La Seu

Palma de Mallorcas pompøse katedral

Katedralen Santa Maria de Palma, der i daglig tale kaldes for La Seu, er man nødt til at besøge, når man besøger øen. 44 meter høj, 121 meter lang og 55 meter bred tårner den sig op som et pompøst symbol for de baleariske øer, smukt beliggende i Palmas havn lige ud til havet.
Katedralen er fra 1300-tallet og er primært bygget i gotisk/romersk stil. Men da det tog over 400 år at bygge den færdig, er der flere forskellige arkitektoniske stilarter repræsenteret. Grunden til, at det tog så lang tid var, at 15 generationer af bygmestre ikke lykkedes med at få det vigtige projekt i mål. Mod slutningen overtog Antoni Gaudi, kendt for basilikaen “ La sagrada familia” i Barcelona, stafetten. Selv han sprang fra byggeriet, der så blev overtaget af hans to hjælpere Juan Rubio og Guillem Reynes, der afsluttede det, Gaudi havde påbegyndt.

Lysets katedral

Interiøret i La Seu er lige så fantastisk som eksteriøret. Her er der et af verdens største mosaikvinduer kaldet det ”gotiske øje”. Og selve katedralen plejer man at kalde for “Lysets katedral”. For når morgenens første stråler flyder gennem det smukke mosaikvindue, skinner hele katedralen i alle regnbuens farver.
Katedralens spændende historie handler om Jakob 1 af Aragonien, der i 1229 besluttede sig for at befri Mallorca fra maurerne. I løbet af sejlturen til øen (der omfattede hundredvis af skibe med mange tusinde mand om bord) blæste det op til kraftig storm, og alle kom i akut havsnød. Da lovede Jacob Gud, at hvis de klarede sig helskindet igennem, ville han betale tilbage til Herren. Alle klarede sig, og det lykkedes også at besejre maurerne. Jacob glemte ikke sit løfte til Gud. Han rev den største moské på øen ned for at bygge en kirke på det sted, hvor den stod. Det blev fundamentet til La Seu.