Spinalonga

Hvis du genkender navnet Spinalonga, men ikke rigtigt kan placere det, er det ikke så mærkeligt. Øen er nemlig omtalt både i litteraturen og på film.

Spinanlonga er fyldt med historiens vibrationer, og her er flere mindesmærker bygget i venetiansk stil. Venetianerne herskede på øen fra 1579, da Kreta var besat af Venedig. I 1715 blev øen erobret af de osmanniske tyrkere, der havde herredømmet over øen frem til begyndelsen af 1900-tallet, hvorefter grækerne kom til. Det er først og fremmest denne periode, Spinalonga er blevet mest kendt for. Grækerne begyndte nemlig at deportere mennesker med lepra (også kaldet spedalske) til øen. Da der var flest, boede der 750 mennesker.

Eget samfund

Der fandtes to indgange til Spinalonga. Den ene var til de spedalske. Den gik gennem en tunnel, der blev kaldt for Dantes port.
I begyndelsen levede de spedalske et miserabelt liv i fattigdom, uden pleje og mad, men med årene blev det bedre. Selv om de var isolerede, lykkedes det alligevel at skabe et fungerende liv i kolonien. De dannede deres eget samfund med økonomisk støtte, adgang til mad og ferskvand, en vis pleje og egen kirke, butik og skole. Men det vigtigste af alt var, at de på øen kunne møde andre i samme situation. Hvis de ikke var kommet til Spinalonga, havde de måttet være på flugt, gemt væk i en eller anden grotte, fordi sygdommen var dødeligt smitsom, og folk var skrækslagne for at blive ramt af den.

Den voksende koloni for spedalske bestod frem til 1957, hvor epidemien uddøde, da man havde fundet en kur i form af antibiotika. Den sidste person, der forlod Spinalonga, var en præst. Han forlod den i 1962. Siden dengang har øen været ubeboet.

I dag er Spinalonga et populært udflugtsmål med restaurerede mindesmærker. Men som besøgende kommer man ikke bare hertil for at se den forladte koloni for spedalske, men også for øens små, smukke strande og dejlige badesteder.