Trogir

Kroatien har enormt mange historiske perle, som er værd at aflægge et besøg – den ene større og mere charmerende end den anden. Byen Trogir og især den gamle bymidte er ingen undtagelse. Byen ligger omkring 60 kilometer vest for den betydeligt mere kendte by Split i det sydlige Kroatien.

Trogirs historie strækker sig helt tilbage til 200 år f.Kr., da grækerne skabte en bosætning her. Senere blev Trogir erobret af romerne og blev en betydningsfuld havneby i Provinsen Dalmatia. Efter Romerrigets fald har forskellige styrer afløst hinanden, men det er tiden under republikken Venedig, der har sat sine største spor på byens udseende. I denne periode blev flere af Trogirs mest berømte bygninger opført.

Stemningen og atmosfæren i Trogir tiltrækker både feriegæster og lokale. Den gamle bymidte ligger afskåret på en lille ø mellem fastlandet og den større naboø Čiovo. Den historiske bymidte er bilfri og består af et potpourri af røde tegltage, gamle bygninger i sten, gader med brosten, gamle fæstninger, vejende palmer og høje kirketårne – alt sammen omgivet af blåt hav og både langs kajen.

En udflugt rig på historie og kultur

Bygningerne i den gamle bymidte er et perfekt mix fra forskellige tidsperioder, som alle sætter deres præg på byen. Dette er også bekræftet af UNESCO som i 1997 udpegede byen som verdensarv. En af seværdighederne er det store Ćipikopalads, som egentligt består af to forskellige bygniner i romansk stil. En anden bygning, som er værd at se nærmere på er den smukke domkirke Sankt Laurentius Katedralen, som ligger i den gamle bymidtes østlige del.

Hvis du befinder dig i nærheden af Split og er interesseret i historie, skal du tage til Diocletian’s Palace. Paladset er en velbevaret romersk bygningsværk, som ligeledes er optaget på UNESCOs liste over verdensarv.