Rhodos Akropolis

Ligesom mange andre større og mindre græske byer har den antikke by Rhodos sit eget akropolis, bestående af et helt område med monumenter fra oldtiden. Smukke templer, store helligdomme, vigtige offentlige bygninger og underjordiske steder, hvor der blev udført ritualer, udgør samlet Rhodos akropolis, som blev udgravet af italienske arkæologer fra 1912-1945 for senere at blive undersøgt nærmere af grækerne selv, efter at øen blev græsk territorium efter anden verdenskrig.

Akropolis ligger på byens højeste punkt, bakketoppen Agios Stefanos i den sydvestlige udkant af Rhodos by. Bjerget kaldes også for Monte Smith, og det navn bruges nogle gange som betegnelse for hele Rhodos akropolis. På grund af sin beliggenhed på en bakke, blev monumenterne bygget på terrasser i forskellige niveauer og med støtte fra stærke støttemure.

Hvis du er på Rhodos og vil have en fornemmelse af Grækenlands og Rhodos oldgamle historie, så er det her, du skal tage til. En lille gåtur er nok - Akropolis er let at finde fra alle dele af byen. Du går vestpå gennem byens centrum, langs havet og videre op mod Monte Smith. Et godt stykke op mod toppen tårner monumentruinerne sig op, ligesom en vidstrakt udsigt mod strandene og byen.
Bor du noget længere derfra, kan du komme til området med taxa, bil eller motorcykel.

Rhodos akropolis - et levende ruinområde

Rhodos akropolis ligger integreret i naturen, og oplevelsen af et oldtidsmonument, bygget af mennesker i naturlig kombination med den for øen så typiske natur, er stærk. Ud over at du her ser levn fra antikken i form af tempelsøjler, amfiteater og olympisk stadion, så er udsigten også pragtfuld. Rhodos akropolis er ikke et af Grækenlands mest imponerende eller største, men værdsættes desto mere for sin ro og fred. Ingen dele er afspærrede, så du kan frit udforske de gamle ruiner på Rhodos akropolis. Området er i dag populært som opholdssted og græsningsområde for lokalbefolkningen, og det er ikke umuligt, at du støder på en hyrde, der vogter sine får mellem ruinerne, nogen der er ude at gå eller et sportshold, der tager aftenens friluftstræning på det gamle stadion.

Ekstra smukt er det, hvis du kommer ved solnedgang, og om aftenen er templet på bakketoppen belyst.

Store dele af Rhodos akropolis mangler endnu at blive udgravet, og endnu ved ingen helt præcist, hvilke skatte og hvilken historie, der gemmer sig under store dele af de i dag tilvoksede dele af bjerget.