Balos lagune

Balos lagune på det vestlige Kreta er et must for dig, der elsker spektakulære strande, og lagunen med sin strand konkurrerer med Elafonisi i kampen om at gå for at være Kretas smukkeste strand. Stranden er lige så velkendt og fotograferet, som den er unik, og den består af en lavvandet strand i en lagune beskyttet af de omkringliggende rev. Indtrykket af Balos lagune er imponerende. Naturen opleves som vild og storslået, stranden eksotisk med sand som takket være knuste koraller gengerer i lyst rosa farvetoner og det lave vand er krystalklart turkisblåt. Vandet rundt omkring i lagunen er mange steder så lavt, at det knapt når op over knæene - helt ideelt til små børn. Lidt længere ude, mod lagunens omgivende klipper, er vandet dybere og koldere og passer godt til dig, der sætter pris på at snorkle. Balos lagune egner sig til alle, fra den, der vil nyde den storslåede natur, til dem, der elsker at bade i havet eller snorkle.

Sådan kommer man til Balos lagune

Balos lagune ligger omkring 60 kilometer vest for Chania, og en god mulighed er at komme i egen bil til stranden. Vær dog opmærksom på, at den sidste del af bilvejen, fra Balos, er omkring 7 km lang, men består af sten og grus, og at du derfor ikke kan køre hurtigere end omkring 10-20 km/timen. Det er småt med parkeringspladser tæt på, og hvis du kommer senere på dagen, kan du komme til at skulle gå endnu længere end de 1-2 kilometer fra parkeringspladsen til stranden, som er det nærmeste sted, man kan parkere for at komme til denne strand. Gåturen består af trapper, stenblokke og grusvej og kræver ordentlige sko og kan opleves som anstrengende - men hvis den fysiske tilstand kan klare gåturen, så er den belønningen så rigeligt værd, når man kommer frem til lagunen.

Et alternativ til egen bil er at tage bussen, eller som mange foretrækker - at komme i båd til stranden. Der udgår flere ture fra havnen i Kissamos (Kavonisi), og mange bådture kombinerer et besøg ved Balos lagune med et besøg på øen Gramvousa. Der findes et hav af arrangører af bådture, og det gør også, at stranden er velbesøgt med ekstra stort pres på i de tidsrum, hvor turbådene ligger der. Stranden er pragtfuld og populær, men du skal ikke forvente at få den for dig selv.

Hvis du godt kan lide fysiske udfordringer, kan du tage en tre timers vandretur fra Kaliviani til stranden. Så kommer du til at opleve Gramvousas tørre, smukke landskab nærmere og kan nyde de mange fantastiske udsigter.

Der er ingen restaurant på stranden, men du kan købe lettere snacks i en kiosk. Derfor anbefaler vi, at du tager tilstrækkeligt vand med, både til den støvede biltur eller den varme sejltur, gåturen og din dag på en af Kretas allersmukkeste strande.