Ringmuren i Dubrovnik

Mange synes, at Dubrovnik i Kroatien er en af verdens smukkeste byer, og det er unægteligt også en by, der skiller sig ud fra mængden. Det er en imponerende følelse at nærme sig Dubrovniks ringmur, der omslutter den gamle del af byen, der også er berømt for sine røde tegltage. Bag ved muren breder Adriaterhavet sig ud, og det forstærker de fantastiske udsigter over byen yderligere.

Klassificeret som en verdensarv af Unesco

Besøgende fra hele verden valfarter til det sydlige Kroatien for at få et glimt af den velkendte ringmur og nyde byens atmosfære. Dubrovniks ringmur har siden 1979 været optaget på Unescos verdensarvliste, hvilket i sig selv er en anledning til at tage dertil og se den med egne øjne.

Byggeriet af den berømte ringmur startede i begyndelsen af 1000-tallet for at beskytte byen mod potentielle angreb. Som årene gik, blev muren udbygget og forstærket. I dag mødes besøgende ikke kun af den klassiske mur, men også af en masse komplementerende tårne, fort, befæstninger, broer og vindebroer, der sammen udgør den berømte mur. Det er med andre ord ingen tilfældighed, at flere af scenerne i Game of Thrones blev indspillet i de her miljøer; det er svært at finde et modstykke et andet sted i verden.

Ringmuren er godt to kilometer lang og måler for det meste hele 25 meter i højden. Muren er bredere mod landsiden, end den er mod havet. I dag er der fem forskellige porte gennem muren. Tre af dem vender mod land, mens de andre to vender ned mod havet.

Pileporten - vejen ind til den gamle by

Den mest kendte port hedder Pileporten (“Gradska vrata Pile” på kroatisk) og er også den største af de fem. For at komme til Pileporten, som anses for hovedindgangen til den gamle by, går du over en stenbro, som igen går over en voldgrav. Lige inden for den her port kan du gå op ad en lang og stejl trappe, der fører op til en fantastisk udsigt over byen. Entreen koster godt 50 kuna pr. person, hvilket svarer til godt 70 SEK.

Inden for murene venter der et hav af hyggelige gyder, smukke facader og ikke mindst den imponerende marmorbelagte hovedgade Stradun, også kendt som Placa. Her kan du gå rundt i timevis, trygt omgivet af den mægtige ringmur.