Heraklion

Kretas største by har noget for enhver smag

Heraklion er den fjerde største by i Grækenland og den største på Kreta. Byen ligger midt på øen og her er der, ligesom andre større byer, liv og glade dage. Her ligger Kretas største lufthavn, havn og knudepunkt for busser. Men mest berømt er byen for sine historiske mindesmærker og for sit fine pub- og caféliv og pulserende natteliv.

Hvad angår shopping har Heraklion de fleste større butikskæder men også et stort antal butikker, håndværksboder og flere markeder, hvorfra du kan handle lokalproducerede krydderier, olivenolier, honning og ouzo.

Seværdigheder i Heraklion – 7 tips

1. Knossos – et mægtigt palads

Paladset i Knossos blev genopdaget af den britiske arkæolog Sir Arthur Evans i 1894, og det var den sæde for den minoiske kultur. Man mener, at det blev bygget nogenlunde samme tid som pyramiderne i Egypten. De mest sensationelle fund var de kalkmalerier, som dækkede væggene i paladset. Flere fund har dog ikke kunne tydes, som for eksempel indskrifterne, skrevet som hieroglyffer.

2. Det Arkæologiske Museum

Det primære arkæologiske fund fra Knosses er nu forsvarligt opbevaret på Det Arkæologiske Museum i Heraklion. Et moderne museum med maser af fund fra den minoiske tidsalder. Et tip er at besøge museet først og derefter tage til Knossos. På den måde får du en bedre forståelse for fundene ved paladset.

3. Agios Titos kirken

Den Hellige Titus var apostel Paulus’ lærling. Han er også Heraklions og Kretas skytshelgen og siges at være begravet her i den smukke kirke, som bærer hans navn. Kirken ligger ved et lille torv, som ligeledes har samme navn.

4. Sankt Minas Katadral

En af landets største græsk-ortodokse katedraler med plads til 8000 personer. Den blev opført i 1895, og er sæde for Kretas ærkebiskop.

5. Sankt Markus' Domkirke

Kirken blev bygget i 1239 og var i nogle år Heraklions hovedsaglige domkirke. I dag anvendes den som kommunalt kunstgaller. Bygningen er omtalt for sin smukke venetianske arkitektur.

6. Den venetisanske havn

Husk på at gå en tur rundt i den gamle venetianske havn, kig på fiskebåde og få følelsen af, hvordan her så ud før i tiden. Her findes et mylder af hyggelige caféer, hvor du kan tage en velfortjent pause.

7. Venetianske murer

Heraklions gamle fæstning omringer den gamle bymidte. Opførslen startede i 1462. Murerne er blandt de største i middelhavsområdet og havde til formål at holde ottomanerne på afstand fra byen. Et tip er at klartre op på muren – bedre udsigt ved Martinegobastionen får du ikke.

Heraklions historie – 3 hurtige

  1. Da araberne erobrede Kreta år 824 grundlagde de en borg, der hvor Heraklion ligger nu.
  2. År 961 faldt slottet efter en belejring af det byzantinske imperium. En ny by ved navn Chandax opstod. Venetianerne købte Kreta i 1204 og ændrede det arabiske navn til Candia. Under deres styre voksede Candia til en af de største havne i det østlige Middelhav.
  3. Det osmaniske rige erobrede byen år 1669, og styret bestod frem til år 1898, hvor staten Kreta blev dannet. Byen fik da navnet Herakleion efter en romersk by Heracleum.