Vai Beach

Stranden Vai på det østlige Kreta er et af de mest populære steder på Kreta og omtales ofte som et af de smukkeste og mest specielle steder i hele Middelhavsområdet, som minder mere om Caribien end Middelhavet. Det, der trækker allermest, er ikke den store, fantastiske sandstrand eller det krystalklare vand, men derimod den enorme mængde palmer, der omkranser stranden. Ved stranden Vai er det ikke bare lidt palmer, man taler om, men derimod en hel palmeskov, der imponerende vokser i strandens bagkant.

Palmeskoven i Vai dækker et område på 250.000 kvadratmeter, hvilket gør den til den største palmeskov i Europa. Fortællingerne om Vai siger, at det var pirater, der tog palmerne med til øen, eller at det var fønikiske søfolk, der koloniserede denne del af Kreta og importerede dem, men ingen af disse historier er sande. Forskere har kunnet påvise, at den slags palmer, der vokser i Vais palmeskov, er en indfødt slags; den kretensiske daddelpalme.

Stranden ved Vais palmeskov

Stranden ved Vai og palmeskoven er særdeles populær, og her finder du gyldengult sand, fint og blødt blandet med mere grovkornet. Den indrammes smukt af klipper, som giver den en beskyttet placering. Da stranden ligger i en lille bugt, er den fremragende til børnefamilier. Stranden er velholdt og fuldt udstyret med solsenge, og der er naturlige parasoller i form af palmeblade, der kan lejes, men da stranden er populær og meget velbesøgt, er de alle hurtigt lejet ud lidt op ad dagen. Allerbedst gør stranden sig i lavsæsonen. På stranden er der restaurant, café og andre faciliteter. Hvis du vil have mere action, tilbydes der vandsportsaktiviteter som vandscooter, wakerboard mm.

Et tip er at gå det korte stykke ud til en udsigtsplatform i den ene ende af stranden. Det er en kort gåtur, men du belønnes med en virkelig flot udsigt over stranden og palmeskoven.

Vai ligger 24 kilomter øst for Sitia og omkring 6 kilometer fra Palaikastro. Vejen fra Sitia er både smuk og i god kvalitet, om end den snor sig lidt, og det tager omkring en halv time at nå Vai og palmeskoven. Hvis du kommer i bil, er der en betalingsparkeringsplads. Du kan også tage en lokalbus fra Sitia.