Knossos

Fem kilometer sydøst for Kretas hovedby Heraklion ligger den antikke by Knossos, som er Grækenlands største arkæologiske fundplads fra bronzealderen og en spektakulær arkæologisk udgravning. Her går du gennem en labyrintlignende ruinby og kan lære en masse om Grækenlands historie og få beretninger om fantastiske skatte, der blev fundet i området, siden udgravningerne begyndte i begyndelsen af 1900-tallet. Du kan udforske det mægtige Knossos palads selv, men allerflest informationer får du, hvis du deltager i en rundvisning eller hyrer en guide, der kan sørge for, at du ikke går glip af nogle af højdepunkterne. Det er en virkelig populær turistattraktion med mange besøgende hver dag, og man skal bruge mindst to timer for at få en forståelse af stedet og få set det meste. Tag vand med - der bliver meget varmt i højden blandt ruinerne.

Minoerne på Kreta

Forskning tyder på, at Knossos i sin mest aktive tid var et politisk centrum for den minoiske civilisation og kultur, og græsk mytologi beretter om, at Zeus og Europas søn Minos palads lå på dette sted. Minoerne var et fascinerende folk, der boede på Kreta i bronzealderen (3000 - 1000 f.Kr.), og alt tyder på, at det var et særdeles fremgangsrigt folk. Forskning vidner om et luksuriøst og prangende liv, med kostbar arkitektur. Teorierne omfatter også troen på et matriarkalsk formål med udelukkende tilbedelse af gudinder, at man levede i konsensus og savnede en hær - men også at man ofrede mennesker, og at der var tilfælde af kannibalisme.

Knossos palads - et fascinerende bygningsværk

Udgravningerne viser, at området ved Knossos palads har været beboet siden omkring 6000 f.Kr. Paladset stod klart omkring 2000 f.Kr., men var nødt til at blive genopbygget efter et jordskælv omkring 1700 f.Kr. - et byggeri, der varede cirka 300 år, til 1400 f.Kr. Det er ruinerne af dette bygningsværk, du i dag kan se som besøgende. Ruinerne fra det enorme bronzealderpalads og alle de fantastiske skatte, der er blevet gravet ud i området, giver et fascinerende indblik i Europas historie. De fleste skatte, der blev fundet, er i dag på det Arkæologiske museum i Heraklion, mens Knossos Palads viser miljøet. Hvis du er rigtig interesseret og vil forstå sammenhængen og helheden, så kan du med fordel kombinere et besøg i Knossos Palads med et besøg på museet.

Knossos palads blev bygget på en måde, der var meget avanceret for sin tid, med hele fem etager i højden nogle steder. Det består af omkring 1300 rum, sammenbundet af gange og med et areal på hele 24.000 km². Det indeholder blandet andet et teater og et stort antal lagerrum, hvor olie, tørret fisk, bønner, oliven og forskellige kornsorter blev opbevaret i op til to meter høje lerkrukker. Under dem opbevarede man mere værdifulde ting som guld og smykker. Andre fascinerende fund viser, at man havde terracottahaner med rindende vand og verdens måske første vandskyllende toilet. På væggene i paladset er der detaljerede billeder af det kretensiske liv, fra den sene bronzealder og fremad gennem oldtiden.

Et besøg ved Knossos antikke by og palads efterlader ingen uberørt - og er et must for dem, der er interesserede i historie og mytologi.