Kolossen på Rhodos

Kan du navnene på verdens syv underværker, også kaldet antikkens syv underværker? Den omtalte liste hylder bygningsværker fra antikken, som indtil da repræsenterede menneskehedens største og mest beundringsværdige bedrifter inden for byggeriets kunst gennem tiderne. På den græske ø Rhodos, som i størrelse er lidt større end Lolland, og som blandt os skandinaver mest er kendt som en sol- og badedestination, tronede den mægtige Kolossen af Rhodos op mod himmelen som et af de imponerende underværker, inden den blev ødelagt i et jordskælv.

Der er kun et tilbage af de syv underværker, og det står til almen beskuelse i Egypten for mængder af turister fra hele verden. Alle andre er ligesom Kolossen på Rhodos gået til grunde på ulykkelig vis.

En bronzestatue af solguden Helios

I antikken var Rhodos et sted på jorden, der blomstrede med filosofiske skoler, livlige markeder og et myldrende havneliv. På øen var der ikke mindre end 3000 statuer, og kronen på værket var givetvis Kolossen på Rhodos, der portrætterede solguden Helios - Rhodos beskytter. Den godt 30 meter høje bronzestatue blev bygget af skulptøren Charles af Lindos, som det åbenbart lykkedes at skabe et mesterværk, hvis ry stadig lever videre et par tusind år senere.

Det siges at have taget tolv år at bygge statuen, men den blev ødelagt i et jordskælv blot omkring halvtreds år efter, den var færdigbygget. Ingen ved med sikkerhed, hvor statuen har stået. En af teorierne er, at den var placeret på havnen i Mandraki på Rhodos, på nogenlunde det sted, hvor de to rådyrstatuer Elafos og Elafina i dag står på hver deres søjle ved indsejlingen til havnen.

Ruinerne af statuen blev liggende på samme sted i omkring 800 år og blev en seværdighed i sig selv. Tilbudet fra Egyptens kong Ptolemy III om at genopbygge statuen blev afslået af byens indbyggere, efter de havde rådført sig med oraklet i Delfi. Resterne af statuen fik altså lov til at blive liggende frem til 600-tallet, hvor araberne erobrede øen og solgte murbrokkerne efter Kolossen på Rhodos til en købmand. Rygterne vil vide, at denne købmand brugte op mod tusind kameler til at fragte brokkerne tilbage til sit hjem. Historien fortæller intet om, hvad der senere skete med resterne efter den en gang så mægtige Helios-statue.