Lykien

Hvis du planlægger en rejse til Tyrkiet, er Lykiens antikke landskab en drøm at få lov til at opleve med egne øjne. Det, der for en stor dels vedkommende satte Lykien og den indbyggere lykierne på landkortet for eftertiden, er de fantastiske gravmonumenter, som man stadig kan beundre.

Mest velkendt er de spektakulære klippegrave, der er indhugget i Myras klipper.

Rent geografisk ligger landområdet Lykien hovedsageligt i det, der i dag kaldes for Tekehalvøen ved Middelhavet i det sydlige Tyrkiet. Tekehalvøen plejer af os skandinaver at deles op i de velkendte provinser Antalya samt Muğla.

Lykien havde sin storhedstid fra bronzealderen frem til 1100-tallet. I antikken bestod dette landskab af specifikke geografiske områder, der var sluttet sammen i det lykiske forbund. Et par af områderne, der er blevet mest velkendt som besøgsmål i vores tid, kaldes for Xanthos og Letoon.

Myra - den antikke by i bjergene

En anden af de velkendte antikke byer i Lykien er Myra, som virkelig stikker ud med sine karakteristiske klippegrave. De mennesker, der fik ideen til, og gennemførte, at hugge disse mægtige søjleprydede grave direkte ud i klipperne, vidste, hvad de gjorde for at imponere omgivelserne både dengang og nu. I Myra ligger der derudover et antikt romersk amfiteater, der er forholdsvis velbevaret, og som trods tidens gang stadigt er beundringsværdigt i al sin pragt.

Navnet Myra forbindes dog ikke kun med ruiner. Det er en kendsgerning, at vi alle kender historien om en mand med sin oprindelse netop i Myra. Ærkebiskoppen Nikolaus af Myra blev født i Lykien i år 280 og fungerede som ærkebiskop frem til sin død i år 343. Biskoppen med sit hvide skæg var kendt for sin gavmildhed og blev senere gjort til helgenen Sankta Claus. I dag kender vi den hvidskæggede mand som julemanden eller Santa Claus - kær helgen har mange navne!

Besøg verdensarven Xanthos og Letoon

For århundreder siden var Xanthos et myldrende handelscentrum og til stadighed et interessant bytte at erobre og besætte af forskellige folkeslag. De græske og romerske forfattere nævner byen mange gange, og ifølge skrifterne, der er blevet oversat, var Xanthos den største by i Lykien. I dag står ruinerne kun tilbage af den en gang så myldrende by, og det er op til de besøgendes fantasi at genskabe billederne af den omtalte handelscentral. Flere af gravmonumenterne, der blev genfundet ved Xanthos, kan man i dag se på British Museum i London, Storbritannien.

Letoon var for sin del en helligdom, der tillægges Zeus elskerinde Leto. Letoon var i sin tid en af de absolut vigtigste religiøse helligdomme i Lykien. Ruinerne blev gravet ud i begyndelsen af 1960´erne og er værd at besøge for at få en lille brik af puslespillet til Lykiens spændende og brogede historie. Siden 1988 har både Letoon og Xanthos været at finde på Unescos verdensarvliste.