Agia Pelagia

Godt 20 kilometer vest for Heraklion finder du den søde lille kystby Agia Pelagia. Dens udtryk er pittoresk og postkortsmukt allerede fra vejene oven for byen, som du kører ad, hvis du kommer fra Heraklion, og i byen finder du en hyggelig strand perfekt til rolige, skønne stranddage.

Agia Pelagia er formet som en lille bugt beskyttet af rev, så den således også beskyttes mod bølger. Det gør vandet roligt og badevenligt for alle aldre, og på stranden er det sandsynligt, at du støder på en lokalbeboer fra Heraklion, der kommer for at tage sig en dukkert i det turkisblå vand. Stranden er lavvandet i starten, men bliver ret hurtigt dyb. Et lille stykke ude er der et lille plateau i vandet, som er ideelt for børnene at lege ved. Solstole og parasoller dækker den største del af stranden og efterlader ikke så meget plads til dig, der hellere vil ligge på dit eget håndklæde. Ud over udlejning af solsenge, tilbydes der flere forskellige slags vandsport, og der er et dykkercenter. Det rolige vand i bugten giver god sigtbarhed, og det er let at se farveglade fisk blandt stenene et stykke ude. Strandens beskyttede placering gør også, at vandet holder sig varmt længe, og stranden er ekstra populær i lavsæsonen både på grund af vandtemperaturen, og fordi den på det tidspunkt opleveres roligere.

Agia Pelagia har fra sin bugt vokset sig til et større og mere populært turiststed. Du finder i dag mange tavernaer, både med græsk og international indretning, og caféer langs strandkanterne.
I byen er der blandt andet fødevarebutik, turistkontor, cykel- og biludlejning, apotek og læge, hæveautomater, souvenirbutikker og taxaholdeplads. Men trods sit gode serviceudbud skal det nævnes, at Agia Pelagia er en rolig by, og nattelivet er bortset fra nogle hyggelige barer nærmest ikke eksisterende.

Roligere strande nær Agia Pelagia

Agia Pelagia omgives af bjerge og bakker, og der er flere små bugter både nord og syd for byen. Der er omkring ni strande langs kystlinjen. Nogle er rigtigt små, kun med plads til en håndfuld personer, og andre er noget større. Det er nemmest at nå dem til fods eller eventuelt med båd, og de egner sig til dem, der vil have mere fred og ro end på de større og mere tætbefolkede strande. Bugterne omfatter hovedstranden Agia Pelagi med sin vidstrakte strand, Lygaria bay, Monoaftis bay, Kladissos bay, Made Beach, Psaromoura beach, Fylakes Beach og Ammoudi.

Udflugter i nærheden af Agia Pelagio omfatter post-minoiske grave, og udgravninger viser også, at der har ligget en forhistorisk by i nærheden af byen; Apollonia. Der er flere udgravninger i gang.