover.

  5. Følg den lokale døgnrytme. Spis på samme tider som de lokale, og gå ikke i seng for tidligt, da du ofte vil vågne meget tidligt næste morgen, og derved vil have svært ved at tilpasse dig den nye døgnrytme.

  6. Rejser man langt oversøisk til destinationer med stor tidsforskel fra Danmark, kan det være et godt trick at begynde at indstille sig på den nye døgnrytme et par dage inden, man tager afsted enten ved at gå tidligere eller senere i seng.

  7. Sørg for at spise rigtigt, sove ordentligt og holde dig i almen god form. Jo bedre din krop har det i almindelighed, jo bedre rustet er den til at klare jetlag og de omvæltninger en længere rejse medfører.

  8. Når man bevæger sig ud på en lang rejse, er det en god ide at være veludvilet. Sørg derfor for at få en god nattesøvn inden du begiver dig ud på rejsen.

Lignende indlæg

Hoteller på Cypern, hvor All Inclusive indgår

Oliven, halloumi, hummus, tzatziki, yoghurtdressing, brød, trækulsgrillet kød... Det cypriotiske køkken henter sin inspiration fra hele Middelhavet og fra Mellemøsten. Forestil dig at kunne fråse i disse lækkerier uden at skulle tænke på, hvad det koster. Her har vi udvalgt fem forskellige hoteller på Cypern, hvor All Inclusive indgår!
Sissi Sissi 2019-05-21

Krydstogt – sådan fungerer det

Daniel Custemo, salgskonsulent hos TUI, har (indtil videre) været på mere end 30 krydstogter. Her fortæller han, hvordan det foregår på og omkring fartøjet.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-02-14

Klatring på Kalymnos

Googler du ordet "klatring", vil du snart sidde og læse om den græske ø Kalymnos. Blandt sportsklatrere har øen samme status, som Michelin-restauranter har for foodies. Hvorfor? Vi har forsøgt at finde svaret og har mødt en ekspert, som selv har hængt i en tynd line under de overhængende klipper.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-01-30

Sådan arbejder TUI med bæredygtighed på rejsen

Det er ingen hemmelighed, at transport generelt og fly i særdeleshed er en belastning for vores planet. Men rejserne er også en gode, som de færreste af os er klar til at undvære. Så hvordan sikrer vi, at vores rejser i dag ikke ødelægger den verden, vi skal opleve i morgen? Her kan du læse mere om, hvad TUI gør for at sikre en mere bæredygtig turisme, samt hvad du selv kan gøre for at mindske dit aftryk under ferien.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-01-04