Versailles

Omkring 20 kilometer sydvest for Paris ligger byen Versailles, dens verdensberømte slot og fantastiske parker.

Slottets historie begynder med, at Solkongen Ludvig XIV (1638-1715) ville bygge et monument over sig selv. Monumentet skulle afspejle hans magt og store rigdom. Derudover havde kongen brug for et sted, hvor han kunne organisere sin regering. Der var alt for mange uroligheder i den centrale Paris på det tidspunkt.

Arbejdet med slottet begyndte i 1661. Over 35.000 mennesker arbejdede på Solkongens ære og berømmelse, og det kostede enorme summer at bygge det. I 1682 flyttede kongen og hoffet til Versailles, 1.000 hofembedsmænd og 4.000 tjenere.

Slottet mister sin betydning

Da den franske revolution startede, besluttede folkets nyudpegede ledere, at alle skulle betale skat. Alle borgere skulle herefter leve i frihed og lighed. Men i Paris sultede befolkningen, og den 4. oktober 1789 foreslog en kvinde, at alle Paris kvinder skulle marchere ud til Versailles og protestere mod priserne på mad og manglen på brød.

I oktober 1789 vandrede tusindvis af kvinder ud til Versailles. De skulle hente kongefamilien til Paris. De troede, at man på den måde kunne garantere, at byens fattige fik brød. Det oprørte folk tvang kongefamilien til at flytte ind på slottet Tuilerierna i Paris. Derefter fulgte en tid, hvor slottets inventar blev solgt og stjålet. Slottet forfaldt lidt efter lidt. Det var først i 1800-tallet, slottet blev renoveret og ført tilbage til sin oprindelige tilstand. I 1837 blev slottet museum.

5 ting du ikke bør gå glip af!

1. Spejlsalen, ”Galerie des glaces”

Spejlsalen ligger på første etage og blev bygget mellem 1678 og 1684. I loftet kan man se malerier af Ludvig XIV´s præstationer malet af kunstneren Charles de Brun. Her blev Versaillesfreden også underskrevet efter første verdenskrig i 1919.

2. Napoleons værelse

Et af slottets værelser bærer Napoleons navn, selv om det siges, at han aldrig har boet der. Meningen var, at han skulle have haft slottet som sommerresidens, men i 1814 blev han tvunget til at abdicere, så han kom aldrig til at bo der.

3. Dronningens soveværelse

Her sov blandt andre Marie Antoinette, som var gift med Ludvig XVI. Hun ville have en dør fra sit soveværelse ind til sine børn. Det var meget usædvanligt på det tidspunkt, da de kongelige almindeligvis havde barnepiger, der tog sig af børnene både om dagen og om natten.

4. Marie Antoinettes park, Petit Trianon

Det her var dronningens eget sted med et par huse og en smuk park. Her kunne hun hvile ud og være helt for sig selv. Det siges, at hun end ikke tillod sin egen mand at forstyrre hende. Derimod tog hun mere end gerne i mod besøg fra sin elsker, svenske Axel von Fersen.

5. Versailles haver og grønne områder

Slottet i Versailles er mageløst, men du må heller ikke gå glip af de fantastiske haver og grønne områder. Her kan man nemt spadsere i timevis og bare indsuge og nyde alle sanseindtrykkene fra de smukke blomster, fontæner, damme og statuer.