Kissamos

Kissamos er navnet på både en kystby og en bugt, der ligger på det nordvestlige Kreta. Byen ligger 40 kilometer vest for Chania og har fået sit navn efter den antikke by Kissamos, der lå dér, hvor det moderne kystsamfund ligger i dag. Det antikke Kissamos havde sin storhedstid under Romerriget og var dengang centrum for både søfart og handel. Da italienerne kom hertil, blev der i den venetianske periode bygget en fæstning, hvis navn Castelo er grunden til, at Kissamos i dag også kaldes for ”Kastelli”.

Dagens Kissamos er en af de større byer på det nordvestlige Kreta og er kendt på øen for sine fremragende landbrugsprodukter, ikke mindst vinen og olivenolien. De besøgende, der kommer hertil i dag, møder et autentisk græsk samfund uden større turistmasser.

Hvis du er interesseret i historie, er der et lille museum, der tidligere var den venetianske guvernørs palads. Her kan gæsterne blandt andet se fund fra 500 f.Kr. og fremefter, hvoraf den smukke mosaik er den mest karakteristiske. Hvis du i stedet for er interesseret i festligheder og aktive dage, skal du prøve at ramme det årlige karneval, som foregår i byen på et tidspunkt i februar/marts, eller vinfestivalen, der løber af stablen i august måned.

En bugt med horn

Kissamos er også navnet på en billedskøn bugt, eller vig, der ligger mellem halvøerne Rodopou og Gramvousa. Hvis du ser på et kort over Kreta, kan du se halvøerne stikke ud som to horn på den nordvestlige del af øen.

Begge halvøerne er for størstedelens vedkommende ubeboede, og derfor er omgivelserne dér også ekstra spændende at udforske. For at komme nemmest rundt, anbefales motorcykel eller en lejet bil med firhjulstræk. På Gramvousa bør du helt klart pejle efter stranden Balos Lagoon, som er en rigtig strandperle. Denne lagune består af en lavvandet, smuk strand beskyttet af omkringliggende rev. Her kan du bade ved en strand, som anses for en af Kretas smukkeste. Hvis du foretrækker at tage til Balos Lagoon med båd, kan du gøre det fra en lille fiskerhavn nogle kilometer vest for Kissamos.

Når du alligevel er på den vestlige del af Kreta bør du, ud over Kissamos, også sørge for at besøge den rosa sandstrand Elafonissi og Falasarna.