Sitia

Selvfølgelig er det nemt at forestille sig en ferie i Grækenland som i Mamma Mia-filmene, hvor Stellan Skarsgård, Meryl Streep og Amanda Seyfried synger og danser sig til en græsk idyl. Men hvis du vil opleve hverdagslivet i Grækenland, og helt konkret på Kreta, skal du dog forlade filmlærredet og tage en tur til havnebyen Sitia i det nordøstlige hjørne af Kreta.

Her er turistmasserne ikke nået til endnu, og det giver dig en chance for at opleve en ret ukendt del af øen. Byen er i allerhøjeste grad levende, og venligheden er et gennemgående træk hos de mennesker, du møder. Mærk atmosfæren ved at gå rundt i gaderne og gyderne, slå dig ned på en restaurant og nyd det ægte Grækenland.

Oplevelser i Sitia

Sitia er kendt for sin gode mad, og indbyggerne selv kalder de små tavernaer, der serverer mezedes (småretter) for rakadika. Hvis du vil spise lokal mad, skal du bestille retten omaties/omathies, som blandt andet består af stuvede svineindvolde, ris, rosiner og krydderier, eller en af fiskeretterne der tilbydes. Hvis du er glad for ost, bør du prøve den cremede variant xygalo. Desserten giver også sig selv; de sprøde og honningfyldte bagværk xerotigana får dine smagsløg til at juble. Hvis du mod forventning stadig skulle være sulten, kan du toppe måltidet med et par små kalitsounakia, der er sødt oste-bagværk.

Sitias velholdte sandstrand med blåt flag er en af byens stoltheder. Her er der gode muligheder for at windsurfe, hvis du er en af dem, der gerne vil have en mere aktiv ferie, og fakta er, at hele regionen generelt egner sig godt til en aktiv ferie. Hvis du vil ud og udforske naturen, er der gode vandrestier oppe i bjergene. Hvis du er historisk interesseret, er der i stedet flere forskellige klostre og historiske ruiner at gå på opdagelse i. For at få et godt overblik over byens og regionens historie er et tip at besøge byens lokale museum Archaeological Museum of Sitia.

Hvis du kommer hertil i bil fra Agios Nikolaos får du i tilgift en dramatisk kyststrækning med uovertrufne, smukke udsigter - forstil dig Kretas svar på Californiens Highway One!