Stavros Beach

Hvis du vil nyde sol, badeture og utallige strande, skal du se nærmere på danskernes favorit Kreta. På Kretas nordvestlige kyst, omkring 15-20 km fra Chania, ligger det ret rolige feriested Stavros på halvøen Akrotiri.

Her i Stavros er der tre strande, hvoraf hovedstranden Stavros Beach i den nordøstlige udkant af byen er den mest kendte. Årsagen er først og fremmest den mægtige indramning i form af det store bjerg Vardies, der rager op i luften som en kamelpukkel på den anden side af stranden. Foran bjerget har der dannet sig en lagunelignende badebugt med lavt og meget roligt vand, omkranset af en gyldengul sandstrand. Op til stranden ligger der en lille fiskerihavn.

Det lave vand og den overskuelige og beskyttede badebugt danner dermed forudsætningerne for en børnevenlig strandoplevelse, i hvert fald på de dage, hvor det ikke blæser for meget. Tænk dog på, at bunden af og til består af store og skarpe sten, hvilket gør, at et par badesko kan være en god idé for badegæster, der begiver sig et stykke ud i vandet.

Aktiviteter ved Stavros Beach og kuriositeter om filmen Zorba

Du tager især til Stavros Beach for at slappe af ved stranden. Tempoet er roligt, og der tilbydes ingen vandsportsaktiviteter på stedet, men der er derimod mulighed for at leje solstole og parasoller. I nærheden er der mulighed for at købe madvarer både på en restaurant og i et minimarked.

Synes du, at navnet Stavros lyder bekendt? Navnet, og dermed byen, forbindes ofte med kultfilmen Zorba fra 1964 med Anthony Quinn i hovedrollen. Flere af scenerne blev indspillet i Stavros, blandt andet slutscenen hvor man netop kan se Stavros Beach og det karakteristiske bjerg i baggrunden. Filmen blev nomineret til ikke mindre end syv Oscars og snuppede til sidst tre af dem: bedste kvindelige birolle, bedste fotografering og bedste scenografi. Udsigterne over Stavros Beach blev med andre ord berømte og omtalt hele vejen til Hollywood!