Inspiration
En bid af Mexico

En bid af Mexico

2018-07-31

I mange danske hjem er det en sikker familiefavorit med tex-mex-aftner, og Santa Marias krydderiblanding er efterhånden lige så fast en del af køkkenet som ketchup. Men du kan let opgradere din mexicanske aften og lave ægte fisketacos med hjemmelavede guacamole og en frisk tomatsalsa. Læs opskriften her!

Mexico byder både på kridhvide strande, solsikkert klima, kokospalmer og ikke mindst udsøgt mad, som vi ivrigt forsøger at efterligne i hele verden. Imens du står i køkkenet kan du jo drømme dig til Isla de Holbox’ pastelfarvede huse, gadekunst, lange strande og hyggelige aftner omkring det lille tov med tæerne i sandet.

– Picante?

Mange frygter måske at den mexicanske mad er for stærk til de lidt mere sarte smagsløg. Men faktisk er det sjældent maden i sig selv, der er stræk, men derimod de mange chili-saucer og chili-pulver, som du selv kan dosere efter smag. Selv når du køber friskskåret ananas fra en gadesælger i Playa del Carmen, vil du ofte bliver spurgt, om du ønsker den picante – krydret eller stærk – og få drysset chilipulver ud over den friske ananas.

Den stærke smag giver en større mæthedsfornemmelse, og det var derfor oprindeligt en god måde at spare på maden i landsbyerne. Mexikanerne er særligt glade for chipotle og habanero-chili, som er lige så almindeligt som salt på bordet.

Mexicanske specialiteter

Mole
Den næsten sortbrune sovs er måske ikke det umiddelbart mest indbydende på det mexicanske bord. Ikke desto mindre er mole enormt velsmagende og næsten fast tilbehør til diverse risretter. Retten stammer tilbage fra indianerne og består blandt andet af tomater, løg, chili, hvidløg, massere af krydderier som anis og kanel, blendet sammen til en tyk sovs.

Sopa de Lima
Limesuppe består af en klar suppe med kyllingestykker og sprødstegte tortillaer i. Suppen spises mange steder som en lille forret eller som tilbehør og piftes gerne op med lidt grøn habaneo-sauce og selvfølgelig masser af frisk lime!

Tacos
Vi kender ofte tacoen som en lille hård skal, der hverken er til at spise af eller holde ved, uden at alt fyld forsvinder mellem hænderne. Men den mexicanske taco er en lille, blød pandekage, som oftest er lavet på majsmel og ikke hvedemel, som vi ellers kender tortillapandekagen her hjemme. Tacoen serveres med en lille kød anretning og toppes med guacamole, salsa og selvfølgelig habanero-sauce.

Guacamole
En klassiker der (heldigvis!) ikke er til at komme uden om, når du besøger Mexico. Her serveres den let-moste avokado med finthakkede tomater, rødløg, koriander, hvidløg og lime. Fast tilbehør til de fleste måltider med tilhørende taco-chips af majsmel.

Fisketacos med guacamole

4 potioner
50 g torsk eller anden fisk med fast, hvidt kød
1 tsk salt
1 dl hvedemel
2 ægg
2 dl panko-rasp
2 dl revet ost
Neutral olie til stegning

Guacamole
2 avokadoer
Saften fra en ½ lime
½ rød, finthakket chili

Pico de gallo (tomatsalsa)
250 g hakkede cherrytomater
½ fed presset hvidløg
1 rødløg, finthakket
1 håndfuld friske koriander
2 tsk chipotle paste

Til servering
200 g mini tortillas
3 dl majs
1 håndfuld friske koriander
Citron eller lime i skiver
2 dl creme fraiche

Fremgangsmåde
1. Bland ingredienserne til tomatsalsaen. Smag til med salt.
2. Mos avokadoerne med en gaffel og vend dem med lime og chili. Smag til med salt.
3. Skær fisken i cirka 12 stykker og drys med salt. Vend fiskestykkerne i først mel, så æg og til slut en blanding af panko-rasp og ost.
4. Varm panden med rigeligt olie og steg fisken ved middelvarme til den bliver lysebrun med en sprød skorpe. Læg dem herefter på et stykke køkkenrulle til det overskydende olie.
5. Servér fisken med pico de gallo, guacamole og klassisk tilbehør som tortillapandekager, majs, koriander, lime og creme fraiche.

¡Buen provecho!  Velbekomme!

Sulten efter mere? Find din næste rejse til Mexico her!