2018-07-31

En bid af Mexico

I mange danske hjem er det en sikker familiefavorit med tex-mex-aftner, og Santa Marias krydderiblanding er efterhånden lige så fast en del af køkkenet som ketchup. Men du kan let opgradere din mexicanske aften og lave ægte fisketacos med hjemmelavede guacamole og en frisk tomatsalsa. Læs opskriften her!

Mexico byder både på kridhvide strande, solsikkert klima, kokospalmer og ikke mindst udsøgt mad, som vi ivrigt forsøger at efterligne i hele verden. Imens du står i køkkenet kan du jo drømme dig til Isla de Holbox’ pastelfarvede huse, gadekunst, lange strande og hyggelige aftner omkring det lille tov med tæerne i sandet.

– Picante?

Mange frygter måske at den mexicanske mad er for stærk til de lidt mere sarte smagsløg. Men faktisk er det sjældent maden i sig selv, der er stræk, men derimod de mange chili-saucer og chili-pulver, som du selv kan dosere efter smag. Selv når du køber friskskåret ananas fra en gadesælger i Playa del Carmen, vil du ofte bliver spurgt, om du ønsker den picante – krydret eller stærk – og få drysset chilipulver ud over den friske ananas.
Den stærke smag giver en større mæthedsfornemmelse, og det var derfor oprindeligt en god måde at spare på maden i landsbyerne. Mexikanerne er særligt glade for chipotle og habanero-chili, som er lige så almindeligt som salt på bordet.

Mexicanske specialiteter

Mole

Den næsten sortbrune sovs er måske ikke det umiddelbart mest indbydende på det mexicanske bord. Ikke desto mindre er mole enormt velsmagende og næsten fast tilbehør til diverse risretter. Retten stammer tilbage fra indianerne og består blandt andet af tomater, løg, chili, hvidløg, massere af krydderier som anis og kanel, blendet sammen til en tyk sovs.

Sopa de Lima

Limesuppe består af en klar suppe med kyllingestykker og sprødstegte tortillaer i. Suppen spises mange steder som en lille forret eller som tilbehør og piftes gerne op med lidt grøn habaneo-sauce og selvfølgelig masser af frisk lime!

Tacos

Vi kender ofte tacoen som en lille hård skal, der hverken er til at spise af eller holde ved, uden at alt fyld forsvinder mellem hænderne. Men den mexicanske taco er en lille, blød pandekage, som oftest er lavet på majsmel og ikke hvedemel, som vi ellers kender tortillapandekagen her hjemme. Tacoen serveres med en lille kød anretning og toppes med guacamole, salsa og selvfølgelig habanero-sauce.

Guacamole

En klassiker der (heldigvis!) ikke er til at komme uden om, når du besøger Mexico. Her serveres den let-moste avokado med finthakkede tomater, rødløg, koriander, hvidløg og lime. Fast tilbehør til de fleste måltider med tilhørende taco-chips af majsmel.

Fisketacos med guacamole

4 potioner 50 g torsk eller anden fisk med fast, hvidt kød 1 tsk salt 1 dl hvedemel 2 ægg 2 dl panko-rasp 2 dl revet ost Neutral olie til stegning Guacamole 2 avokadoer Saften fra en ½ lime ½ rød, finthakket chili Pico de gallo (tomatsalsa) 250 g hakkede cherrytomater ½ fed presset hvidløg 1 rødløg, finthakket 1 håndfuld friske koriander 2 tsk chipotle paste Til servering 200 g mini tortillas 3 dl majs 1 håndfuld friske koriander Citron eller lime i skiver 2 dl creme fraiche Fremgangsmåde 1. Bland ingredienserne til tomatsalsaen. Smag til med salt. 2. Mos avokadoerne med en gaffel og vend dem med lime og chili. Smag til med salt. 3. Skær fisken i cirka 12 stykker og drys med salt. Vend fiskestykkerne i først mel, så æg og til slut en blanding af panko-rasp og ost. 4. Varm panden med rigeligt olie og steg fisken ved middelvarme til den bliver lysebrun med en sprød skorpe. Læg dem herefter på et stykke køkkenrulle til det overskydende olie. 5. Servér fisken med pico de gallo, guacamole og klassisk tilbehør som tortillapandekager, majs, koriander, lime og creme fraiche.

¡Buen provecho! Velbekomme!
Sulten efter mere? Find din næste rejse til Mexico her!

Lignende indlæg

Hoteller på Kanarieøerne, hvor All Inklusive indgår

Vil du vide præcis, hvad ferien kommer til at koste og være sikker på, at der altid er noget mad, der falder i hele familiens smag? Så kan det være en god idé at bestille et hotel, hvor All Inklusive indgår i prisen. Her har vi listet alle de hoteller på De Kanariske Øer, hvor du får All Inklusive med i prisen.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-10-13

Durres Riviera – solferie med et twist

Det kan føles, som om du kunne være ethvert andet sted ved Middelhavet – når du strækker dig i solstolen, bestiller et glas bobler i strandbaren eller tramper rundt på en cykelbåd. Men Durres Riviera byder på helt unikke oplevelser inden for mad, kultur og byliv. Læs videre og få det bedste af to verdner.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-08-24

Hvor er det varmest til vinter?

Indimellem har du måske bare lyst til at smide alt, hvad du har i hænderne og sige: ”Nej, nu rejser jeg til varmen!” Men hvor er det egentligt varmest? Her er vinterens hedeste rejseliste.
Stine Sørensen Stine Sørensen 2019-03-28

Skal du rejse til Thailand eller Mexico?

Det at vælge rejsemålet for vinterens tropiske ferie er ikke let. Alle billederne ser fristende ud, så hvordan skal man vælge? Her får du hjælp, når vi sammenligner to populære eksotiske rejsemål – Thailand og Mexico – som viser sig at have både ligheder og store forskelle.
Laura Laura 2018-08-10