Towern i London

Hvis bygninger kunne tale, ville Towern, eller ”Tower of London” som den kongelig borg kaldes på engelsk, have nogle enormt spændende historier at fortælle om alt det, der er foregået inden for murerne af denne verdenskendte bygning. Blodige henrettelser, faldne bomber, gemte juveler og indespærrende personer. Fanger har forsøgt at flygte herfra. En af dem, var den fængslede biskop af Durhamn, som klatrerede ned ad fængselsmuren ved hjælp af et reb.

Består af flere bygninger

Towern ligger placeret ved Themsens nordlige strand i London og består egentligt af flere forskellige bygninger, hvoraf White Tower er den ældste. Opførslen af tårnet begyndte i 1078 som residens for kongen. Omkring 20 år senere blev tårnet i stedet brugt som fængselscelle for ”finere” fanger. Ud over White Tower findes et helt halv af forskellige tårne blandt andet Lanthorn Tower, hvor Elizabeth I sad indespærret, mens Maria I var dronning. Et andet berømt tårn er Salt Tower, som under Tudortiden fungerede som fængsel for både den afsatte skotske konge John Balliol og flere præster.

Som flere århundrede er gået har Towerns formål ændret sig, men hovedsageligt har den kongelige borg fungeret som fæstning, kongeligt residens og fængsel. Siden1988 har Towern været med på UNESCOs verdensarvsliste.

Lokker med kronjuveler

Under første verdenskrig fungerede Towern som fængsel for krigsfanger. Flere af disse fanger blev henrettet på borgen. Da anden verdenskrig var en realitet, blev den kongelige borg endnu engang brugt som fængsel. Under denne krig blev Towern desværre hårdt ramt af bombningerne af London, og flere bygninger blev totaldestrueret.

I dag lokker Towern utallige besøgende til hvert år, og for mange er synet af kronjuvelerne et højdepunkt. Disse skatte, som også kaldes rigsregalier, har med få undtagelser befundet sig i Towern siden 1303. Af sikkerhedsmæssige årsager og for at håndtere de mange turister, skal du som besøgende stå på et rullebånd, som langsomt tager dig forbi kronjuvelerne, der ligger i Jewel House.

Beefeaters – kendte vagter

Towern er også kendt for sine uniformerede vagter, som kaldes ”Yeomen Warders” eller ”Beefeater”. Vagterne fungerede tidligere som fangevogtere og personlige livvagter for den siddende monak. I dag består vagtstyrelsen i stedet af pensionerede officerer, som afholder diverse ceremonier, hvoraf ”Ceremony of the Keys”, hvor Towern låses for natten, er den mest kendte. En anden af vagternes opgaver er at tage sig af de vingeklippede ravne, der bor i Towern.

Ifølge legenden skal der findes mindst seks ravne på stedet. Hvis ravnene forsvinder, vil riget gå en dyster fremtid i møde.