Jameos del Agua

Jameos del Aqua er et unikt sted på det nordlige Lanzarote, hvor et naturfænomen er blevet videreudviklet til en spektakulær seværdighed. Lavagrotterne (los jameos) og de andre klipperum under åben himmel blev skabt for flere tusind år siden af lavastrømmen fra Corona-vulkanen, som er grundlaget for denne seværdighed. Grotterne er en del af en omkring 6 kilometer lang underjordisk tunnel, som kan opleves via Jameos del Aqua eller en anden attraktion på Lanzarote; Cuevas de los Verdes. I dag er de naturlige lavagrotter i Jameos del Aqua komplementeret af blandt andet anlagte haver, stier, bassiner og laguner. Lanzarotes berømte kunstner og arkitekt César Manrique har tegnet de konstruerede dele af seværdigheden, og tilsammen udgør de en blanding af en kunstig og en naturlig attraktion og skaber en unik helhed, der bestemt er et besøg værd for turister på Lanzarote.

César Manrique anlagde sit naturkunstværk rundt om to store lavagrotter ”jameos”, hvis navn refererer til store åbninger i tunnelen, hvor taget kollapsede af trykket fra vulkanske gasser. En af disse jameos rummer en naturlig sø med krystalklart vand, og den anden grotte indeholder en koncertsal med plads til cirka 600 personer.

Jameo Chico og Jameo Grande

Når du ankommer till Jameos del Aqua, går du ind gennem en lille port i Jameo Chico (lille Jameo), går ned via en vindeltrappe lavet af træ og lavasten til næste kammers indgang. Der åbner lavagrotterne sig op, og du kan endda se solstråler nå ind gennem det delvist nedfaldne grottetag. Jameo Chico er nu om dage en usædvanlig bar/restaurant med udsigt over en lille sø.

Derefter går du videre ad en smal sti for at nå den større sø, Jameo Grande (store jameo). Følelsen af at gå gennem en mørk tunnel og pludselig mødes af en enorm, åben grotte med et intensivt turkisblåt bassin omgivet af tropiske planter og lavaklipper er noget helt specielt.

I lavagrotterne kan du på afstand se små hvide prikker på søernes bund og klipper, som, når du kommer tættere på, viser sig at være Lanzarotes unikke albinokrabber. Disse centimetertykke gulhvide, blinde krabber findes kun på Lanzarote og anvendes blandt andet som symbol for øen. Obs - det kan godt friste at kaste en mønt i søen, men det skal man lade være med af hensyn til de fredede krabber.

Et besøg i Jameos del Aqua kan gøres på forskellige måder. Om dagen kan du gå dertil selv eller deltage i en guidet tur og opleve denne spektakulære seværdighed, samtidig med du bliver klogere på grotternes geologiske opbygning og på, hvordan arkitekten Manrique tænkte, da han udviklede dem til det turistmål, de er i dag. Hvis du hellere vil have en kulturel oplevelse, kan du vælge en musikkoncert eller filmforevisning i de mægtige lokaliteter. Hvis du er ude efter feststemning, kan du med fordel besøge Jameos del Aqua en aften, med middag på en af restauranterne og dans til kanarisk folkemusik eller DJ. Disse arrangementer afholdes to aftener om ugen og går under navnet ”Jameos nights” og sælges som kombinationsbilletter med inkluderet spisning og koncert.