Oplev Gili-øerne

Øst for Bali, nærmere øen Lombok end Bali, ligger de tre Gili-øer Gili Trawangan, Gili Air og Gili Meno, der er værdsat for deres smukke strande, deres krystalklare vand med god snorkling og verdensberømt dykning. Øerne er populære på grund af deres rolige atmosfære kombineret med et natteliv, der anses for at være noget af det bedste på Bali. De tre øer er lidt forskellige, og når du skal vælge, hvilken du vil besøge, er det allermest roen versus nattelivet, du skal træffe beslutningen ud fra - hvor Gili Meno er den roligste, er Gili Trawangan en skarp kontrast med sit intense natteliv. Gili Air er et kompromis imellem de to.

Fælles for de tre Gili-øer er, at der om dagen er stille og roligt. Her er der ingen motorkøretøjer, så transport foregår til fods, på cykel eller med hestevogn. Du kommer til øerne med båd enten fra Bali eller Lombok. Fra Bali kan du tage afsted fra flere havne, og den største og mest trafikerede er Padang Bai. Bådturen herfra tager omkring en time, og hvordan den føles, kan afhænge af, hvor mange turister der skal med den pågældende dag, og hvor roligt eller stormfuldt vandet er. Man kan også flyve fra Bali til Lombok og derfra tage en kortere bådtur.
Hvis du vil bevæge dig mellem de forskellige Gili-øer, er der billige public boats, eller du kan vælge at leje din egen taxabåd. Hvis du tager på snorkle-udflugt fra en af øerne, gøres der ofte stop på en eller flere af Gili-øerne.

På Gili-øerne ligger der det ene dykkercenter efter det andet. Det er populært at tage et enklere ”PADI Open Water”-kursus her, men også at tage et mere avanceret certifikat. Dykning er ganske enkelt noget, der fylder på Gili-øerne. Strandene er smukke som på et postkort og har en skøn stemning. Du skal dog være forberedt på mange koraller - hvis du skal til Gili-øerne, er det en god idé at huske badeskoene.

Gili Trawangan byder på fart og fest

Den største af Gili-øerne er Gili Trawangan, og hertil kommer de fleste af de turister, der besøger øerne, også. Nær ved havnen på østkysten ligger øens mest intense centrum. Her er der et væld af hoteller og mere enkle guesthouses, restauranter, barer og natklubber, et lille supermarked og et nat-supermarked, og her er masser af mennesker - døgnet rundt. Det intensive partyliv gør, at der føles endnu mere fyldt ved midnatstid end om formiddagen. Her er man vågen til langt ud på natten og sover længe om dagen, snarere end at nå at se solopgangen efter en lang nats søvn.

Men der er alligevel en del autencitet på øen stadigvæk. Midt på øen ligger det mere lokale centrum, med skole, fodboldbane og hverdagsliv. Udviklingen på Trawangan er gået stærkt, og den fortsætter. Den tidligere søvnige vestkyst er i flere år blevet mere og mere fortættet, og for at finde din egen ro og fred er du nødt til at tage cyklen og begive dig så langt væk fra havnen, du kan. Ikke fordi det er særligt langt - du kan cykle den charmerende ø Gili Trawangan rundt på mindre end en time.

Hvem passer Gili Trawangan bedst til? De yngre og/eller mere festhungrende turister.

Gili Air - en rolig ø, der falder i alles smag

Gili Air er både størrelsesmæssigt og målt på besøgende den af Gili-øerne, der ligger i midten, men geografisk ligger den allernærmest Lombok af de tre. Her er der nogle få større hoteller og ellers hovedsageligt overnatningsmuligheder i bungalows med den bedste beliggenhed ved stranden. Klientellet er bredere end på Trawangan - her kommer der både børnefamilier, par og vennegrupper. Det er nemt at finde ro på Gili Air, og hverdagslivet går sin gang side om side med turismen. Samtidig er den intensive følelse heller ikke langt væk, for der er godt med restauranter, caféer og barer på øen.

Hvem passer Gili Air bedst til? I princippet alle - fra dem, der søger roen, til dem, der gerne vil kigge på folk, spise godt og sidde vågne længe ved en skøn bar og høre bølgerne rulle ind på stranden til langt ud på de små timer.

Gili Meno - romantik og havskildpadder

Den mellemste af Gili-øerne hedder Gili Meno og er også den mindste af dem, ligesom den uden tvivl er den mest rolige. Meno er endnu ikke blevet opdaget og udforsket på samme måde som Air og Trawangan, den savner service som ATM og shopping, og trods de kortere afstande føles der langt mellem restauranterne og hotellerne. Her hersker der ro og fred, og du kan nemt finde din egen enkle bungalow direkte på stranden. Ud for Gili Meno er det fantastisk at snorkle, og chancen for at møde en havskildpadde er stor.

Hvem passer Gili Air bedst til? Dem, der ønsker ro og fred, måske parret på bryllupsrejse, der vil have en romantisk og fantastisk smuk indramning - og ikke så meget mere?