Smukke Ölüdeniz

Ölüdeniz er en ferieby med en langstrakt smuk strand på Tyrkiets sydvestlige kyst. Her finder man Tyrkiets mest fotograferede strand, da den er forbundet med en smuk lagune, der snarere ligner et sted i Stillehavet end Tyrkiet. Lagunen ligger i den ene ende af den lange strand. Hele kysten hører til den del nær Grækenlands øverden, som i folkemunde kaldes »den turkise kyst«, og netop i Ölüdeniz eksploderer den turkise farve i et intenst crescendo.

Ölüdeniz er vokset fra i princippet i begyndelsen at have været ubeboet til, at den i de seneste 15 år er blevet en betydningsfuld ferieby. Der er i dag betydeligt flere turister end for bare nogle år siden, og stranden kan opleves som intens i nogle perioder. Men der er også bevaret charme, og du finder her mindre hoteller blandet med større, hyggelige butikker, en del caféer og restauranter med skønne udendørs serveringer. Her er der både lokal, tyrkisk mad og internationalt køkken, men for dem, der vil have et intenst natteliv, er det bedre at søge mod nogle af de omkringliggende byer som Hisaronu eller Fethiye. I det rolige Ölüdeniz trives alle aldre, og det er en god destination for børnefamilien.

Blå lagune og langstrakt Belcekiz Beach

Strandene i Ölüdeniz består af den langstrakte ”Belcekiz Beach”, som er hele tre kilometer lang, og så den ”Blå lagune” ved dens afslutning - nogle hundrede meter fra hovedgaden i byen. For at gå hen til lagunen og bade og ligge på stranden skal du betale en mindre entré. Lagunen er beskyttet som en nationalpark, og navnet Ölüdeniz betyder ”dødt vand” og henviser netop til den azurblå lagune. I parken ved lagunen er der lidt mere bevoksning, og du finder let naturlig skygge fra buske og træer. Her inde er vandet helt roligt. Lagunen er populær både blandt turister og de lokale beboere, men der bliver sjældent overfyldt.

Inden Ölüdeniz voksede sig til den betydningsfulde ferieby, den er i dag, var den et trækplaster for rygsæksturister, og en grund til det ud over den lange strand var - og er også i dag - bjerget Baba Dag. Det rejser sig 1900 meter over havet, og en populær aktivitet fra bjerget er paragliding. Hver dag flyver hundredvis af paraglidere ud over den smukke bugt, og man kan også lave tandemspring, hvis man er 6 år eller derover. Turen varer omkring 40 minutter, hvor man svæver vægtløst fra bjerget ned til jorden, for at lande på den smalle strandpromenade eller blandt solbaderne.

Andre oplevelser i området omkring Ölüdeniz er bådture i skærgården, besøg på de arkæologiske steder, tyrkisk bad (hamam), udflugt til den smukke strand Butterfly Valley, der ligger spektakulært indelukket i en kløft, eller at udforske efterladte huse i spøgelsesbyen Kaya Koy. Den charmerende by Hisaronu ligger omkring 4 kilometer højere oppe i de omgivende bjerge, og der er 12 kilometer til kystens hovedby Fethiye. Dér er der et sydende gadeliv med konditorier, shoppingmuligheder, restauranter, fin lystbådehavn og charmerende basarer.