Filerimos

Pinjetræer og cypresser kanter vejen, der fører op til bjerget Filerimos. Herfra er udsigten fantastisk, og ved klart vejr kan man se helt over til den tyrkiske kyststrækning. I antikken lå Lalyssos akropolis her; byen Lalyssos, der blomstrede i 400-tallet f.Kr. Det var en af de tre største byer på øen. I følge sagnet ankom en munk fra Jerusalem til området i 1200-tallet og havde et helgenbillede med, der kunne udføre mirakler. Han placerede billedet i en kirke højst oppe på toppen af bjerget, som fik munkens navn “Filerimos”. Da korstogsridderne overtog kontrollen med øen i 1400-tallet, byggede de et kloster på stedet. Klostret blev tilegnet Jomfru Maria, Livets Kilde.

Her er der også en stenbelagt vej, der kaldes for ”Golgata”. Langs med den kan man se 14 afbildninger af Jesu lidelser på vej mod det rigtige Golgata. Filerimos Golgata afsluttes med et 18 meter højt betonkors. Der kan du klatre op ad en spiralformet trappe og opleve endnu en forbløffende udsigt ud mod havet og horisonten.

Prægtige påfugle

Men det er ikke kun historie og kultur, du kan opleve på Filerimos. Her kan du også nyde naturen. Cypresser, pinjetræer, vilde buske og midt i det hele en gang prægtige påfugle, der gerne viser deres farverige, smukke fjerpragt frem. Og hvis du bliver træt af de lange gåture, er der mange skyggefulde steder, hvor du kan tage et hvil.