Agria Gramvousa

Øen Gramvousa ligger 20 kilometer nordvest for Kissamos på det vestlige Kreta, lige over for halvøen Gramvousa og lige nordvest for den kendte lagune Balos lagune. Gramvousa er mest kendt for sit enorme historiske venetianske fort. Det blev bygget i slutningen af 1500-tallet, blev revet ned i 1588 og genopbygget i 1630. I dag står dets velbevarede ruiner stateligt og rager 137 meter op over havet. Du kan forvente at blive imponeret over fortets størrelse - det er formet som en triangel, og hver side er over en kilometer lang, og i dets aktive periode rummede det omkring 3000 soldater. Fortet er også blevet brugt af pirater, og en kendt historie fortæller om en skat, der er gemt på øen. Gramvousa er en unik kombination af kretensisk natur, smuk udsigt fra fortet ud over horisonten, interessante fortællinger og historie fra en turbulent tid i Kretas historie.

Øen får yderligere karakter fra et gammelt, overgivet vrag i nærheden af stranden.

På den sydlige del af øen ligger der to store bugter, og det rustne vrag ligger et stykke ude i vandet mellem dem. Fortet ligger oven over den vestlige af de to bugter og er et populært udflugtsmål, der dagligt trækker hundredevis af turister til. At gå rundt om øen er en dejlig oplevelse, der krones af et besøg på borgen og vraget.

Stranden på Gramvousa får skygge fra høje tamarisktræer, har både hvidt sand og større sten og klart, turkisblåt vand - ideelt til snorkling. Der er ingen faciliteter på stranden, da øen er et naturbeskyttet område, men udflugtsbådene tilbyder drikkevarer, snacks og enklere retter, og lejer også parasoller ud.

Den bedste måde at komme til øen på er ved at tage med på en arrangeret udflugt, der udgår fra Kissamos, og som ofte kombineres med et besøg i Balos lagune. Det tager omkring en time at komme til øen fra Kissamos, hvorefter du bliver sat i land og kan udforske øen i nogle timer.

Fauna og havskildpadder i naturbeskyttelsesområdet Gramvousa.

Gramvousa er også værdsat for sin specielle fauna. Der findes over 100 slags fugle på øen og omkring 400 forskellige planter, hvoraf tre kun findes på denne ø og ingen andre steder i verden. Middelhavssæler kommer til øen for at føde deres unger i undervandsgrotter, og den fredede havskildpadde (Caretta Caretta) kommer også til øen og søger efter føde.

Bemærk, at øens specielle karakter og arv, som har gjort den til et naturbeskyttet område, betyder, at du som besøgende skal overholde en række regler. Du må ikke smide affald, bruge ild, overnatte, tage noget som helst med fx i form af sten eller planter, eller på anden måde gøre noget, der kan skade øens økosystem eller den arkæologiske arv.