Place de la Concorde

Place de la Concorde er Paris største torv. Her blev tusindvis af mennesker henrettet i årene 1793-94, blandt andre Ludvig XVI og hans dronning, Marie-Antoinette.

Inden den franske revolution brød ud i 1789, hed torvet Place Ludvig XV og havde i midten en statue af kongen ridende på sin hest. Men under revolutionen blev statuen fjernet, og pladsen blev omdøbt af revolutionsrådet til ”Place de la révolution” (revolutionspladsen). Torvet spillede en central rolle for henrettelserne af de kongelige og adlen. Den 21. januar 1791 blev Ludvig XVI guillotineret. Hans hustru, den forhadte dronning Marie Antoinette og hendes børn blev smidt i fængselshullet ”La Conciergerie” ikke langt fra henrettelsespladsen. Den 16. oktober 1793 blev hun henrettet under folkets jubel og bødlens triumferende råb ”Vive la République!”.

Henrettelsen af landets kongefamilie blev startskuddet til ”la Terreur” (rædselsregimet). I årene 1793-94 blev hen mod 40.000 mennesker dræbt, de fleste uden egentlig rettergang. Rædselsregimet kulminerede sommeren 1794, da 1300 personer blev henrettet på blot en måned på Place de la Révolution. Alt i alt mistede næsten 3.000 mennesker livet på pladsen. Efter revolutionen skiftede torvet navn til det nuværende ”Place de la Concorde” – pladsen for enighed og fred. Navneskiftet skete, fordi man ville vise, at man havde lagt fortiden bag sig og var begyndt på en ny og fredelig æra.

Gave fra det ægyptiske kongehus

Læg mærke til den statelige obelisk på midten af torvet. Den er 23 meter høj, vejer 230 ton, er 3.300 år gammel og kommer fra Luxor i Ægypten. Den blev givet som gave til kong Ludvig Filip I af vicekonge Muhammed Ali af Ægypten. Obelisken er dækket med ægyptiske hieroglyffer, der skildrer hændelser fra Ramses II´s og Ramses III´s styre. På torvet finder man også to fontæner og otte statuer, der repræsenterer de otte største byer i Frankrig. Nogle af torvets smukkeste bygninger er Hôtel de Crillon og Hôtel de la Marine, marinens højkvarter.

Place de la Concorde ligger ved métro: Concorde.