Sainte-Chapelle

Sainte-Chapelle (det hellige kapel på dansk) blev bygget på øen île de la Cité i Paris mellem 1242 og 1248. Kapellet, som er i gotisk stil, blev opført på opfordring fra Ludvig IX. Kongen lod kapellet bygge ved siden af det daværende kongelige palads. Han ville have et ordentligt opbevaringssted til sine hellige relikvier; til dem siges at have hørt Kristi tornekrone og en del af Kristi kors. Fra paladset kunne kongen gå direkte til kapellet via en overdækket passage.

Sainte-Chapelle i Paris er et omtalt kapel af flere grunde. Først og fremmest for sine farvestrålende glasmosaikvinduer, som henleder tankerne på et farvestrålende kalejdoskop. Mest berømt er det fantastiske rosetvindue, som opdelt i 86 forskellige glasfelter gengiver åbenbaringsberetningen og afbilder 1.130 forskellige bibelske figurer. Rosetvinduet var en gave fra Karl VIII i 1485.

Forsigtig vinduesrenovering

Under den franske revolution blev kapellet brugt som kontor, og vinduerne blev beskyttet og bevaret takket være de store arkivskabe, der skjulte dem.

Da Sainte-Chapelle fejrede sit 800-års jubilæum kunne man fremvise nyrenoverede, skinnende vinduer. Det havde taget over 7 år for nogle af verdens dygtigste vinduesrestauratører at udføre dette præcisionskrævende arbejde. Først blev alle vinduerne afmonteret, derefter blev de forsigtigt delt i forskellige dele og gjort rene ved hjælp af den nyeste laserteknik. Inden vinduerne blev sat sammen igen, blev de forsynet med en overflade med et nyt lag glas som beskyttelse mod luftforurening.