Telendos

Drømmer du om at have en græsk ø næsten helt for dig selv? Så skal du rette sigtet mod Telendos, der ligger lige over for den mere kendte ø Kalymnos. Det påstås, at begge øer plejede at hænge sammen, men at de blev skilt under et stort jordskælv i midten af femhundredetallet. Nu er der omkring 700 meter mellem to øers kyster, og der går dagligt med jævne mellemrum både mellem øerne.

Hvis der er højlydt, livligt og larmende på Kalymnos, så er Telendos rendyrket afstresning til sammenligning. Telendos er en af de mindst befolkede øer i Grækenland og har kun omkring halvtreds fastboende indbyggere. Her hersker roen, og der er slet ingen grund til at stresse overhovedet.

Øen måler kun ni kvadratkilometer, og når man skærer ind til benet, består den egentlig kun af bjergtoppen Mount Rachi. Øens eneste by ligger ved foden af bjerget og består af nogle huse, nogle tavernaer og et par småbutikker.

Oplevelser på Telendos

Du skal ikke tage til Telendos for at opleve kridhvide strande, for her består strandene i stedet af sand blandet med sten. Der er i hvert fald to veludsstyrede strande med solstole og parasoller: Potha Beach og Plaka Beach. Der er også en nudiststrand (Paraides), og på den sydlige del af øen finder du en strand med småsten, hvor det af og til blæser kraft med rigtigt store bølger til følge.

Telendos er i stedet en destination for rejsende, der vil tage den med ro, og som vil udforske omgivelserne til fods. (For nej, her er ingen veje.) Øen er værdsat af klatrere, der kommer hertil for at bestige øens top. Mindre eventyrlystne besøgende kan i stedet slikke sol og ligge i det klare vand i timevis for at snorkle.

Trods øens lille kendthedsgrad, er der en håndfuld overnatningsmuligheder, og der er også flere steder, der serverer mad. Du kan med fordel satse på dagens fangst - friskere fisk, end du får her, kan det være svært at få fat i.