Her kan du opleve naturen til fods

Spænd vandreskoene og oplev levadaerne på Madeira, Samariakløften på Kreta eller noget helt tredje. Der findes ruter for enhver smag; om man er garvet vandrer eller blot vil opleve naturen fra nærmeste hånd.

Kreta

Samaria-kløften

I de hvide bjerge på Vestkreta, ligger Samaria-kløften, en af Kretas største naturoplevelser. Kløften er 16 km. lang, og starter ved Omanlosplateauet i en højde på 1.250 meter, og ender ved Det Libyske Hav. Rutens første par kilometer går ned af, hvorefter terrænet bliver hårdere. Stien er tydligt afmærket og godt vedligeholdt. Undervejs er det muligt at fylde vanddunke, og der er toiletter flere steder. Ønsker man mad, skal dette medbringes hjemmefra, da det ikke kan købes i nationalparken. Ruten anbefales til folk i god form, uden skavanker. Afhængig af, hvor vant man er til at vandre tager turen mellem 5 og 7 timer.

Imbros-kløften

En vandretur på 7 km. gennem smuk natur og høje klippesider. Kløften er velegnet til familier med børn fra en 8 års alderen. Går man helt ned til kysten skal man påregne, at ruten tager 3-4 timer. Bevæger man sig ud på denne rute anbefales det at være i god form, og man skal ikke have problemer med knæ eller ankler. Skulle uheldet være ude findes en æselambulance halvvejs på ruten. For enden af kløften findes to tavernaer, hvor man kan købe lidt mad og få en forfriskning.

Madeira

Nonnernes dal

En times tid fra Funchal ligger Nonnernes dal. Området er omkranset af stejle bjerge, og i dalen findes en lille by, hvor den berømte Madeira-vin produceres. Ruterne i området snor sig opad gennem eukalyptusskove og op til udsigspunktet Eira do Serrado. Afhængig af hvor god en vandrer man er, og hvilken rute man drager ud på, skal man påregne at bruge 5-6 timer.

Mimosa-levadaen

Vandreruten starter ved byen Marocos, og er ca. 6 km. lang. Langs de snoede stier går man gennem et grønt og frodigt landskab. Ruten byder på en smuk udsigt over Atlanterhavet. Turen er forholdsvis let, og kan gås i roligt tempo.

Levadaer

Madeira er fyldt med levadaer, som er menneskeskabte vandløb, som anvendes til kunstvanding. På øen findes levadastier i alle sværhedsgrader. Alle kan derfor, ung som ældre, nybegynder som garvet, finde ruter, som passer til ens behov.

Mallorca

Serra de Tramuntana

På vestkysten finder man denne bjergkæde, som har en fantastisk udsigt over Middelhavet. Her findes over 120 km. vandrestier og 25 ruter. Sóller-dalen ligger omkranset af bjergene, og har en åbning ud til kysten. Her findes mange forskellige ruter, man kan bevæge sig ud på. Generelt er disse godt skiltet, og stierne er godt vedligeholdt. Er man på jagt efter en af de lettere ruter, kan man gå fra Port de Sóller til Deiá. Ruten er 11 km., og man går primært på grus-, sten- og astfaltvej. Stigningen er på 300 meter, og det tager ca. 4 timer at gå ruten.
I Bjergene er der også lavet en rute, som er tilpasset blinde. Ruten er mærket, så den kan følges med stok, og ujævnheder som sten og grene er fjernet. Ruten er 1 km lang, og undervejs findes tavler med information. Herudover er der planter og blomster på ruten, som dufter og kan røres med hænderne.

Serra de Llevant

Bjergene her er knapt så høje som Tramuntana-bjergene. Naturen er dog smuk, og der er mange muligheder for vandreture. Naturparken Parc Natural Mondragó ligger ved byen Santanyí. Området har et spændende fugle- og planteliv. I parken er der i alt 8 forskellige vandreruter, som varierer i sværhedsgrad.

Tenerife

På den kanariske ø Tenerife, er der bl.a. vandreruter i kløfter og på øens vulkan Teide. I Barranco del Infierno, Helvedskløften, kan man opleve fine udsigter over det sydlige af øen, og hvis vejret klart, er det muligt at se hele vejen til La Gomera. I Teide nationalpark kan man blandt andet vandre på Montaña Blanca. På ruterne er der gode muligheder for at opleve store sorte vulkankugler, som i sin tid er blevet slynget op fra vulkanen under et udbrud. Har man gode ben, er det også muligt at vandre hele vejen op til Spaniens højeste punkt. På ruten hertil kommer man forbi området Cueva del Hielo, hvor man før i tiden hentede isblokke. Turen er hård, og anbefales til folk, som er vant til at vandre. Fra toppen kan man tage svævebanen Teleférico del Teide ned.

Gran Canaria

På Gran Canaria findes der vandreruter både i syd og på øens midte. Mange af ruterne begynder fra det geografiske midtpunkt, Cruz de Tejeda. Man kommer let hertil med bus fra Las Palmas. De fleste af ruterne er 9-12 km. lange, tager mellem 3 og 5 timer, og har en medium til udfordrende sværhedsgrad. Fra Maspalomas i syd, er der også mange ruter, man kan bevæge sig ud på. Her kan man finde ruter, som er lidt lettere end de, som findes midt på øen. Prøv f.eks. turen fra Arteara til Palmintos. Ruten er 17 km. og man skal påregne at bruge 6 timer på den.

Lignende indlæg

Vi lader drømmen leve

Til trods for alt det, der sker i disse dage, så holder vi rejsedrømmen i live. Vi mindes vores tidligere rejser, og de får os til at længes og drømme os væk til den næste, kommende rejse. Og vi kan nok heller ikke helt løbe fra, at vi allerede er gået i gang med at overveje og planlægge den næste ferie, så snart det bliver muligt for os at rejse igen. Hvad er dit bedste rejseminde? Hjælp os med at holde rejsedrømmen i live ved at dele dit dejligste feriebillede og tagge det med #LadDrømmenLeve
Freyja Freyja

Miniguide til Curaçao

Sammen med Aruba og Bonaire udgør Curacao de såkaldte ABC-øer i Caribien. Her finder du krystalklart vand, vilde naturoplevelser og snorkling i verdensklasse.

Stor guide – Kanarieøerne for to

På Kanarieøerne finder du alle ingredienserne til en vellykket ferie på tomandshånd. Uanset om du rejser med din partner, din søster eller din tennistræner, og hvad end I er på udkig efter småluksuriøs afslapning, nye indtryk, kulinariske oplevelser eller aktive eventyr. Her er den store guide, der hjælper dig med at vælge den det rigtige rejsemål og unikke oplevelser til netop jer.
Stine Sørensen Stine Sørensen

Vandreture i Kroatien

Har du lyst til at vandre i det smukke Kroatien? Her giver vi dig tips til fantastiske vandrestier, der tager dig rundt i Dalmatiens Bjergene, søerne ved Plitvices nationalpark, til Krkas berømte vandfald og rundt mellem kroer og vingårde på øen Brac.
Stine Sørensen Stine Sørensen