Det arkæologiske museum i Heraklion

I det centrale Heraklion finder du et af Europas mest betydningsfulde arkæologiske museer; Det Arkæologiske museum i Heraklion. Det er et af Grækenlands bedste museer, og når det kommer til samlinger fra den minoiske kultur, anses det for det bedste i verden. At besøge museet er et must, hvis du er interesseret i det historiske og mytologi. Det giver et unikt indblik i den minoiske historie og civilisation, indeholder tusindvis af interessante genstande og viser tydeligt på forskellige måder, hvor langt fremme minoerne var rent intellektuelt.

Museet er bygget på det sted, hvor det katolske St. Francisco kloster, et af de mest formuende og betydningsfulde klostre på Kreta, lå i perioden under den venetianske besættelse. Klosteret blev ødelagt i et jordskælv i 1856. Allerede i 1900-tallet påbegyndte man byggeriet af det arkæologiske museum, og det stod færdigt i 1940.

Udstillinger og objekter på Heraklions museum

Udstillingerne på Heraklions museum, som udelukkende er fra de arkæologiske områder på Kreta, er ordnet kronologisk og dækker mere end 5500 år af øens historie. Udstillingerne begynder med udviklingen af vasemaleriets kunst fra stenalderen (5000-2500 f.Kr.) til tiden efter paladset (1400-1100 f.Kr.). For hver periode er de bagefter kategoriseret ud fra de områder på Kreta, hvor de blev fundet.

Som besøgende kan du forvente at blive fascineret af disse såvel som af de detaljerede dekorationer, malerier, mønter og smykker - tusindvis af genstande, der vidner om den mægtige minoiske historie. Særligt omtalte genstande er blandt andet de berømte Kamares vaser, der er vaser fra op til 2000 f.Kr., og som er så tynde, at de kan sidestilles med nutidens porcelæn, en lerskive ”Phaistos-skiven” og de minoiske gudindefigurer, for at nævne et fåtal af de store mængder imponerende fund, der fremvises på museet. Mange af fundene kommer fra de arkæologiske udgravninger af Knossos og Knossos palads, og et besøg ved paladsruinerne anbefales som kombination for den historisk interesserede, der vil sætte artefakterne på museet i forbindelse med et sted, hvor mange blev fundet.